Είναι χαρακτηριστικό του μεγαλόψυχου ανθρώπου να μη ζητάει χάρες, αλλά να είναι έτοιμος να κάνει το καλό στους άλλους. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας

Ολυμπιακοί Αγώνες-Η πορεία από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό…

14 Απριλίου, 2024

 Ο Στίβος έγινε το πρώτο άθλημα που θα προσφέρει χρηματικά έπαθλα σε Ολυμπιονίκες, ανακοινώνοντας την Τετάρτη (10/4) ότι οι 48 χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Παρίσι φέτος θα κερδίσουν από 50.000 δολάρια ο καθένας.
 Αυτή είναι η διαδρομή από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως την καταγράφει το Reuters:

1896 – Διεξάγονται οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Οι νικητές δεν έλαβαν χρυσά μετάλλια αλλά τους απονεμήθηκε ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα κλαδί ελιάς και ένα δίπλωμα. Στους δεύτερους δόθηκε ένα χάλκινο μετάλλιο, ένας κλάδος δάφνης και ένα δίπλωμα. Οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο. Οι επαγγελματίες αθλητές αποκλείστηκαν από τους Αγώνες.
1904 – Οι Αγώνες του Σεντ Λούις ήταν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες που απονέμουν χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στους τρεις πρώτους που τερμάτισαν.
1913 – Από τον Αμερικανό Τζιμ Θορπ, ο οποίος είχε κερδίσει χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες πένταθλου και δέκαθλου του 1912 και χαιρετίστηκε ως ο μεγαλύτερος αθλητής στον κόσμο, αφαιρέθηκαν αυτά τα μετάλλια  αφού ανακαλύφθηκε ότι έπαιζε επαγγελματικό μπέιζμπολ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποκατέστησε τα μετάλλια το 1983.
1980 – Ο Χουάν Αντόνιο Σαμάρανς εκλέγεται Πρόεδρος της ΔΟΕ και γρήγορα οδήγησε τους Αγώνες από τον ερασιτεχνισμό στον πλήρη επαγγελματισμό για τους αθλητές, ενώ παράλληλα άνοιξε το σώμα σε εμπορικές δραστηριότητες.
1981 – Το Συνέδριο της ΔΟΕ στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας εξετάζει τον Κανόνα 26 του Ολυμπιακού Χάρτη, ο οποίος εμπόδιζε τους επαγγελματίες αθλητές να αγωνίζονται.
Μια τελική δήλωση υπαινίσσεται μεγαλύτερη ευελιξία για αυτόν τον κανόνα. Τόσο ο σημερινός Πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, όσο και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, μίλησαν για το πώς οι αθλητές αγωνίστηκαν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο άθλημά τους χωρίς οικονομική ασφάλεια.
1985 – Η ΔΟΕ χορηγεί άδεια σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τένις, χόκεϊ επί πάγου και ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών να αγωνιστούν στους Χειμερινούς και Θερινούς Αγώνες του 1988.
1992 – Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίστηκαν στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ της Βαρκελώνης για πρώτη φορά με επαγγελματίες παίκτες και η Dream Team τους, συμπεριλαμβανομένων των αστέρων του NBA Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ, και έγιναν μια από τις μόνιμες εικόνες των Αγώνων.
2024 – Η World Athletics  (παγκόσμια ομοσπονδία Στίβου) θα απονέμει χρηματικά έπαθλα στους νικητές των χρυσών μεταλλίων στους Αγώνες του Παρισιού, την πρώτη αθλητική ομοσπονδία που το κάνει.

 A. Bαζογιάννης