Δεν ξέρει τίποτα και νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι προορίζεται για καριέρα πολιτικού. George Bernard Shaw, 1856-1950, Ιρλανδός συγγραφέας

Ο γαλλικός κινηματογράφος συναντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

2 Φεβρουαρίου, 2024

 Φιάσκο της γαλλικής αποστολής και κοριοί στο Ολυμπιακό χωριό στο «L’Esprit Coubertin» (το πνεύμα του Κουμπερτέν), καρχαρίας στον Σηκουάνα στη μέση ενός αγώνα τριάθλου στο «Sous la Seine» (κάτω από το Σηκουάνα).
 Έξι μήνες πριν την τελετή έναρξης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού εμπνέουν τον γαλλικό κινηματογράφο.

 «Δεν περίμενα ότι ο κόσμος του πολιτισμού, είτε ο κινηματογράφος είτε άλλοι, θα αναλάμβανε τη διοργάνωση σε αυτόν τον βαθμό», υπογραμμίζει η Ντομινίκ Ερβιέ, υπεύθυνη για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, μια μορφή καλλιτεχνικής παραλλαγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Φέτος, το Ινστιτούτο Lumière της Λιόν αφιέρωσε την 11η έκδοση του φεστιβάλ «Sport, literature and cinema» (αθλητισμός, λογοτεχνία και κινηματογράφος)  στην εκατονταετηρίδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σαμονί και των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, το 1924, με εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές και μία συνάντηση με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων Τόνι Εστανγκέ.

 «Υπάρχει μια μακρά παράδοση μεταξύ αθλητισμού και κινηματογράφου», θυμάται ο Τιερί Φρεμό, διευθυντής του Ινστιτούτου Lumière και εκπρόσωπος του φεστιβάλ των Καννών, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης. 
 Μίλησε μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα για την παραγγελία που δόθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στον κινηματογραφιστή  Κλοντ Λελούς για τους Χειμερινούς Αγώνες της Γκρενόμπλ του 1968.
 Η ταινία είχε τον τίτλο «13 Μέρες στη Γαλλία», σε σχέση με τις δεκατρείς μέρες αγώνων, από τις 6 έως τις 18 Φεβρουαρίου 1968.

 Για την Ντομινίκ Ερβιέ, «ο κινηματογράφος και ο αθλητισμός έχουν ιστορικά πράγματα να πουν μεταξύ τους: είναι δύο κύριες δημοφιλείς δυνάμεις θέρμης, που προσελκύουν εκατομμύρια ανθρώπους». 
 «Βρίσκω υπέροχο που καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του κινηματογράφου, θέλουν να συμμετάσχουν στο πάρτι εκμεταλλευόμενοι τον χείμαρρο της Ολυμπιακής ενέργειας», λέει με ενθουσιασμό.

 Πέρα από το φεστιβάλ της Λιόν, η πολιτιστική ατζέντα του 2024 προσφέρει περισσότερες από 2.000 εκδηλώσεις στη Γαλλία με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε βιβλιοπωλεία, μεγάλα μουσεία και κινηματογράφους.

 Οι Γάλλοι μπόρεσαν ήδη να ανακαλύψουν στις οθόνες το «Comme un Prince» (σαν ένα πρίγκιπας), μια κωμωδία με τον Αχμέντ Σιλά να αφηγείται την ιστορία του Σουλεϊμάν, ενός νεαρού πυγμάχου με πολλά μετάλλια, ο οποίος εγκαταλείπει τα όνειρά του για Ολυμπιακή νίκη με τη γαλλική ομάδα μετά από έναν κακό αγώνα και έναν μη αναστρέψιμο τραυματισμό στο χέρι.

Στη συνέχεια, το Netflix θα μεταδώσει το «Sous la Seine» τον Ιούνιο, ένα θρίλερ του Ξαβιέ Γκενς X με την Μπερενίζ Μπεζό, που «φαντάζεται» ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα τριάθλου στο Παρίσι, «ενοχλημένο» από την παρουσία ενός καρχαρία στα βάθη του ποταμού.
 Για τον Τζέρεμι Σέιν, τον σκηνοθέτη του «L’Esprit Coubertin», η «εκμετάλλευση» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 ήταν «προφανής».
 «Είπα στον εαυτό μου, υπάρχουν Αγώνες στη χώρα σου, στην πόλη σου, ήταν σημαντικό για μένα να κάνω μια πρώτη ταινία που θα είχε ως αρένα τον αθλητισμό», εξήγησε στο  γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

 Το «L’Esprit Coubertin», που παρουσιάστηκε στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας Alpe d’Huez, θα κυκλοφορήσει στους γαλλικούς κινηματογράφους στις 8 Μαΐου, την ημέρα της άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία, αφηγείται το φιάσκο της γαλλικής αποστολής στο Παρίσι, όλες οι ελπίδες να πέσει ένα μετάλλιο στον Πωλ, έναν εξαιρετικό αλλά ανώριμο και όχι πολύ έξυπνο, γύρω από τον οποίο δονείται μια ολόκληρη χώρα, τον οποίο υποδύεται ο Μπενζαμέν Βουαζέν.

 A. Bαζογιάννης