Αν δεν σ΄ αρέσει το φαγητό, δεν δίνεις σημασία στα έθιμα, φοβάσαι τη θρησκεία, αποφεύγεις τους ανθρώπους, τότε καλύτερα να μείνεις σπίτι. James A. Michener, 1907-1997, Αμερικανός συγγραφέας

Οι αρχές στο Νέο Δελχί άνοιξαν και πάλι σχολεία, παρόλο τα «επικίνδυνα» επίπεδα ατμοσφαιρκής μόλυνσης

20 Νοεμβρίου, 2023

Οι αρχές στην πρωτεύουσα της Ινδίας άνοιξαν και πάλι σχολεία και ορισμένα εργοτάξια σήμερα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι υποχωρεί η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα, παρόλο που χαρακτηρίζεται ‘επικίνδυνη’, και ενώ τοξικός αφρός ήταν ορατός σε τμήμα του ποταμού Γιαμούνα που διαρρέει το Νέο Δελχί.

Η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου ξεκίνησε και πάλι αυτό τον μήνα τον αγώνα που δίνει κάθε χρόνο με τη μόλυνση, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών. Ο δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) σήμερα ήταν στο 336 συγκριτικά με το επίπεδο των 509 της Πέμπτης, αλλά και πάλι θεωρείται «επικίνδυνος», σύμφωνα με τον ελβετικό όμιλο IQAir.

Τα παιδιά φορούσαν μάσκες καθ’ οδόν προς τα σχολεία τους, τα οποία έμειναν κλειστά για σχεδόν δύο εβδομάδες για να τα προστατεύσουν από τη ρύπανση, ενώ ινδουιστές πιστοί, στο πλαίσιο θρησκευτικής γιορτής, περπατούσαν αργά στην πρωινή ομίχλη για να βουτήξουν στον ποταμό, αψηφώντας τον λευκό αφρό, τον οποίο οι αρχές έχουν περιγράψει ως τοξικό.

Ο αφρός προκαλείται από τη λάσπη και τα μη επεξεργασμένα λύματα, δήλωσε πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης στο Δελχί, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο ύδρευσης της πόλης προχωρά σε ψεκασμούς με ειδικά χημικά, ασφαλή για κατανάλωση, για τον θέσει υπό έλεγχο.

«Ο αφρός δεν είναι από τη φύση του θανατηφόρος», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος Ανκίτ Σριβαστάνα, μηχανικός περιβάλλοντος. «Δεν θα πεθάνεις με την κατάποση, αλλά θα αρρωστήσεις».

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος στο Δελχί Γκοπάλ Ράι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι οικοδομικές εργασίες για δημόσια κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν και πάλι, αν και με περιορισμούς στις δραστηριότητες που σηκώνουν σκόνη.

Τα σχόλια αυτά έρχονται σε συνέχεια της ανάκλησης το Σάββατο των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ποιότητα του αέρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κάθε μορφής οικοδομική δραστηριότητα, αλλά τα οποία χαλάρωσαν όταν βελτιώθηκαν τα επίπεδα του δείκτη.

Ο δείκτης AQI στο Δελχί προβλέπεται να υποχωρήσει κατά τις επόμενες δύο ημέρες καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι ταχύτητες των ανέμων, σύμφωνα με το σύστημα προειδοποίησης των αρχών για την ποιότητα του αέρα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δελχί επιδεινώνεται τον χειμώνα, όταν μειώνεται η ταχύτητα του ανέμου και ψυχρές αέριες μάζες εγκλωβίζουν ρύπους από τα οχήματα, τις βιομηχανίες και την καύση υπολειμμάτων από τη συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής.

ΤΦ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