Οι εταιρείες ανησυχούν υπερβολικά για το κόστος να κάνουν κάτι. Αυτό που πρέπει να τους ανησυχεί είναι το κόστος να μην το κάνουν. Philip Kotler, 1931-, Αμερικανός γκουρού του Μάρκετινγκ

Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη αισθάνονται ευάλωτοι απέναντι στην αυξανόμενη εχθρότητα μετά τις 7 Οκτωβρίου

29 Νοεμβρίου, 2023

Ο Γιάν Ομάρ, ένας Βερολινέζος βουλευτής κουρδοσυριακής καταγωγής, νιώθει απροστάτευτος από την αστυνομία. Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου άγνωστοι του έστειλαν φυλλάδια με μηνύματα μίσους που περιείχαν γυαλιά και περιττώματα και του έσπασαν το τζάμι του γραφείου του, ενώ κάποιος τον κατεδίωξε κραδαίνοντας ένα σφυρί.

Τα τρία αυτά περιστατικά που σημειώθηκαν στο γραφείο που διατηρεί ο Ομάρ στην εκλογική του περιφέρεια εντάσσονται στο κλίμα αυξημένης εχθρότητας που επικρατεί προς τους μουσουμάνους στην Ευρώπη και που συχνά πυροδοτείται από πολιτικούς μετά την επίθεση της Χαμάς, όπως είπαν στο Reuters περισσότεροι από 30 αρχηγοί της κοινότητας και ακτιβιστές που προσθέτουν ότι τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται πολλές φορές λόγω ελλείμματος εμπιστοσύνης προς την αστυνομία.

“Νιώθω πραγματικά μόνος μου και αν κάποιος με το καθεστώς εκλεγμένου αξιωματούχου δεν μπορεί να προστατεύεται, τότε πώς θα πρέπει να νιώθουν οι άλλοι;”, διερωτάται ο Ομάρ.

Όπως εξηγεί, η αστυνομία διενεργεί έρευνες αλλά του έχει πει ότι δεν μπορεί να του παράσχει επιπλέον ασφάλεια στο γραφείο του.

“Φανταστείτε αν ένας λευκός Γερμανός πολιτικός δεχόταν επίθεση από έναν μετανάστη ή πρόσφυγα”, λέει αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα έκαναν περισσότερα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η αστυνομία του Βερολίνου δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει.

Τα εγκλήματα μίσους έχουν αυξηθεί δραματικά στην Ευρώπη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και την επακόλουθη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 14.800 Παλαιστίνιοι, με τα καταγεγραμμένα αντισημιτικά περιστατικά να έχουν αυξηθεί κατά 1.240% στο Λονδίνο και ραγδαία αύξηση να παρατηρείται σε Γαλλία και Γερμανία.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια σημαντικά μικρότερη αύξηση σε αντιμουσουλμανικά περιστατικά στη Βρετανία και είναι αποσπασματικά για τις άλλες δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, δεν καταγράφεται η πλήρης έκταση των επιθέσεων και η εχθρότητα εις βάρος ατόμων και τζαμιών, περιλαμβανομένων των παιδιών που στοχοθετούνται στο σχολείο, σύμφωνα με τα πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησε το Reuters, κάποια από τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επικαλούμενα φόβους αντιποίνων.

Η υποβάθμιση των περιστατικών αυτών είναι επίσης παρούσα μεταξύ των θυμάτων αντισημιτισμού, όπως λένε εβραϊκές οργανώσεις και ηγέτες στις τρεις αυτές χώρες.

Η Ζάρα Μοχάμεντ, γενική γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, δήλωσε ότι το κυβερνητικό λεξιλόγιο–όπως ο χαρακτηρισμός “πορείες μίσους” των παλαιστινιακών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, έχει καταστήσει τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και υπέρ των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων ή των Παλαιστινίων ένα παιχνίδι χωρίς νικητές και ηττημένους στο μυαλό κάποιων ανθρώπων.

