Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση εφάρμοσε μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

Για τη νίκη της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ, την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής στην Πάφο αλλά και τον φράχτη στον Έβρο, για τα θέματα ασύλου όπως και για την Υγεία, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και την κατάσταση στην αντιπολίτευση μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Ήταν, ίσως, η πιο συγκινητική στιγμή που μπορεί να θυμηθεί κανείς από όλους εμάς που παρακολουθούμε τα μεγάλα σπορ και τον αθλητισμό ευρύτερα. Η νίκη αυτή, προφανώς, είναι αφιερωμένη στον εκλιπόντα, τον Τζορτζ Μπάλντοκ, έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα, τόσο άδικα. Άφησε πίσω του μια οικογένεια, ανθρώπους που τον αγαπούσαν, τους συμπαίκτες του, και στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική Ελλάδος, και ήταν απίστευτη η στιγμή και των πανηγυρισμών και μετά από τον αγώνα των παικτών», είπε ο κ. Μαρινάκης. «Είναι αυτές οι συγκινητικές στιγμές, νομίζω, που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη, κυρίως των συμπαικτών του, των δικών του ανθρώπων. Να εκφράσω και πάλι και προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως εξέφρασε και χτες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της UEFA, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια γιατί όσο και να λέμε για στιγμές ποδοσφαιρικές και συγκινήσεις, κάποιοι άνθρωποι δεν θα τον έχουν ποτέ ξανά μαζί τους. Είναι οι δικοί του άνθρωποι, που για αυτούς ξημέρωσε μία μέρα -μπορεί να συγκινήθηκαν χτες, μπορεί να δάκρυσαν χτες- αλλά για αυτούς η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς τον αγαπημένο τους άνθρωπο».

Περνώντας στη συνέχεια στη MED-9: Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται σήμερα στην Πάφο επεσήμανε: «Αν σας έλεγα ότι δεν είναι κάτι που είναι συνεχώς στα ραντάρ μας, στην προσοχή μας, και δεν έχουμε προσαρμόσει πολλές φορές και τις προτεραιότητές μας, ως προς την επαγρύπνηση που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, θα σας έλεγα ψέματα. Αν με ρωτάτε αν υπάρχει ορατός κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα σε μία από τις επιμέρους εκφάνσεις ή επιπτώσεις, θα σας έλεγα ότι δεν υπάρχει. Και αυτό, βέβαια, έχει να κάνει και με την αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης στο να διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι βραχνάς, που είναι το Μεταναστευτικό. Η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια από 93.000 διαμένοντες να έχει 21.000 και από 130 δομές να έχει 33. Αυτό δεν έγινε μαγικά, δηλαδή δεν ξύπνησε ένα πρωί η χώρα απλά με μια άλλη κυβέρνηση και έγινε. Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη και εφάρμοσε μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και μια πολιτική, η οποία ξέρει να διαχειρίζεται και έκτακτες καταστάσεις. Τώρα, από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι δεδομένο ότι σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα της ασφάλειας, που ούτε εκεί υπάρχει κάποιος κίνδυνος, για να μην κινδυνολογούμε και να πανικοβάλλουμε τον κόσμο, όπως αντιλαμβάνεστε, μια νέα τέτοια κατάσταση, οφείλουμε να είμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση. Οι υπηρεσίες, οι οποίες ξέρουν να κάνουν καλά την δουλειά τους και η ΕΛ.ΑΣ. και όλες οι υπηρεσίες που συνεργάζεται η Ελληνική Αστυνομία, την κάνουν την δουλειά τους».

Κατ’ επέκταση τόνισε ότι «ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο φράχτης στον Έβρο επεκτείνεται, προχωράει, θα γίνει, το είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Από εκεί και πέρα, προφανώς η Ελλάδα θέλει το καλύτερο δυνατό και επιδιώκει πάντα το καλύτερο δυνατό. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι και σήμερα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένη και την κατάσταση η οποία επικρατεί στη Μέση Ανατολή, μια από τις πρώτες συζητήσεις στην ατζέντα, είναι το μεταναστευτικό. Και να σας θυμίσω, επειδή είναι καλύτερο να μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε στο να μπουν στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλό, οι ελληνικές θέσεις. Θέσεις τις οποίες, με δακρύβρεχτες κορώνες, είτε του ενός, είτε του άλλου άκρου και κυρίως της ρητορικής, της δήθεν πολύ πατριωτικής ρητορικής, τις χρησιμοποιούν με μεγάλη ευκολία και με πολύ ωραία λόγια. Η διαφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι ότι αυτά, τα δίκαια για τη χώρα, το να είναι δηλαδή το σύνορο της Ευρώπης, που είναι η Ελλάδα, να υποστηρίζεται, να κατανέμονται δίκαια τα βάρη και να έχουμε φτάσει ως σε ένα σημείο, να σας πω ένα άλλο παράδειγμα, να μην εξετάζονται οι αιτήσεις σε τρία χρόνια, αλλά σε τρεις μήνες. Και όλα όσα πλέον είναι προβλεπόμενα από την Ευρώπη, αυτά είναι συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από την Ευρώπη, άρα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν, είναι κατόπιν ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη».

