Λένε ότι η εξουσία διαφθείρει, αλλά το πιο σωστό είναι ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους. Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα παρά από την εξουσία. - David Brin

Οι «σοβαρές παραβιάσεις» με θύματα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες αυξήθηκαν κατά 13% το 2022

14 Δεκεμβρίου, 2023

Ο αριθμός των «σοβαρών παραβιάσεων» που έχουν θύματα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες αυξήθηκε κατά 13% το 2022, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο αφότου άρχισαν να συγκεντρώνονται δεδομένα, το 2005, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα παιδιά»).

Έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα από την οργάνωση αρωγής τονίζει πως διαπράχθηκαν 27.638 «σοβαρές παραβιάσεις» στο πλαίσιο συρράξεων το 2022, με τους θανάτους και τους ακρωτηριασμούς παιδιών να φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο επαληθευμένων περιπτώσεων (8.647) που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι περιπτώσεις που παιδιά στρατολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε συρράξεις αυξήθηκαν κατά 20%, στις 7.610, το 2022.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the Children Ίνγκερ Άσινγκ προειδοποίησε πως οι αριθμοί το 2023 αναμένεται να είναι ακόμη χειρότεροι, εξαιτίας των πολέμων στο Σουδάν και στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι κανόνες που είχαν θεσπιστεί σε διεθνές επίπεδο για να προστατεύονται τα παιδιά» από τα χειρότερα εγκλήματα «καταρρέουν», πρόσθεσε η ίδια.

Τα δεδομένα για το 2022 δείχνουν πως διαπράττονταν κατά μέσον όρο 76 παραβιάσεις με θύματα παιδιά την ημέρα, όμως εξαιτίας του ότι τέτοια συμβάντα συχνά δεν αναφέρονται ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου», κατά την κυρία Άσινγκ.

Κατά τη Save the Children, οι τρεις χώρες όπου εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις και διαπράττονται οι περισσότερες σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος παιδιών είναι η ΛΔ Κονγκό, το Μαλί και η Μιανμάρ.

Με τον όρο «σοβαρές παραβιάσεις», ο ΟΗΕ αναφέρεται σε έξι είδη εγκλημάτων: τις δολοφονίες η τους ακρωτηριασμούς παιδιών· τη στρατολόγηση παιδιών και τη χρησιμοποίησή τους από στρατούς ή ένοπλες οργανώσεις· τις απαγωγές παιδιών, τους βιασμούς και την άσκηση άλλων μορφών σεξουαλικής βίας με θύματα παιδιά· τη στέρηση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά· και τις επιθέσεις σε σχολεία ή νοσοκομεία.