Όταν κάποιος φωνάζει “ζήτω η ελευθερία”, έχει στο νου του, προφανώς, τη δική του. George Bernanos, 1888-1948, Γάλλος συγγραφέας

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας εισηγήθηκε μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει την απομάκρυνση της γενικής εισαγγελέως από το αξίωμά της

6 Μαΐου, 2024

Ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος Μπερνάρντο Αρέβαλο υπέβαλε χθες στο Κογκρέσο της χώρας της κεντρικής Αμερικής πρόταση μεταρρύθμισης με την οποία θα επιτρέψει την απομάκρυνση της Κονσουέλο Πόρας από τα καθήκοντά της, καθώς η γενική εισαγγελέας κατηγορήθηκε για υπονόμευση της δημοκρατίας αφού εξαπέλυσε δικαστική σταυροφορία εναντίον του το 2023.

«Αποφάσισα να καταθέσω στο Κογκρέσο (…) πρωτοβουλία με σκοπό να υπάρξει μεταρρύθμιση του οργανικού νόμου για την εισαγγελία, η οποία θα επιτρέπει» η γενική εισαγγελέας να «απαλλαγεί από τα καθήκοντά της εντός του πλαισίου του νόμου», ανέφερε ο κ. Αρέβαλο σε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό διάγγελμά του.

Ο πρόεδρος Αρέβαλο, ο οποίος νομικά δεν έχει δικαίωμα να αποπέμψει τη γενική εισαγγελέα, την έχει καλέσει επανειλημμένα και δημόσια να παραιτηθεί, αφού την κατηγορεί πως ενορχήστρωσε απόπειρα «πραξικοπήματος», σειρά νομικών ελιγμών, για να τον εμποδίσει να αναλάβει την εξουσία.

Τον Μάρτιο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, που αντιπροσωπεύει νομικά το κράτος, κατέθεσε κατόπιν οδηγίας του προέδρου προσφυγή εναντίον της γενικής εισαγγελέως, ζητώντας άρση της ασυλίας της.

Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Αρέβαλο κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2023 υποσχόμενος να καταπολεμήσει την ενδημική διαφθορά στη χώρα, η οποία καταλαμβάνει την 154η θέση μεταξύ των 180 στην κατάταξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια.

Η Κονσουέλο Πόρας, που έχει χαρακτηριστεί «διεφθαρμένη» από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορείται από την Ουάσιγκτον και την ΕΕ για «υπονόμευση της δημοκρατίας» εξαιτίας των ερευνών της και την αμφιλεγόμενων αποφάσεων που προώθησε μετά τις προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης ειδικά αυτής που έκρινε «άκυρη και ως μη γενόμενη» τη νίκη του κ. Αρέβαλο.

Η κυρία Πόρας, η θητεία της οποίας τυπικά δεν ολοκληρώνεται παρά το 2026, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Στις αρχές του χρόνου, η γενική εισαγγελέας επαναλάμβανε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να παραιτηθεί, απαιτώντας από τον νέο αρχηγό του κράτους να «σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους».