Ήρωες σχεδιασμένοι σε χαρτί, κάνουν διάλογο μεταξύ τους, μέσα στις πολύχρωμες σελίδες κόμικς. Παραδίπλα, πρωτότυπα επιτραπέζια παιχνίδια ελκύουν παίκτες που θα αναπτύξουν τη στρατηγική τους ανακαλύπτοντάς τα. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο βιβλία, χόμπι και παράλληλες εκδηλώσεις στην Αποθήκη Γ’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο τριήμερο για 21η χρονιά η Comic N’ Play.
Με θέμα «Εποχές για ήρωες», εξήντα δημιουργοί κόμικς από όλη την Ελλάδα, καταγράφουν, εικονογραφούν και εν τέλει αποτυπώνουν στα πρωτότυπα έργα τους, τις πολλαπλές διαστάσεις σημαντικών δράσεων και γεγονότων. «Το ότι φτάσαμε στον 21ο χρόνο, σημαίνει ότι η πρόταση και το όραμά μας είναι κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο πολύ κόσμο. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που είναι ρομαντικοί και το θέλουν, δεν θέλουν τα έτοιμα πράγματα στο απρόσωπο του πολυεθνικού, του ξένου, που μπορείς να το βρεις οπουδήποτε, θέλουν και αναζητούν το κάτι διαφορετικό», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος συντονισμού της μακροβιότερης έκθεσης κόμικς στην Ελλάδα Νίκος Δαλαμπύρας.
Χαρακτηρίζει «αμήχανη στιγμή» το γεγονός ότι η διοργάνωση ξεπέρασε το όριο των 20 ετών και αναζητά το πολιτιστικό πρόσημο που έχει στην κοινωνία, θυμίζοντας ότι όλες οι δράσεις της είναι δωρεάν και τη στηρίζουν μόνο οι επαγγελματίες που συμμετέχουν σ’ αυτήν. «Πρώτον, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στο να στηρίζουμε την ελληνική δημιουργία στον χώρο των κόμικς και των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Αυτό εκφράζεται και μέσα από την ανθολογία μας, αλλά και με το ότι κάθε χρόνο έχουμε έναν Έλληνα τιμώμενο καλλιτέχνη», λέει ο κ. Δαλαμπύρας.
Ως δεύτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης, επισημαίνει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που δίνεται κάθε χρονιά. Φέτος, η εκπαιδευτική πρόταση της Comic N’ Play είναι αρχικά η ξενάγηση στα έργα της έκθεσης, όπου οι μαθητές θα δουν την προσέγγιση 60 Ελλήνων δημιουργών για την έννοια του ηρωισμού και το κατά ποσό είναι χρήσιμος ένας ήρωας σε μία κοινωνία ανάλογα με τις προκλήσεις που αυτή παρουσιάζει. «Έχουμε όμως και μία ξενάγηση στις εποχές για ήρωες του Ομήρου, οπότε έχουμε ένα έκθεμα το οποίο είναι αφιερωμένο στον Τρωικό πόλεμο και υπάρχει κι ένα πανόραμα εικονογραφημένων εκδόσεων και κόμικς που δίνουν στον επισκέπτη μία εικόνα για το πώς έχουν προσεγγίσει το βιβλίο αυτό δημιουργοί κόμικς και εικονογράφοι σε παιδικά ή ιστορικά βιβλία», προσθέτει.
Τέλος, την τελευταία μέρα της έκθεσης θα παρουσιαστεί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που σχεδιάστηκε και εικονογραφήθηκε από τους διοργανωτές, σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που λέγεται «Ιστορίες και μύθοι από τα βάθη της σπηλιάς». «Αυτό το επιτραπέζιο θα πηγαίνει σαν μουσειοσκευή σε δημοτικά και γυμνάσια της χώρας για να επιμορφώνει τους μαθητές σχετικά με τους θησαυρούς που μπορεί να ανακαλύψει κάνεις στα σπήλαια της χώρας μας, καθώς είμαστε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό σπηλαίων στα οποία υπήρχε συνεχής παρουσία του ανθρώπου», καταλήγει ο κ. Δαλαμπύρας.
