Οι άνθρωποι δεν δέχονται την αλλαγή παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και δεν βλέπουν την ανάγκη παρά μόνο όταν υπάρχει κρίση - Jean Monnet ( 1888-1979, Γάλλος οικονομολόγος, πατέρας της ΕΕ)

«Ο Αγγελιοφόρος της Μοίρας» το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του Γ. Χατζηιωαννίδη

7 Δεκεμβρίου, 2023

Σε ένα ταξίδι στον σκοτεινό, μυστηριακό αλλά και γοητευτικό για πολλούς κόσμο της μαφίας, οδηγεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Γιάννη Χατζηιωαννίδη «Ο Αγγελιοφόρος της Μοίρας».

«Σε αυτόν τον δεύτερο τόμο της τριλογίας, βυθιζόμαστε και πάλι στο σύμπαν της αυτοκρατορίας της σιωπής, αυτό που ο απλός κόσμος αποκαλεί υπόκοσμο ή αλλιώς Μαφία. Αυτή τη φορά όμως επικεντρωνόμαστε στο πορτρέτο του Νεκτάριου Ιζμιρτζόγλου που έχει πλέον ανέβει ραγδαία στη ιεραρχία, προσπαθεί να βρει τον δικό του  δρόμο στη ζωή μετά τον θάνατο της γυναίκας του και να καθίσει στο στρογγυλό τραπέζι των ιπποτών της σκιάς. Η μοίρα όμως δεν θα είχε την φήμη που έχει αν έκανε το προφανές. Οι εξελίξεις και τα γεγονότα που συντελούνται στην αυτοκρατορία της σιωπής θα τον φέρουν στο πλευρό του “Βαρόνου” του ανθρώπου που κάθεται στην κορυφή και δίνει το σκοπό για τον ρυθμό που θα παίξουν τα όργανα. Από την Κωνσταντινούπολη στο Βελιγράδι και από την Μόσχα στην Μάνη ο πλέον διαβόητος εκτελεστής αποδεικνύει πώς στο τέλος αυτό που μένει είναι η ιερή ανδρική φιλία και οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε ένα κόσμο βίας», γράφει ο συγγραφέας δίνοντας μια σύντομη περιγραφή της πλοκής. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζηιωαννίδη, στο πρώτο μέρος της τριλογίας είδαμε «την καθιέρωση του ήρωα και την είσοδο του στον κόσμο των οικογενειών μαφίας. Στο δεύτερο μέρος, στον «Αγγελιοφόρο της Μοίρας», κυριαρχεί η προσωπικότητα του Νεκτάριου Ιζμιρτζόγλου, ο οποίος έχει αναρριχηθεί στην …εργασιακή κλίμακα, ωστόσο τον ταλανίζουν και οι δικοί του δαίμονες καθώς βιώνει την απώλεια της συντρόφου του.

Για τον συγγραφέα-δημοσιογράφο Γιάννη Χατζηιωαννίδη, «η προσπάθεια μέσα από την τριτολογία του αυτή να εντρυφήσει στα άνομα σκοτάδια προσπαθώντας να τα τραβήξει στην επιφάνεια και να τα φωτίσει είναι γιατί αυτός ο άγνωστος – γνωστός κόσμος της μαφίας, συναρπάζει τον αναγνώστη. Γιατί είναι ένας κόσμος αρχών και κανόνων όσο και αν στους περισσότερους ακούγεται παράξενο αυτό και ξένο προς τις αρχές του. 

Στο οπισθόφυλλο, του «Αγγελιοφόρου της Μοίρας»,  διαβάζουμε, “η φήμη μου απλώνεται, όπως η φτώχεια στην Αφρική και εγώ είμαι έτοιμος να πυροδοτήσω την οργή μου. Αλλοίμονο σε όποιον πιστέψει πώς η οργή μου έχει όρια. Έχω ακούσει για όρια αλλά δεν συναντήθηκα ποτέ μαζί τους… Φόρεσα το μπλε σκούρο κοστούμι μου, κούμπωσα το αγαπημένο μου ρολόι στον αριστερό καρπό, έβαλα στην μέση το 45αρι μου, μπήκα στο μαύρο Audi και πήρα τον δρόμο της επιστροφής που θα με έβγαζε και πάλι στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη. Κύριε, άκου την κραυγή μου, μονολόγησα”.
Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2024, όπως είπε ο συγγραφέας, «εάν όλα εξελιχθούν ομαλά. Η τριλογία ολοκληρώνεται με τον μεγαλύτερο πόλεμο που είδε ποτέ ο υπόκοσμος.Θα επιβεβαιωθεί η πίστη του πρωταγωνιστή στην οικογένεια, θα επιβεβαιωθούν οι κανόνες ζωής του από τους οποίους δεν παρεκκλίνει ούτε μια πιθαμή αλλά και η ιερή ανδρική φιλία…»

O.Γ.