Κάθε αλλαγή βρίσκει αντίσταση επειδή οι γραφειοκράτες έχουν επενδυμένα συμφέροντα στο χάος μέσα στο οποίο λειτουργούν. Richard Nixon, 1913-1994, Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο Λούλα ανέβαλε επίσημη επίσκεψη στη Χιλή εξαιτίας των άνευ προηγουμένου πλημμυρών στη νότια Βραζιλία

14 Μαΐου, 2024

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανέβαλε χθες Δευτέρα επίσημη επίσκεψή του στη Χιλή, προγραμματισμένη για την Παρασκευή και το Σάββατο (17η-18η Μαΐου), εξαιτίας των άνευ προηγουμένου πλημμυρών στη νότια Βραζιλία, ο απολογισμός των θυμάτων των οποίων έχει φθάσει τους 147 νεκρούς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των αρχών.

Η βραζιλιάνικη προεδρία επικαλέστηκε σε ανακοίνωσή της την «ανάγκη επιτήρησης της κατάστασης» στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ και «συντονισμού του πλημμυροπαθούς πληθυσμού και των εργασιών ανοικοδόμησης».

Δεν ανακοινώθηκε πότε θα γίνει η επίσκεψη.

Οι καταρρακτώδεις βροχές από τις αρχές του μήνα στην πολιτεία αυτή και η υπερχείλιση ποταμών και ρεμάτων προκάλεσαν πλημμύρες που έχουν πλήξει πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους, στοίχισαν τη ζωή σε 147 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 806, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς της Πολιτικής Προστασίας που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα.

Άλλοι 127 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ πάνω από 600.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της καταστροφής, που ειδικοί συνδέουν με την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν το σαββατοκύριακο στην πολιτεία, φουσκώνοντας ποτάμια και εγείροντας ανησυχίες για περαιτέρω καταστροφές.

«Η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει», προειδοποίησε χθες μέσω X ο κυβερνήτης της πολιτείας Εντουάρντου Λάιτε.