Οι αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτών, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην 5η συνεδρίαση της EUMED9, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.
Μεταξύ αυτών των προτάσεων, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, είναι η πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι κλιματικές κρίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά αλλά και η ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αγροτικής παραγωγής.
Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας στηρίζει την πρόταση διάθεσης του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων αλλά και την αύξηση της ευελιξίας που επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια όπως και την απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους από τους παραγωγούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης έθεσε επίσης το μείζον ζήτημα της εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι Ευρωπαίοι αγρότες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρωτογενής τομέας δεν θα επιβιώσει εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα εκτοπίζονται από τις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες.
«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βλάπτει τόσο την αγροτική παραγωγή αλλά και την όποια πρόοδο προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας» δήλωσε σχετικά. Όπως είπε, η Ε.Ε. πρέπει να κάνει περισσότερα και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου και την επισιτιστική επάρκεια αλλά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Τέλος, ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει ότι κάθε εμπορική συμφωνία της Ένωσης με χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίζει ρήτρες ισοδυναμίας, τις έννοιες αμοιβαιότητας, και των δικαίων όρων ανταγωνισμού.