Είναι επικίνδυνο για έναν υποψήφιο να λέει πράγματα που οι άνθρωποι μπορεί να θυμούνται. Eugene McCarthy, 1916-2005, Αμερικανός πολιτικός

Ο Khalid Arar, επίτιμος καθηγητής του ΠΑΔΑ

29 Απριλίου, 2024

Σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναγορεύτηκε ο Αμερικανός, παλαιστινιακής καταγωγής, διακεκριμένος διεθνώς καθηγητής της Εκπαιδευτικής Ηγεσίας του Texas State University, Khalid Arar.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, ο πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, υποδεχόμενος τον καθηγητή Khalid Arar στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΑΔΑ, τόνισε ότι πέραν της αδιαμφισβήτητης επιστημονικής αξίας του συγγραφικού και διδακτικού έργου του κ. Arar, είναι ιδιαίτερα τιμητική η ένταξή του στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου, καθώς το έργο του αποτελεί ένα ισχυρό διεθνές σύμβολο της συμπερίληψης, της ένταξης, της ανοχής στη διαφορετικότητα, της προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ίσων ευκαιριών για όλους στην εκπαίδευση και στην πρόοδο και κυρίως της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Την απόφαση της αναγόρευσης σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του ΠΑΔΑ, διάβασε ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρεται λεπτομερώς το έργο, οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις του τιμώμενου (όπως, μεταξύ άλλων, το Presidential Award for Excellence in Scholarly/Creative Activity, by the College of Education στην Πολιτεία του Texas, καθώς και ότι πρόσφατα έχει αναλάβει editor in chief στο διεθνές περιοδικό Leadership and Policy in Schools Journal). Όπως επισημαίνεται, ο κ. Πετρογιάννης υπογράμμισε ότι ο τιμώμενος έχει γίνει η παγκόσμια φωνή για τους πρόσφυγες/νεοεισερχόμενους σε σχέση με την ηγεσία του σχολείου, τις πολιτικές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις κοινωνίες τους και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η ενεργός ενασχόλησή του με το Τμήμα, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποστήριξη της εξωστρέφειάς του σε διεθνές επίπεδο. Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Khalid Arar συμμετέχει ήδη σε τριμελή επιτροπή για την επίβλεψη διδακτορικής διατριβής που εκπονείται στο Τμήμα Αγωγής & Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του ΠΑΔΑ.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου του καθηγητή Khalid Arar παρουσίασε η κεντρική ομιλήτρια της τελετής, η αντιπρόεδρος του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Άννα Σαΐτη, η οποία είναι και συν-συγγραφέας με τον τιμώμενο στο βραβευμένο βιβλίο «Higher Education in the Era of Migration, Displacement and Internationalization» (εκδόσεις Routledge), υπογραμμίζοντας ότι «ο χαρακτήρας του dr Khalid Arar αναδεικνύεται σε όλη την έρευνα, αφού ο τρόπος που προσεγγίζει τα θέματα κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης στην εκπαίδευση είναι με ιδιαίτερη ευαισθησία και μεγάλο σεβασμό στην ανθρώπινη αξία…Είναι ακαδημαϊκός δάσκαλος εξαιρετικής ποιότητας και εξαιρετικός πολίτης με πολύ ευαίσθητα ενδιαφέροντα για την κοινωνία, με διάθεση να υπηρετήσει, να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του, ανιδιοτελώς για την προώθηση των δύο κρίσιμων αξιών για την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας: της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στην ομιλία του ο καθηγητής Khalid Arar, εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για τη διάκριση, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από αυτήν, αναδεικνύεται έμμεσα η δέσμευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στις αξίες της ισότητας, της ανεκτικότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Σχετικά με την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα, εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτήν τη στιγμή υλοποιεί συνεργασίες με επιστήμονες από οκτώ διαφορετικές χώρες. Αναδεικνύοντας το πώς η δύναμη της εκπαίδευσης δύναται να επιφέρει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας, έχοντας ως αποτέλεσμα τον μετασχηματισμό της, ο καθηγητής Khalid Arar επανέλαβε την προσήλωσή του στην αποδόμηση του ηγεμονικού λόγου που οφείλει να αντικατασταθεί από τον λόγο της διαφορετικότητας σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς, προστίθεται στην ανακοίνωση.