Όταν αυτό που κάνουμε δεν αποδίδει, έχουμε την τάση να κάνουμε περισσότερο απ’ αυτό και με μεγαλύτερη ένταση. Από το βιβλίο Heart, Soul & Spirit των Dr. Bill Maynard & Tom Champoux

Ο χάρτης των ταχυφορτιστών στην ΕΕ

10 Μαΐου, 2024

Μόλις τρεις χώρες της ΕΕ που καλύπτουν συνολικά λίγο πάνω από το 20% της επιφάνειας της Ευρώπης (Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία) διαθέτουν σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) όλων των σημείων φόρτισης της ΕΕ.

Το υπόλοιπο ποσοστό (39%) όλων των φορτιστών διανέμεται σε 24 κράτη μέλη, καλύπτοντας σχεδόν το 80% της επιφάνειας της περιοχής. Η Ολλανδία που είναι η χώρα που διαθέτει την καλύτερη υποδομή στους φορτιστές έχει πάνω από 52 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης από τη Ρουμανία (2.754), η οποία είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη. Αυτά τα στοιχεία δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εναλλακτικών Καυσίμων (EAFO) για το 2023, αναφορικά με την κατάσταση των υποδομών φόρτισης στην ΕΕ.

Ωστόσο, υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης και των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο, που κατατάσσονται μεταξύ των πέντε κορυφαίων όσον αφορά τον μεγαλύτερο αριθμό φορτιστών, παρουσιάζουν παράλληλα μεγάλα μερίδια αγοράς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλη αύξηση της υποδομής, καθώς σχεδόν καθημερινά μπαίνουν σε όλη την επικράτεια δημόσιοι ταχυφορτιστές. Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διαθέτει 3.166 δημόσιους ταχυφορτστές, έχοντας όμως αυξητική πορεία. Ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης προκειμένου το θέμα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να φθάσει σε ένα επιθυμητό σημείο. Όμως οι δημόσιοι ταχυφορτιστές θα πρέπει να έχουν δυναμική γρήγορης φόρτισης, με δεδομένο ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν αλλάξει.

Στην ΕΕ τους περισσότερους φορτιστές έχει η Ολλανδία (144.453), ακολουθεί η Γερμανία (120.625) και έπονται η Γαλλία (119.255), το Βέλγιο (44.363) και η Ιταλία (41.114). Αντίθετα τους λιγότερους δημόσιους φορτιστές στην ΕΕ έχει η Κροατία (1.074), η Εσθονία (683), η Λετονία (535), η Κύπρος (329) και η Μάλτα (101).

Κυριάκος Παρασίδης