Στη σημασία της αειφορίας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και στις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει η Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία στην Ελλάδα, αλλά και τους κινδύνους από τον υπερτουρισμό αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στο νέο θεσμό “Blue Life Hydra Forum” που διοργανώθηκε στην Ύδρα, από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA και το BeyondCSR.
Τις εργασίες του Φόρουμ προλόγισε η Παυλίνα Πρωταίου, ιδρύτρια του BeyondCSR, η οποία τόνισε την ανάγκη συνεργειών μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την αποτελεσματική υλοποίηση πολιτικών και πρωτοβουλιών για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία.
Παράλληλα, από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, Όλγα Σταυροπούλου, αναφέρθηκε στις υπόλοιπες δράσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του “Blue Life Hydra”, που συμπεριέλαβαν σειρά από παρουσιάσεις σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης στην ΑΕΝ Ύδρας.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των εργασιών του “Blue Life Hydra”, πραγματοποιήθηκε και καθαρισμός του λιμανιού από την ομάδα δυτών της MEPP.
“Η προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος συνιστά βασικό συστατικό για τη διασφάλιση της αειφορίας αλλά και τη βάση για την αξιοποίηση των ευκαιριών της γαλάζιας οικονομίας, η οποία βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας”, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας πως η έννοια της αειφορίας πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού.
Τη σημασία των υποδομών, αλλά και της καινοτομίας τόνισε υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική συνεισφορά της γαλάζιας οικονομίας στο ΑΕΠ. Επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι η γαλάζια οικονομία σε επίπεδο ΕΕ απασχολεί σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες. Γενικότερα, η συνεισφορά της γαλάζιας οικονομίας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της κάθε χώρας είναι σημαντική, ενώ η συμβολή της στην αγορά εργασίας “αγγίζει” το 10%.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, παράλληλα με τους παραδοσιακούς τομείς εξελίσσονται και άλλοι καινοτόμοι κλάδοι, ενώ, όπως τόνισε, η μετάβαση στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία απαιτεί επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία “πράσινων” θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων στη γαλάζια οικονομία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα, οι τομείς που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες απαιτούν στρατηγικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έννοιες της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας αποτελούν έναν βασικό γνώμονα για μελλοντικές πολιτικές.
Στην πρωτοβουλία Greco Islands αναφέρθηκε η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, στο χαιρετισμό της , «στόχος της πρωτοβουλίας, είναι η αειφορία και ο μετασχηματισμός προς αυτή των ελληνικών νησιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων τους και η κοινωνική συνοχή.Οι βασικοί τομείς παρέμβασης είναι: ενεργειακή μετάβαση, βιώσιμη διαχείριση πόρων, προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητα και καινοτομία.Για να αρχίσουν να υλοποιούνται οι παραπάνω στόχοι, είναι αναγκαίες η ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών, η διασύνδεση του νησιωτικού χώρου και, το σημαντικότερο, η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Ενώ, ο βουλευτής Α’ Πειραιώς, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, αναφέρθηκε στη χαμηλή θέση στην οποία κατηγοριοποιείται η προστασία του περιβάλλοντος στις προτεραιότητες του Έλληνα πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τις ενέργειες της Πολιτείας, το σημαντικότερο είναι να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να προτεραιοποηθεί η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Στα εμπόδια που συναντώνται στην προσπάθεια επίτευξης των 17 στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρθηκε με τη σειρά της η καθηγήτρια Οικονομικών στο ΕΚΠΑ Στέλλα Τσάνη. “ Tο κυριότερο πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα του μέλλοντος με πρακτικές του παρελθόντος.” Η ίδια τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία με τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, η οποία αναμένεται να φέρει νέες θέσεις εργασίας που ακόμη δεν γνωρίζουμε.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, υπογράμμισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη οικονομία είναι το επόμενο “στοίχημα”, για τους νέους, τους δήμους και την κοινωνία των πολιτών, «πρέπει να είμαστε όλοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε την πολιτική με σεβασμό, αλλά και συμπερίληψη».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ύδρας, Δρ. Γεώργιος Κουκουδάκης, αναφέρθηκε στα δύο πολύ σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί για το νησί της Ύδρας και αφορούν τον βιολογικό καθαρισμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο δήμαρχος έκανε αναφορά και στον υπερτουρισμό, που έχει οδηγήσει σε υπερβολικά υψηλές αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αλλοιώνεται η ταυτότητα του οικισμού.
Στον όρο της νησιωτικότητας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο καθηγητής στο ΠΑΠΕΙ Νικόλας Φαραντούρης, τονίζοντας ότι το κέντρο θα πρέπει να μεριμνήσει και να δώσει κίνητρα στους κατοίκους των νησιών, ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Όπως πρόσθεσε, είναι εξαιρετικά σημαντικό το στοιχείο της τοπικότητας στο να ενσωματώνονται και να υλοποιούνται πολιτικές που δεν θα βρουν αντίθετες τις τοπικές κοινωνίες.
Ο καθηγητής ΕΜΠ, έδρα UNESCO, Κωνσταντίνος Αραβώσης, τόνισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της εποχής, γιατί συνδέεται και με την επιβίωσή μας. Για την πράσινη μετάβαση, συνέχισε ο κ. Αραβώσης, θα χρειαστούν μέχρι το 2030 τεράστιες επενδύσεις της τάξης των 4-5 τρισ. ευρώ, με τις οποίες θα αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν και στην Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις.»
Στο Forum συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Αλεξία Τασούλη, δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ BeyondCSRο, ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Μαρία Χατζηωάννου, ESG Executive, Alassia NewShips Management και μέλος ΔΣ HELMEPA, η Πρόεδρος του Climate Hub, Μαρία Λογοθέτη και η Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών, Παυλίνα Σπανδώνη, η Φρόσω Δημητρακοπούλου αντιπρόεδρος του EcoClub καθώς και επικεφαλείς τοπικών φορέων του νησιού, όπως οι πρόεδροι των Ξενοδόχων και Επαγγελματιών, Μαρία Κλαδάκη και Ζωή Πούλου, όπως και ο πρόεδρος των θαλάσσιών ταξί, Κώστας Γεωργακόπουλος και ο αντιπρόεδρων των επαγγελματιών Αλιέων Δημήτρης Θεοδόσης.
Το 1o Blue Life Hydra Forum διοργανώθηκε με την αιγίδα των: Δήμου Ύδρας, Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Γραφείου Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, SDSN, Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών, Υδραικού Ναυτικού Ομίλου, την υποστήριξη του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, MEPP και Knowl.