“Οι υπουργοί είναι πραγματικά απερίσκεπτοι, αυτοί οι ανούσιοι πολιτισμικοί πόλεμοι, το να φέρνεις αντιμέτωπη τη μια κοινότητα με την άλλη δεν βοηθάει καθόλου και επιπλέον είναι πολύ διχαστική και επικίνδυνη”, προσθέτει η ίδια.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την επίσημη χρήση τέτοιου λεξιλογίου.

Η αίσθηση ευαλωτότητας των μουσουλμάνων της Ευρώπης αυξήθηκε περαιτέρω με την εκλογική νίκη την περασμένη εβδομάδα του ακροδεξιού Χερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, ο οποίος έχει ζητήσει την απαγόρευση του Κορανίου και των τζαμιών στη χώρα του.

Στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί φονικά επεισόδια εις βάρος Παλαιστινίων μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Στο τζαμί Ιμπν Μπεν Μπαντίς στην Ναντέρ, στο Παρίσι, ηλικιωμένοι πιστοί φοβούνται να παρακολουθήσουν την πρωινή προσευχή, όταν ακόμη είναι σκοτάδι, όπως είπαν δύο πιστοί εκεί, μετά την απειλή για εμπρησμό του τζαμιού στο τέλος Οκτωβρίου την οποία διατύπωσε πιθανόν ένας ακροδεξιός.

Ο Ρασίντ Αμπντούνι, ο πρόεδρος του τζαμιού, είπε ότι το αίτημα για επιπλέον αστυνομική προστασία δεν ικανοποιήθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τοπική αστυνομία περιπολούσε την περιοχή αλλά δεν διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια. Η αστυνομία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

«Θέλω η κόρη μου να μεγαλώσει σε αυτό το κλίμα;». αναρωτιέται ο 42χρονος Χαλίλ Ραμπούν, Γαλλομαροκινός οδηγός ταξί μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής έξω από το τζαμί.

 

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

 

Απόπειρα εμπρησμού, λεκτική κακοποίηση, βανδαλισμός και ένα κεφάλι γουρουνιού που αφέθηκε σε ένα τζαμί ήταν μεταξύ 700 αναφορών για ισλαμοφοβικά επεισόδια στη Βρετανία τον μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς– δήλωσε η εκστρατεία Tell Mama– επταπλάσιες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το Tell Mama αναφέρει μόνο ορισμένα περιστατικά στην αστυνομία, με τη συγκατάθεση του καταγγέλλοντος.

Το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο έλαβε 42 επιστολές που περιείχαν απειλές ή προσβολές μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 1ης Νοεμβρίου, αλλά δεν έχει αναφέρει καμία από αυτές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου Αμπντάλα Ζέκρι.

“Η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων δεν υποβάλλει καταγγελία όταν πέφτει θύμα τέτοιων πράξεων. Ακόμη και οι επικεφαλής των τζαμιών δεν θέλουν. Δεν θέλουν να περάσουν δύο ή περισσότερες ώρες σε ένα αστυνομικό τμήμα για να υποβάλουν καταγγελία η οποία στο τέλος πιθανόν να απορριφθεί”, είπε ο Ζέκρι.

Στη Γερμανία, επίσης, η αστυνομία συχνά δεν καταγράφει το ισλαμοφοβικό έγκλημα ως τέτοιο λόγω έλλειψης ευαισθητοποίησης, για παράδειγμα οι επιθέσεις σε τζαμιά καταγράφονται μερικές φορές απλώς ως ζημιές σε περιουσία, εξηγεί από την πλευρά της η Ρίμα Χανάνο της Claim, μιας ΜΚΟ.

«Οι άνθρωποι που υφίστανται ρατσισμό, όπως οι μουσουλμάνοι και εκείνοι που θεωρούνται μουσουλμάνοι, συχνά φοβούνται να πάνε στις αρχές επειδή φοβούνται τη δευτερογενή θυματοποίηση, δηλαδή ότι δεν θα γίνουν πιστευτοί ή δεν θα παρουσιαστούν οι ίδιοι ως οι δράστες», είπε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, «πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό, το αντιμουσουλμανικό μίσος ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μίσους». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αστυνομία αναμένεται να διερευνήσει πλήρως τέτοιες επιθέσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας είπε ότι «αντιμετωπίζει κάθε είδους μίσους, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμοφοβίας, με κατηγορηματικό τρόπο».

