Ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις όπου έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτει εις τα δίκαια των γειτόνων του. Ρήγας Φεραίος, 1757-1798, Εθνομάρτυς

Νότια Κορέα: Στρατιωτική εκπαίδευση για τους αθλητές που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες

7 Δεκεμβρίου, 2023

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα (7/12) ότι  σκοπεύει να στείλει αθλητές σε ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο για να αυξήσει την ψυχική αντοχή τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, ένα μέτρο που έχει επικριθεί ως ξεπερασμένο και οπισθοδρομικό.

Σύμφωνα με ορισμένες κορεατικές αθλητικές ομοσπονδίες -όπως αναφέρει η πορτογαλική εφημερίδα “O Jogo”, η επιτροπή τους συμβούλεψε την περασμένη εβδομάδα να στείλουν αθλητές στην κατασκήνωση του Σώματος Πεζοναυτών στην πόλη-λιμάνι του Ποχάνγκ για τρεις ημέρες προπόνησης.

Περίπου 320 αθλητές αναμένονται στο προπονητικό στρατόπεδο, δήλωσαν  σήμερα (7/12) εκπρόσωποι της επιτροπής.

Οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν ήδη ζητήσει από τους αθλητές τους να κάνουν προπόνηση στρατιωτικού τύπου πριν από μεγάλα αθλητικά γεγονότα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Επιτροπή το προτείνει. Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου εμφανίστηκε στους Ασιατικούς Αγώνες στην Κίνα τον Οκτώβριο, όταν η Νότια Κορέα τερμάτισε τρίτη  σε χρυσά μετάλλια, πίσω από τη διοργανώτρια χώρα και την Ιαπωνία.

Μετά τους Ασιατικούς Αγώνες, ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής, Λι Κι-Χεούνγκ, παρουσίασε την ιδέα αυτού του είδους προπόνησης και είπε ότι οι αθλητές ότι θα συνοδεύονται από ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ  της Νότιας Κορέας.

Εν τω μεταξύ, μηνύματα που επικρίνουν το σχέδιο της Ολυμπιακής Επιτροπής πλημμύρισαν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιστοσελίδες στη χώρα.

Οι λεπτομέρειες της «κατασκήνωσης» που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου, στο Ποχάνγκ, βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ της Ολυμπιακής επιτροπής και του Κορεατικού Σώματος Πεζοναυτών.

Α. Βαζογιάννης