Ειδικά για τα θέματα ασύλου ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι «υπάρχει ένα νομικό καθεστώς, που διέπει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως προς το πότε και πώς λαμβάνει κάποιος άσυλο, γιατί δεν είναι όλοι πρόσφυγες. Το μεγαλύτερο μέρος εξ’ αυτών, στο τέλος, μετά τις αιτήσεις τους και την εξαίρεση των αιτήσεων, χαρακτηρίζονται ως παράτυποι μετανάστες. Άρα αυτοί οι οποίοι δεν λαμβάνουν το status του πρόσφυγα, προφανώς πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία επιστροφής στη χώρα προέλευσης τους ή τέλος πάντων, στην πρώτη ασφαλή χώρα. Αυτό όμως, είναι μία διαδικασία που όπως αντιλαμβάνεστε που εξαρτάται από πολλούς παραμέτρους, αν αυτό είναι εφικτό. Η Ελλάδα προφανώς επιδιώκει να γίνεται κάτι τέτοιο, αφού με απόλυτο σεβασμό σε όσα προβλέπουν, το status της εξέτασης του ασύλου και μάλιστα χωρίς αυτοί οι άνθρωποι, μέχρι να εξεταστεί αυτό, να διαμένουν σε δομές ντροπής, σε φαβέλες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, είναι κάτι το οποίο το επιδιώκει».

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι «προφανώς κανείς δεν διαφωνεί, όταν κάποιος δεν δικαιούται το status του πρόσφυγα και είναι παράτυπος μετανάστης, το συντομότερο δυνατό πρέπει να επιστρέψει. Αυτό επιδιώκει η Ελλάδα και αυτό κάνει η Ελλάδα, αλλά όποτε είναι δυνατόν. Όλα όσα όμως έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί, περί δεκάδων χιλιάδων οι οποίοι θα επιστρέψουν από τη Γερμανία ή από κάποια άλλη χώρα στην Ελλάδα ή περί μιας νέας δομής, για παράδειγμα στην Κρήτη, όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Παράδειγμα στην Κρήτη, δεν σχεδιάζεται νέα δομή μεταναστών. Μου δίνετε και την ευκαιρία να το πω, αλλά μία προσωρινή, επειδή υπάρχουν υποδοχές κάποιων συγκεκριμένων, μία προσωρινή δομή, για λίγες μέρες, δύο μέρες, για ταυτοποίηση, για την ασφάλεια και των κατοίκων, αλλά και των ανθρώπων αυτών, ούτως ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει όλη η υπόλοιπη διαδικασία. Ολιγοήμερη διαδικασία, που κάποιες φορές μπορεί να φτάνει λόγω των διαδικαστικών και τις πέντε ημέρες και απαγορεύεται παραπάνω. Τι δημιουργήθηκε ως ψέμα, για να δυναμιτίσουν το κλίμα στους κατοίκους; Νέα δομή στην Κρήτη. Ψέμα. Τι λέγανε πριν από 2 – 3 εβδομάδες; Δεκάδες μετανάστες στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Ψέματα. Αυτά όλα μόνο κακό κάνουν και δεν θεωρώ ότι είναι και στο όριο της σφοδρής, εγώ θα σας πω, πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η Υγεία ήταν το επόμενο θέμα που συζητήθηκε με αναφορά κατ’ αρχάς στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νοσοκομείο Παίδων. «Ήμασταν ήδη 4 χρόνια κυβέρνηση και απευθυνόμασταν στους πολίτες και παραδεχτήκαμε, λόγω του γεγονότος ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά σώθηκαν ζωές και εν κινήσει στήθηκε ένας μηχανισμός αντιμετώπισης, λόγω της πανδημίας, αυτό που είπαμε στις εκλογές του ’23, είναι ότι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες για την κυβέρνηση, είναι η υγεία. Αν σας έλεγα λοιπόν ότι έχουν λυθεί όλα μέσα σε έναν χρόνο από τότε, θα σας έλεγα ψέματα, αλλά θα είναι επίσης αφορισμός, να πούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Τα επίσημα δεδομένα, οι αριθμοί λένε ότι έχει αυξηθεί το προσωπικό κατά 10%. Από 68.000 έχει πάει 76.000 το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα, από το 2019 μέχρι σήμερα. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται περισσότερο, για να σας προλάβω. Έχουν αυξηθεί οι απολαβές από 10% έως 35%.

