Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται. André Malraux, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τις επιθέσεις στη Ράφα

12 Φεβρουαρίου, 2024

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι από τους κατοίκους του θύλακα.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Ασράφ Αλ-Κίντρα, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις χθες το βράδυ στη Ράφα σκοτώθηκαν 67 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Όπως είπε ο Γκεμπρεγέσους, μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα “εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς ή στον ελάχιστο βαθμό” και οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν υπό αντίξοες συνθήκες.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Κυβερνητική Διάσκεψη στο Ντουμπάι, ο ίδιος είπε ότι ο ΠΟΥ, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, συνεχίζει να ζητεί εκεχειρία, ασφαλή πρόσβαση για το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων και για τις προμήθειες και από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση σε ισραηλινές πόλεις σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και πιάνοντας ομήρους περί τους 250, σύμφωνα με ισραηλινό απολογισμό.

Από τους τέσσερις μήνες πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι, λένε οι αρχές υγείας στον θύλακα που διοικείται από την Χαμάς.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 85% των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και ότι η Γάζα είναι αντιμέτωπη με λιμό με ένα στα πέντε παιδιά κάτω των πέντε ετών να πάσχει από οξύ υποσιτισμό.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα–το τελευταίο σχετικώς ασφαλές μέρος του θύλακα–όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει καταλύοντας στους δρόμους, σε άδεια οικόπεδα και στην παραλία.

“Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Ράφα όπου η πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας έχει καταφύγει. Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει 447 μετρικούς τόνους ιατρικών προμηθειών στη Γάζα αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό ως προς τις ανάγκες τους που συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινώς”, είπε ο Τέντρος.

 

ΜΑΡ.ΜΙ