Μετά το Άουσβιτς ξέρουμε για τι είναι ικανός ο άνθρωπος. Μετά τη Χιροσίμα ξέρουμε τι διακυβεύεται - Βίκτωρ Φρανκλ

Ό. Κεφαλογιάννη: Έχουμε στρατηγική για την μακροπρόθεσμη, τη βιώσιμη, την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμούακροπρόθεσμη, τη βιώσιμη, την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού

17 Ιουλίου, 2024

«Αυτό που μας ενδιαφέρει στο υπουργείο Τουρισμού είναι ότι σχεδιάζουμε και έχουμε μια στρατηγική για την μακροπρόθεσμη, τη βιώσιμη, την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού» τόνισε από το Ηράκλειο, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό. Η κ. Κεφαλογιάννη αναφερόμενη στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, τα θεσμικά εργαλεία που υπάρχουν αλλά και τα καινούργια επενδυτικά προϊόντα, εξήγησε ότι το Ηράκλειο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να είναι ο επόμενος city break προορισμός, ένας προορισμός για 365 μέρες το χρόνο. 

Στη βάση αυτή, όπως εξήγησε η κ. Κεφαλογιάννη, υπήρξε συζήτηση με τον κ. Καλοκαιρινό για το νέο επίπεδο διακυβέρνησης στον τουρισμό, που είναι οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, κάτι που προωθείται ήδη από τον Δήμο Ηρακλείου και που θα υποστηριχθεί, όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού. 
«Με τον Δήμο Ηρακλείου είμαστε σε απόλυτη σύμπνοια,  σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού» ανέφερε η Όλγα Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας ότι «στρατηγικός στόχος του υπουργείου Τουρισμού, είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» και πως ο νέος κύκλος που ανοίγει για τον τουρισμό έχει γνώμονα «το μέτρο και την ισορροπία, με τη μέριμνα για το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον και βεβαίως για τις τοπικές κοινωνίες».  
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν και οι ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, με δεδομένο ότι το Ηράκλειο κατέχει μια σημαντική θέση και ως πρωτεύουσα Γαστρονομίας της UNESCO. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη, τέτοιου είδους μορφές τουρισμού μπορούν να δώσουν τον «πολυπόθητο στόχο της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και βεβαίως της ποιοτικής ανάπτυξης του τουρισμού».  
Σε δηλώσεις της η κ. Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε επιπλέον και στο κομμάτι των υποδομών, λέγοντας ότι είναι σημαντικό για τον τουρισμό, επικεντρώνοντας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και τις πιέσεις που, όπως τόνισε, δέχεται από το πλήθος των επισκεπτών.  
«Βεβαίως υπάρχει ο σχεδιασμός για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αυτό όμως δίνει την υποχρέωση,  μέχρι τότε, το αεροδρόμιο “ Νίκος Καζαντζάκης” να λειτουργεί όπως πρέπει, γιατί βεβαίως είναι το πρώτο και το τελευταίο σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες» ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη. 
Αναφέρθηκε επίσης στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο χαρακτήρισε ως «εμβληματικό σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας του Ηρακλείου». Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Κώστα Βαρβεράκη, αλλά και στελέχη του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, συζητήθηκαν, όπως είπε, θέματα για το πώς θα μπορέσει να  αξιοποιηθεί περεταίρω, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό  και την ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού μέσα από τις δράσεις του κέντρου, όσο και του συνεδριακού τουρισμού, που «είναι μία ειδική μορφή τουρισμού που σύμφωνα από τις μελέτες φέρνει 10 φορές περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό που ξέρουμε», όπως είπε η κ. Κεφαλογιάννη. 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε ότι με την κ. Κεφαλογιάννη έγινε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση στην οποία τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός που γίνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, «δένει με τον σχεδιασμό του υπουργείου» και πως «το Ηράκλειο έχει τις δυνατότητες, έχει και το απόθεμα, έχει και ένα μέρος των υποδομών και το συμπλήρωμα αυτών των υποδομών αποτελεί ζητούμενο».  
Σε ό,τι αφορά το θέμα του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Τουριστικού Προορισμού, όπως είπε ο κ. Καλοκαιρινός, αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ενώ αναφέρθηκε και στο Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που τέθηκε σε διαβούλευση, εξηγώντας ότι «είναι σημαντικό γιατί θέτει το γενικότερο πλαίσιο της χωροταξίας του τουρισμού σε όλη τη χώρα». Τέλος, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, αναφερόμενος στον τουρισμό και την περαιτέρω ανάπτυξή του στο Ηράκλειο, είπε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις, όπως και τα προβλήματα και βεβαίως τις υστερήσεις».