Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την απόλυσή του από την OpenAI, ο σταρ της Σίλικον Βάλεϊ Σαμ Αλτμαν επιστρέφει στο τιμόνι της start-up που ανέπτυξε το ChatGPT και αναμένεται ότι η διοίκησή της θα αλλάξει ριζικά.
«Φτάσαμε σε συμφωνία αρχών για την επιστροφή του Σαμ ως διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI» και για αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, τα πρώτα μέλη του οποίου θα είναι ο Μπρετ Τέιλορ (πρόεδρος), Λάρι Σάμερς (πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ) και Ανταμ Ντ’Αντζελο (διευθύνων σύμβουλος της Quora), διευκρινίζει η εταιρεία στο μήνυμά της.
«Επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες. Ευχαριστούμε για την υπομονή σας στο διάστημα αυτό», εξήγησε η επιχείρηση σ’ αυτό το μήνυμα.
Ο ίδιος ο Σαμ Αλτμαν, την πρόσληψη του οποίου είχε ήδη ανακοινώσει την Δευτέρα η Microsoft, μέτοχος της OpenAI, δήλωσε σε μήνυμα του ότι έχει την υποστήριξη του διευθύνοντος συμβούλου του τεχνολογικού κολοσσού Σάτια Ναντέλα για την επιστροφή του. «Με το νέο διοικητικό συμβούλιο και την υποστήριξη του Σάτια, ανυπομονώ να επιστρέψω στην OpenAI και να οικοδομήσω μία στέρεη σύμπραξη με την Microsoft», έγραψε στο Twitter (Χ).
Ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, στενός του συνεργάτης και πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου που τον ακολούθησε στην Microsoft, ανακοίνωσε επίσης την επιστροφή του.
Η OpenAI ιδρύθηκε το 2015 ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εκτοτε, συνεταιρίσθηκε με την Microsoft που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια και παρέχει πρόσβαση στην υποδομή της η οποία επιτρέπει στην start up την ανάπτυξη όλο και πιο προωθημένων μοντέλων ης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Η Microsoft κατέχει επίσης μειοψηφικό πακέτο μετοχών του ιδιωτικού κλάδου της OpenAI (49%) που ελέγχεται από το αρχικό ίδρυμα.
Σε ερώτηση του Bloomberg χθες, ο Σάτια Ναντέλ δεν είχε αποκλείσει την επιστροφή του Σαμ Αλτμαν στην OpenAI, δηλώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα χρειασθούν «αλλαγές στην διοίκηση, για να αποφευχθούν οι αιφνίδιες αλλαγές εν αγνοία μας».
Η ξαφνική εκπαραθύρωση του Σαμ Αλτμαν την Παρασκευή προκάλεσε σεισμό στην Σίλικον Βάλεϊ. Μερικοί θυμήθηκαν τον Στιβ Τζομπς που απολύθηκε το 1985 από την Apple για να επιστρέψει αναλαμβάνοντας τα ηνία λίγα χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε σε πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν το σύνολο (700 από τους 770) των εργαζομένων της OpenAI, ανάμεσά τους και η Μίρα Μουράτι, που ορίσθηκε προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος αμέσως μετά την απόλυση του Αλτμαν, απείλησαν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου να παραιτηθούν αν δεν επιστρέψει ο Σαμ Αλτμαν.
Την Δευτέρα, ο επόμενος που στο μεταξύ ορίσθηκε προσωρινός επικεφαλής της OpenAI, ο Εμετ Σίαρ, ανακοίνωσε την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο, αν παραμείνει περιορισμένης σύνθεσης όπως το προηγούμενο, είναι ριζικά διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο λόγω της εμπειρίας των μελών που έχουν ανακοινωθεί. Επίσης, είναι όλοι άνδρες.
Εμπειρία
Ο Μπρετ Τέιλορ, 43 ετών, συνιδρυτής της Google Maps, είναι πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας λογισμικού Salesforce. Εχει εργασθεί ως τεχνικός διευθυντής του Facebook (Meta) και έχει υπάρξει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter μέχρι την επέλαση του Ιλον Μασκ.
Ο Λάρι Σαμερς, 68 ετών, καθηγητής στο Χάρβαρντ, είναι πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και έχει εργασθεί ως επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ανθρωπος της Σίλικον Βάλεϊ, ο 39χρονος Ανταμ ντ’Αντζελο, είναι ένας από τους διασωθέντες του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου. Είναι ιδρυτής της ιστοσελίδας Quora.
Αντίθετα, ο Ιλια Σούτσκεβερ, ο επιστημονικός εγκέφαλος της OpenAI, η επιχειρηματίας Τάσα ΜακΚόλεϊ και η Χέλεν Τόνερ, διευθύντρια στρατηγικής του ινστιτούτου έρευνας για τις νέες τεχνολογίες, πιθανότατα αποκλείσθηκαν από το νέο διοικητικό σχήμα.
Γνωστός για τις σοβαρές του ανησυχίες σχετικές με την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης για την οποία φοβάται ότι τελικά θα ακολουθήσει τους δικούς της στόχους σε σύγκρουση με την ανθρωπότητα, ο Ιλια Σούτσκεβερ είχε δηλώσει από την Δευτέρα ότι «λυπάται ειλικρινά για την συμμετοχή του στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου» για την απόλυση του Σαμ Ατλμαν.
Το λανσάρισμα της πρώτης έκδοσης του ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου 2022 έδωσε το σύνθημα για μια κούρσα της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι ικανή να δημιουργήσει περιεχόμενο κατόπιν απλού προφορικού αιτήματος.
Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται ικανή να μεταμορφώσει ολόκληρους τομείς της οικονομίας. Εμπνέει ενθουσιασμό, αλλά και μεγάλες ανησυχίες για την λειτουργία της δημοκρατίας (μαζική παραπληροφόρηση) και την απασχόληση (υποκατάσταση επαγγελμάτων).