Αν λεηλατείς από την ανατολή προς τη δύση, είσαι ο Τζένγκις Χαν, ο Βάρβαρος. Αν λεηλατείς από τη δύση προς την ανατολή είσαι ο Αλέξανδρος, ο Μέγας. Javed  Akhtar, Ινδός ποιητής & κινηματογραφιστής

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια στη Μολδαβία ενάντια στη Ρωσία

31 Μαΐου, 2024

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους διαβεβαίωσε σήμερα τη Μολδαβία ότι η Γερμανία θα συνεχίσει την υποστήριξή της ενάντια στις απειλές της Μόσχας.

Ο Πιστόριους, ο οποίος επισκέπτεται τη Μολδαβία με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία, έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Μολδαβό ομόλογο του Ανατόλιε Νοσάτιι στην πρωτεύουσα Κισινάου.

«Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας που διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο με σκοπό να αποσταθεροποιήσει άλλες χώρες» δήλωσε ο Πιστόριους, χαρακτηρίζοντας τη Μολδαβία ως τμήμα της «ευρωπαϊκής οικογένειας» και επαινώντας «τα εντυπωσιακά βήματα» που έκανε κατά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο υβριδικός πόλεμος εννοείται ότι σημαίνει πως οι επιτιθέμενοι βασίζονται σε έναν συνδυασμό παραδοσιακών στρατιωτικών επιχειρήσεων, οικονομικής πίεσης, επιθέσεων υπολογιστών και προπαγάνδας στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Πιστόριους είπε ότι περαιτέρω αμυντική βοήθεια για τη Μολδαβία είναι καθοδόν. Τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί για την παράδοση ακόμη δεκατεσσάρων (14) γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Piranha-3H, που θα προστεθούν στα 19 παρόμοια οχήματα που είχαν αποσταλεί το 2023.

Η παράδοση φορητών συστημάτων αντιαεροπορική άμυνας αναμένεται να αρχίσει το επόμενο έτος. Η Γερμανία υποστηρίζει επίσης τη Μολδαβία με αμυντικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Πιστόριους.

Πρόσθεσε ότι παρέχεται επίσης ιατρικός εξοπλισμός για το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων πρώτων βοηθειών αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία πρόκειται να προμηθεύσει η Γερμανία για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας.

Ο Μοσάτιι ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξή της μέσω προγραμμάτων βοήθειας και στον τομέα της επιμελητείας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 430 Μολδαβοί στρατιώτες έχουν επωφεληθεί από μαθήματα εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς, όπως η ιατρική, το πυροβολικό και η στρατιωτική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το «να έχουμε επαρκείς αμυντικές δυνατότητες, τη διατήρηση της ειρήνης και τη διασφάλιση ενός σταθερού και ευημερούντος περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», είπε, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση.

Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου θέλει να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στην οικονομικά φτωχή χώρα των περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που κάποτε ήταν δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης.

Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταθμεύσει στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας από τη δεκαετία του 1990. Υπάρχουν νέοι φόβοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αναταραχή στην περιοχή ως πρόσχημα για κλιμάκωση στον απόηχο του πολέμου της εναντίον της Ουκρανίας.

 

Μ.ΜΕΝ