"Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία είναι οικοδομή πάνω στην άμμο" - Αδαμάντιος Κοραής

Νίκος Ανδρουλάκης: Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις επικείμενες επικείμενες Ευρωεκλογές, τον Ιούνιο, δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Σημειώνει ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ από τις διπλές εθνικές εκλογές του καλοκαιριού έως και σήμερα, βρίσκεται σε σταθερά ανοδική και μη αναστρέψιμη πορεία και δεν κινδυνεύει με οπισθοχώρηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δηλώνει εμφατικά πώς στρατηγικός στόχος είναι «να κερδίσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές και μαζί με αυτό, να τερματίσουμε τη λογική που καλλιεργεί η συντήρηση ότι δήθεν δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης. Να δώσουμε στην κοινωνία ξανά εμπιστοσύνη, προοπτική και ελπίδα μέσα από δημιουργικές πολιτικές» . Προσθέτει ότι «δεν υπάρχει ταβάνι στον αγώνα που δίνουμε να προσφέρουμε επιλογή προοπτικής στον ελληνικό λαό. Κάθε νίκη που πετυχαίνουμε, θα καταλήξει σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στο μέλλον. Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και αυτό είναι μη αναστρέψιμο.

«Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα, που μπορεί να μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είμαστε η ουσιαστική αντιπολίτευση, που αντιπαρατίθεται χωρίς μαγικές λύσεις και βερμπαλισμούς, αλλά με υπεύθυνο προοδευτικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης και συμπληρώνει: «Είμαι αισιόδοξος και για έναν ακόμη λόγο: Γιατί αξίζει οι Έλληνες πολίτες να στηρίξουν και την πρόταση μας, την πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για πολιτικές σύγκλισης, γενναίες πολιτικές πράσινης μετάβασης απέναντι στην κλιματική κρίση, ενιαία εργαλεία ασφάλειας και κοινή εξωτερική πολιτική έναντι τρίτων χωρών. Απέναντι στη συντήρηση, που επιδιώκει μια Ευρώπη, που το τιμόνι της κρατούν οι ισχυροί προτάσσοντας μόνο τις δικές τους προτεραιότητες με κοντόφθαλμο τρόπο υπονομεύοντας το ευρωπαϊκό όραμα».

Ο κ. Ανδρουλάκης διαφωνεί με την εκτίμηση οτι ο κ. Μητσοτάκης είναι κεντρώος πολιτικός επισημαίνοντας οτι η αμφισβήτηση του Κράτους Δικαίου και των θεσμών δεν έχουν σχέση με το Κέντρο ενω παρατηρεί πώς «το copy paste συνθημάτων που ανήκουν στη δική μας πολιτική παράδοση, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ψευδεπίγραφη επίκληση του μεσαίου χώρου, αποτελούν στάχτη στα μάτια.» Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει περήφανος σοσιαλδημοκράτης που πιστεύει σε μια Ευρώπη της προόδου και της αλληλεγγύης και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει κινούνται με πυξίδα το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Για τις ραγδαίες εξελίξεις διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης απορρίπτει συνεργασίες κορυφής «με κόμματα-δορυφόροι και κόμματα – διάττοντες αστέρες. Στο τέλος της ημέρας θα μας κρίνουν όλους οι πολίτες». Αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να μπει «ούτε σε διαγκωνισμούς ούτε σε χαρακώματα. Οι συνεργασίες που προκρίνουμε, είναι πολιτικές και αξιακές. Δεν συναλλασσόμαστε με όρους εξουσίας, γιατί αυτό όχι μόνο θα υπονομεύσει μια νέα ηγεμονία της κεντροαριστεράς αλλά και γιατί απογοητεύει τους πολίτες οδηγώντας τους στην αποχή». Επιπλέον σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιλαμβάνει ήδη στους κόλπους του, -οργανικά-, στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας καθώς και κινήσεις πολιτών κι αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές, συντηρητικές αντιλήψεις αλλά και να ενισχύσουμε τον ορθολογισμό και τον προοδευτικό λόγο. «Και αυτή μας η στάση δίνει γνήσια προοπτική στην κεντροαριστερά. Δεν μας κάνει μέρος του προβλήματος, γιατί δεν πιστεύουμε σε ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής αλλά σε γενναία ανοίγματα μέσα στην κοινωνία με πολιτικούς όρους», τονίζει .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προσδιορίζει την στάση που θα κρατήσει για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια λέγοντας πώς προτεραιότητα είναι η οικονομική, ερευνητική και υλικοτεχνική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να γίνει ξανά μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. «Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση ενός μη κρατικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστήμιου, αλλά στη βάση υψηλών ποιοτικών προτύπων όπως λειτουργούν μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», συμπληρώνει.

Για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σε λίγες μέρες κι άν μπορεί να γίνουν κάποια βήματα στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει πώς δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. «Ο κ. Ερντογάν θα έρθει εδώ να κάνει ό,τι έκανε στο Βερολίνο. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε μια νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική, σε σχέση με την Τουρκία, “καρότου” και “μαστιγίου”. Στο αίτημα της γείτονος για την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να ενσωματώσουμε κυρώσεις που θα ενεργοποιούνται όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο ή καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Επιπλέον, δεν νοείται ευρωπαϊκές χώρες να εξοπλίζουν την Τουρκία ενώ εκείνη συνεχίζει τις προκλήσεις, γι’ αυτό μίλησα και επιμένω για εμπάργκο όπλων», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