Είμαστε η τελευταία κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός, ο τελευταίος πολιτικός, που θα πει ότι μέσα σε τέσσερα ή πέντε ή οκτώ χρόνια, θα εξαφανιστούν παθογένειες ολόκληρων δεκαετιών. Αυτό που σίγουρα θα σας πούμε, είναι ότι αυτό το οποίο θα κάνουμε το 2027, είναι να έχουμε υλοποιήσει πλήρως, όλα για τα οποία εκλεγήκαμε το 2023. Είπαμε λοιπόν, ότι θα ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας και ολοκληρώνεται. Χθες για παράδειγμα, είδαμε μια άλλη εικόνα, μια άλλη κατάσταση η οποία συντελείται στο Νοσοκομείο Παίδων, ένα κρίσιμο Νοσοκομείο για τη χώρα. Θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διορισμοί. Απόδειξη το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, η μερίδα του λέοντος και στους διορισμούς θα είναι για ακόμα έναν χρόνο στην υγεία, γιατί έχουμε υποσχεθεί έναν αριθμό διορισμών και χρόνο με τον χρόνο τον υλοποιούμε. Για να έχουμε δηλαδή ένα θετικό ισοζύγιο που θα μειώσει τα κενά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δίνουμε κίνητρα, γιατί δεν είναι μόνο οι διορισμοί, είναι το και σε ποιο ΕΣΥ διορίζεται ένας νέος επιστήμονας. Ένα ΕΣΥ με καλύτερα κτίρια, ένα ΕΣΥ με καλύτερους μισθούς, από 10% έως 35%, αναλόγως την ειδικότητα. Με κίνητρα περισσότερα για ιδιωτικό έργο, για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να βγάζουν περισσότερα λεφτά, νόμιμα, χωρίς να περιορίζονται μόνο στο μισθό τους, για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ που θα μπορεί να κάνει και αυτό πολύ σύντομα θα το δούμε και σε ένα επίπεδο δωρεάν χειρουργείων, απογευματινά χειρουργεία, για να μειωθούν οι αναμονές. Είναι ένας αγώνας, είναι η προέκταση του ΕΚΑΒ, είναι οι προληπτικές εξετάσεις…».

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων εθίγη ξεχωριστά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Όταν μιλάμε για την υγεία, είναι λογικό να μιλάμε κατά 90% για τα νοσοκομεία. Λογικό είναι αυτό, γιατί είναι η πρώτη αντίδραση που έχουμε, είναι αυτό το οποίο πηγαίνουμε αν μας συμβεί κάτι. Αλλά υγεία είναι και οι προληπτικές εξετάσεις. Είναι και η πρωτοβάθμια υγεία, ευρύτερα. Η σύνδεση αυτή, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν γινόταν, γιατί δεν υπήρχαν τέτοια προγράμματα. Αλλά σκεφτείτε πόσες γυναίκες, πόσοι συμπολίτες μας έχουν σωθεί επειδή πήραν ένα μήνυμα και έκαναν προληπτικές εξετάσεις σε μια σειρά από παθήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται πλέον σε όλα αυτά τα προγράμματα».

