Όπως δεν θα ήθελα να είμαι σκλάβος, έτσι δεν θα ήθελα να είμαι ούτε αφέντης. Αυτό εκφράζει την αντίληψή μου για τη δημοκρατία. Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Ο δρομέας, που τερμάτισε τελευταίος στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, «έγραψε Ιστορία»

1 Οκτωβρίου, 2024

Ο Πέτερ Μπάρτελ «έγραψε Ιστορία» προχθές, Κυριακή, τερματίζοντας τελευταίος στον Μαραθώνιο του Βερολίνου. Ο 82χρονος συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής Αγωγής είχε τρέξει και στον 1ο Μαραθώνιο της γερμανικής πρωτεύουσας, πριν από ακριβώς 50 χρόνια.

Στην εφετινή 50ή διοργάνωση, ο κ. Μπάρτελ πέρασε την γραμμή του τερματισμού στην Πύλη του Βραδεμβούργου σε 8:59:18 και έγινε ένας από τους 54.280 δρομείς που κατάφεραν να τερματίσουν. Ήταν όμως παρών και στον 1ο αγώνα, το 1974, όταν είχαν τρέξει μόλις 286 άτομα. Φθάνοντας προχθές στο τέρμα καταχειροκροτούμενος, γονάτισε και φίλησε τον δρόμο, εμφανώς συγκινημένος. Μαζί του έτρεχε – και τερμάτισε – ο παλιός του φίλος και νικητής εκείνου του πρώτου Μαραθωνίου Γκύντερ Χάλας, επίσης 82 ετών.
    

Ο Πέτερ Μπάρτελ δεν εγκατέλειψε ποτέ τους δρόμους αντοχής. Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα συμμετείχε σε φιλανθρωπικό 24ωρο αγώνα σκυταλοδρομίας για τους άστεγους του Βερολίνου. Τρέχοντας τη νύχτα, δέχθηκε επίθεση από δύο άνδρες, οι οποίοι τον χτύπησαν στα πόδια, προκαλώντας του σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Για την αποκατάστασή του, υπεβλήθη σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, κάτι ωστόσο που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τον αθλητισμό. «Το γόνατό μου πονάει συχνά. Και λέω, πρέπει να είναι έτσι; Αμέσως μετά όμως λέω, πάψε!», εξομολογήθηκε λίγο αργότερα στο ραδιόφωνο του rbb. 

Παράλληλα με το τρέξιμο, ο κ. Μπάρτελ υποστηρίζει εθελοντικά άλλους δρομείς, ακολουθώντας τους με δίκυκλο κάτι που, όπως δήλωσε, σκοπεύει να συνεχίσει και στο μέλλον.

ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