Στις ομαδικές προσπάθειες υπάρχει μια απερίσκεπτη τάση για συναίνεση και συλλογική παρανόηση σοβαρών θεμάτων, μέσα σε ένα κλίμα εύθυμης συντροφικότητας. Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος

«Οι Κόσμοι της Τζιλ Φρίντμαν»,πρώτη έκθεση στη Γαλλία για την σπουδαία φωτογράφο

15 Νοεμβρίου, 2023

Στην πρώτη έκθεση στη Γαλλία που είναι αφιερωμένη στη φωτογράφο ανακαλύπτουμε τους τρεις κόσμους που η Jill Freedman φωτογράφισε στη διάρκεια της καριέρας της: τους δρόμους της Νέας Υόρκης, την Πορεία των Φτωχών (March of the Poor) μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968 και τη ζωή ενός περιοδεύοντος τσίρκου στις νοτιοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 (https://www.instagram.com/p/CyGAWRpIt_r/).

Με το που πήρε το πτυχίο της, η 21χρονη όμορφη ξανθιά ξεκίνησε για το Ισραήλ τη χώρα των προγόνων της από τη μεριά του πατέρα της. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια περιπλάνησης στην Ευρώπη: Μασσαλία, Παρίσι (όπου τραγούδησε το «La Contrescarpe» στη Rive Gauche) και μετά Λονδίνο όπου κέρδιζε το ψωμί της τραγουδώντας επί δύο χρόνια. Όταν το 1964 έφτασε στη Νέα Υόρκη, όπως ήταν φυσικό εγκαταστάθηκε στο Greenwich Village, ένα διαφορετικό είδος συνοικίας δοξασμένης τόσο στον κινηματογράφο όσο και στη φωτογραφία. Πέρασε 30 χρόνια στο Village, με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι. «Το να έρχεσαι στη Νέα Υόρκη είναι πάντα ένας τρόπος να ξεφεύγεις από τη ζωή σου, από όλους αυτούς τους μικρόκοσμους των μικρών πόλεων όπου όλοι ξέρουν όλους. Στη Νέα Υόρκη δεν χρειάζεται να ξέρεις τον γείτονά σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πεις “ hi”, “ πώς τα πας;”, “ τα λέμε”. Να κάνεις μερικά αστεία με ανθρώπους που ούτε καν ξέρεις. Μου άρεσε αυτό το χωρίς δισταγμό» λέει (https://www.instagram.com/p/CyX8NTdIQZG/).