Για την αλλαγή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι υπάρχει μια συγκεχυμένη πληροφόρηση είπε πως πρέπει να περιμένουμε. «Να δούμε, λοιπόν, αν πέτυχαν ή απέτυχαν τα τιμολόγια; Από τι εξαρτάται αυτό; Εξαρτάται από το τι τιμές είχαμε, αυτούς τους – μέχρι τώρα – εννέα μήνες, από τότε που εφαρμόστηκαν. Σας θυμίζω ότι εφαρμόστηκαν από 1/1/2024. Με εξαίρεση τον Αύγουστο, όπου εκεί αναγκάστηκε η κυβέρνηση και πολύ καλά έκανε, όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και στο ρεύμα και στήριξε τους καταναλωτές στις υπέρμετρες αυξήσεις. Με εξαίρεση, λοιπόν, τον Αύγουστο, όλους τους υπόλοιπους μήνες είχαμε τιμές σε όλα τα τιμολόγια, κυρίως στα δύο πιο δημοφιλή, στο “πράσινο” και στο σταθερό, στο “μπλε”, που ούτως ή άλλως αυτό δεν άλλαζε, οπότε είναι δεδομένο ότι ήταν πιο χαμηλά, χαμηλότερες απ’ ό,τι την περίοδο της κρίσης, δηλαδή τιμές προ κρίσης, με λίγα λόγια. Με κάποιες αυξομειώσεις στο “πράσινο”. Πάντοτε, όμως, ο κύριος πάροχος – για να μην πούμε κάτι περισσότερο – είχε τιμές όλους αυτούς τους μήνες χαμηλότερες απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε το τιμολόγιο. Άρα, το εγχείρημα πολύχρωμα τιμολόγια, με βάση το βασικό κριτήριο που είναι οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, πέτυχε. Τι προσπαθεί να κάνει τώρα η Κυβέρνηση; Να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να δει πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα καλύτερα από τον επόμενο χρόνο στους πολίτες. Παράδειγμα: Μπορεί να πρέπει – εγώ το λέω υποθετικά, για να μην παρεξηγηθώ – να ενθαρρύνουμε τον κόσμο περισσότερο στο σταθερό τιμολόγιο. Γιατί ενθαρρύναμε τον κόσμο στο “πράσινο” τιμολόγιο; Όπως απεδείχθη, γιατί ο ανταγωνισμός έριξε τις τιμές. Αν καταφέρουν, όμως, οι πάροχοι να δώσουν ακόμα χαμηλότερες τιμές στο “μπλε” τιμολόγιο, δηλαδή στο σταθερό τιμολόγιο, ίσως είναι καλύτερο, για να μην μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία μηνιαίως οι πολίτες, να αφεθούν εκεί.

Γι’ αυτό, λοιπόν, εγώ αυτό που λέω είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και λέω κάτι το οποίο το ξέρει ο κόσμος πλέον, γιατί έχουμε δώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια γι’ αυτό και είναι και κάτι το οποίο ήταν καθήκον μας, αλλά έγινε σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα: Αν υπάρχει μήνας που λόγω των τιμών της χονδρικής – που εκεί είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουμε χρόνο να την αναλύσουμε – υπάρχουν υπέρμετρες τιμές, όταν αυτό συμβαίνει, να είναι σίγουροι ότι η Κυβέρνηση θα επιδοτεί, τις αυξήσεις αυτές, και δεν θα φτάνουν στους καταναλωτές».

Κληθείς να σχολιάσει τα περί αγορά ακινήτου από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι την κυβέρνηση την κάλυψαν «οι απαντήσεις του κ. Κικίλια και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει και το πόθεν έσχες για όλους μας, για να ξέρει ο κόσμος πώς μπαίνουμε στην πολιτική και αν κάνουμε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας και για κάποια χρόνια στη συνέχεια, αν αυτή δικαιολογείται από το πώς μπήκαμε. Έδωσε απαντήσεις ο κ. Κικίλιας, εξήγησε ότι προήλθε από μια συγκεκριμένη πώληση. Όλα αυτά, προφανώς, θα καταγραφούν και στο ετήσιο πόθεν έσχες του και προχωράμε παρακάτω.

Τέλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε: «Μία ευχή μόνο, γιατί δεν έχουμε καμία δουλειά να μπλέξουμε στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Μακάρι κάποια στιγμή ο τόπος, και αυτό το χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες, το χρειάζεται το πολιτικό σύστημα, το χρειάζεται και η Κυβέρνηση, μακάρι, όσο πιο σύντομα ο τόπος να αποκτήσει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, μία αξιόπιστη εναλλακτική, με κοστολογημένες προτάσεις, χωρίς τη λογική του “όχι σε όλα”, με σφοδρή, όταν χρειάζεται, αντιπαράθεση, αλλά κυρίως με διά ταύτα, μια συγκεκριμένη πρόταση, που να μπορούμε κι εμείς να συγκριθούμε. Το χρειαζόμαστε, το χρειάζεται ο τόπος. Μέχρι τότε, απλά περιμένουμε και παρακολουθούμε».

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