Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει. Jean-Paul Sartre, 1905-1980, Γάλλος φιλόσοφος

Οι δυσκολίες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της Γαλλίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

1 Οκτωβρίου, 2024

 Ενάμιση μήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολλοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι στη Γαλλία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα εγγραφών που αναμένεται, κυρίως λόγω της έλλειψης εξοπλισμού.
 Το ύψος του…κύματος εξακολουθεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, με τα στοιχεία να αναμένεται να παρουσιαστούν προς τα τέλη Οκτωβρίου.

 Σύμφωνα με τον Πιερ Ροντό, του ιδρύματος «Jean-Jaurès», οι εγγραφές στις χώρες που διοργανώνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυξήθηκαν «κατά 15 έως 25%» αμέσως μετά τη διοργάνωση και κάποιες τάσεις άρχισαν να εμφανίζονται στη Γαλλία.

 Η κολύμβηση, για παράδειγμα, με πρωταγωνιστή αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων με τα τέσσερα χρυσά του μετάλλια, το φαινόμενο Λεόν Μαρσάν, καταγράφει 10.000 περισσότερα μέλη, φτάνοντας τώρα τα 412.000 μέλη.
 Όμως η γαλλική ομοσπονδία κολύμβησης  (FFN) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας τη λύπη του για μια «δεξαμενή πισινών 40 ετών κατά μέσο όρο»  ζητώντας από τον πρωθυπουργό «την εφαρμογή ενός τεράστιου σχεδίου για τις γαλλικές πισίνες», το οποίο πρέπει να είναι «κυβερνητική προτεραιότητα».

 Ανάλογη η αύξηση και για το πινγκ πονγκ, με …ώθηση από τα αδέρφια Φέλιξ κα Αλέξις Λεμπρούν  παρουσίασε αύξηση «περισσότερο από  20%  στις εγγραφές», ενώ το χάντμπολ επίσης, παρά την αποτυχία των «Μπλε»  στο Ολυμπιακό τουρνουά, γνώρισε «πραγματικό παλιρροϊκό κύμα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Φιλίπ Μπάνα, με «18% επιπλέον εγγραφές».

 Δίχως άλλο το ζήτημα του αθλητικού εξοπλισμού, επανέρχεται στην επιφάνεια και φαίνεται βραχυπρόθεσμα άλυτο: 
 «Είχαμε έλλειψη αθλητικού εξοπλισμού στη Γαλλία εδώ και πολύ καιρό και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έλυσαν το πρόβλημα», συνοψίζει χαρακτηριστικά στέλεχος του γαλλικού αθλητικού κινήματος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
 

 Α. Βαζογιάννης