Ο ήρωας Δρ. Παπ που έσωσε χιλιάδες γυναίκες
Τιμώμενος καλλιτέχνης της 21ης Comic N’ Play είναι ο ζωγράφος, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς Πέτρος Χριστούλιας, ο οποίος έχει δεσμούς με τη συγκεκριμένη έκθεση από την πρώτη διοργάνωση του 2001.
Συμβαδίζοντας με το …ηρωικό θέμα της φετινής διοργάνωσης, ο κ. Χριστούλιας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο που αναφέρεται σε έναν ρεαλιστικό ήρωα της ανθρωπότητας, που ανακάλυψε κάτι το οποίο έσωσε τη ζωή χιλιάδων γυναικών τον προηγούμενο αιώνα. «Είναι ένα βιβλίο που έχει να κάνει με τη ζωή του Γεωργίου Παπανικολάου, που ανακάλυψε τη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας, το διάσημο “ τεστ Παπ”, το οποίο έχει επικρατήσει σαν εξέταση ρουτίνας. Λέγεται “ Δρ. Παπ, Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου” και κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος», αναφέρει.
Ένας νεαρός γιατρός του σήμερα στη Νέα Υόρκη, σε μία βόλτα που κάνει με μία φίλη του στο Central Park, της αφηγείται τη ζωή του προτύπου του, του επιστήμονα που είχε κάνει το έργο του στο πανεπιστήμιο που αυτός τώρα σπουδάζει. «Μέσα από την αφήγησή του, βλέπουμε όλη τη ζωή του Γεώργιου Παπανικολάου από την Κύμη που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, τα ταξίδια του και τις σπουδές του στην Ευρώπη και την εγκατάστασή του τελικά στην Αμερική, όπου κάνει τη μεγάλη του ανακάλυψη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστούλιας.
Όπως αναφέρει, ένας νοηματικός άξονας που χρειάστηκε για να γράψει τη συγκεκριμένη ιστορία, ήταν να κατανοήσει το ποια είναι τα χαρακτηριστικά κάποιου που κάνει μία τόσο σημαντική ανακάλυψη και ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα που τον ωθούν. «Ο Παπανικολάου φαίνεται ότι είχε ένα αίσθημα αποστολής, που είχε να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως η εποχή που ζούσε στην οποία επικρατούσαν κάποιες φιλοσοφικές θεωρίες που τον είχαν επηρεάσει, η αστική του παιδεία, η οικογένειά του ή η ιδιοσυγκρασία του. Αυτό που σίγουρα τον χαρακτήριζε ήταν μία τελειομανία, την οποία κατάφερε τελικά να ελέγξει μέσα από την προσήλωση του στο επιστημονικό του έργο και να κάνει όλη αυτή την απίστευτη προσφορά στην ανθρωπότητα μέσα από την ανακάλυψη του τεστ Παπ», δηλώνει ο Πέτρος Χριστούλιας.
Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου graphic novel χρειάστηκε -όπως λέει, να κάνει πολλή έρευνα και να μελετήσει κάποιες ιδιαίτερα προσωπικές επιστολές του Παπανικολάου, προς τον πατέρα του και προς άλλους. Μάλιστα, μέσα από αυτό, αναδεικνύει και το ρόλο των ανθρώπων που ήταν δίπλα του. «Ήταν πολύ σημαντική η σχέση του με τη γυναίκα του. Παρόλο που ο ίδιος βοήθησε πολλές γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά, είναι ειρωνικό το γεγονός πως είχε ζητήσει από τη δική να μην αποκτήσουν παιδιά. Έκαναν από την αρχή αυτή τη σκληρή συμφωνία για να καταφέρει να συγκεντρωθεί στο έργο του και η γυναίκα του τον υποστήριξε μέχρι τελευταία στιγμή», λέει χαρακτηριστικά.
Η 21η Έκθεση Κόμικς & Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic N’ Play θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού. Τα έργα που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση, θα συμπεριλαμβάνονται στην ομότιτλη ανθολογία/λεύκωμα, η οποία αποτελεί σταθερά την επίσημη έκδοση του φεστιβάλ και που φέτος είναι αφιερωμένη στην μνήμη της εξωτερικής συνεργάτιδας και φίλης της διοργάνωσης, Μαριάνθης Πάσχου.
Βαρβάρα Καζαντζίδου