Στη Γαλλία, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανέφερε πρόσθετες αντιμουσουλμανικές ενέργειες από τις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο τα γαλλικά επίσημα στοιχεία για το 2023 εμφανίστηκαν σε τροχιά πτώσης, με 130 περιστατικά έως τις 14 Νοεμβρίου, έναντι 188 περιστατικών που καταγράφηκαν όλο το περασμένο έτος. Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία ανέπτυξαν θεσμικούς μηχανισμούς για να ανταποκριθούν σε αντισημιτικές ενέργειες μετά το Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ως απάντηση στη συνεχιζόμενη προκατάληψη κατά των Εβραίων.

Το αποικιακό και θρησκευτικό παρελθόν της Δυτικής Ευρώπης έχει επίσης θεωρήσει το ισλάμ οπισθοδρομικό και ξένο, συμβάλλοντας σε εδραιωμένη προκατάληψη μεταξύ τμημάτων του πληθυσμού και των θεσμών, δήλωσε ο Ρεζά Ζία-Εμπραχιμί, ιστορικός στο Kings College του Λονδίνου και συγγραφέας του «Antisemitism and Islamophobia: an enangled history”.

Οι επιθέσεις από ισλαμιστές μαχητές στην Ευρώπη ή στο εξωτερικό έχουν συχνά επιπτώσεις στον γενικό μουσουλμανικό πληθυσμό.

Μετά τα αντιμουσουλμανικά κρούσματα–ακόμη και αντιμουσουμανικά σχόλια από ειδικούς στην τηλεόραση– ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «το να προστατεύεις τους Γάλλους εβραϊκής πίστης δεν σημαίνει ότι πρέπει να συκοφαντείς τους Γάλλους μουσουλμανικής πίστης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστορικό Ζία-Εμπραχιμί, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας να απαγορεύσει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ως κίνδυνο για τη δημόσια τάξη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς καλλιέργησε την άποψη ότι οι Άραβες είναι επιθετικοί και ότι οι υποστηρικτές των Παλαιστινίων υποκινούνται από αντισημιτισμό.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη γενική απαγόρευση δυσανάλογη.

Ο Αϊμάν Μαζιέκ του Γερμανικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου είπε ότι χρειάζεται ένας επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ισλαμοφοβία για να συμπληρώσει τους υπάρχοντες επιτρόπους για τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό κατά των Ρομά.

«Το γεγονός ότι έχουμε τόσους πολλούς επιτρόπους στη Γερμανία και κανέναν επίτροπο ειδικά για το ισλάμ αποτελεί από μόνο του διάκριση», σχολίασε.

Ο νεοδιορισθείς επίτροπος της Γερμανίας για τον ρατσισμό, Ρέεμ Αλαμπάλι-Ράντοβαν, αναγνώρισε την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση αφού η έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών έδειξε ότι ένας στους δύο Γερμανούς έχει ισλαμοφοβικές απόψεις.

Για ορισμένους μουσουλμάνους στη Γερμανία, η οποία έχει υποδεχτεί περίπου ένα εκατομμύριο Σύρους και λίγο λιγότερους από 400.000 Αφγανούς τα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη εχθρότητα προκάλεσε έκπληξη.

Η Γκάλια Ζαγκάλ πήγε στη Γερμανία από τη Συρία το 2015 και είπε ότι ποτέ δεν είχε μεγάλα προβλήματα με τις διακρίσεις. Αλλά λίγο μετά τις 7 Οκτωβρίου, την έσπρωξαν δύο φορές μέσα σε μια μέρα και ένας άντρας της φώναξε: «Αυτός είναι ο δρόμος μου, όχι δικός σου».

«Ήμουν πολύ σοκαρισμένη για να πάω στην αστυνομία», είπε η Ζαγκάλ, ιδιοκτήτρια ινστιτούτου αισθητικής στο Βερολίνο.

ΜΑΡ.ΜΙ