Ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τις οποίες «δεν μας σταματάει τίποτα» και «θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», ο στρατός του Ισραήλ πολλαπλασίασε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις πως η υπομονή του κυριότερου συμμάχου του εβραϊκού κράτους, των ΗΠΑ, εξαντλείται, κι ενώ αναμένεται ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας στην Ιερουσαλήμ.
Διαβάστε επίσης:
Τουλάχιστον 288 εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο σε δομές της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν
O πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, πλήττει τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών στον Λίβανο
Τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν ακόμη 19 Παλαιστίνιοι σε πλήγματα στην πόλη της Γάζας (βόρεια), στη Νουσέιρατ (κεντρικά) και στη Ράφα (νότια), έπειτα από ακόμη μια μέρα σφοδρών βομβαρδισμών και οδομαχιών.
Εξάλλου, νέα ισραηλινή έφοδος στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους στην Τζενίν, οχυρό παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε δέκα θανάτους μελών του, προχθές Τρίτη, στον τομέα όπου βρίσκεται η πόλη Σουτζάια (βόρεια). Επρόκειτο για τον πιο βαρύ απολογισμό αφότου άρχισε η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά, κατά τον επίσημο απολογισμό του επιτελείου, έχουν σκοτωθεί 115 μέλη του. Ωστόσο, σύμφωνα με μερίδα του ισραηλινού Τύπου, ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.
Οποιαδήποτε ρύθμιση στη Λωρίδα της Γάζα ή ευρύτερα λύση της παλαιστινιακής υπόθεσης δεν παίρνει υπόψη τη Χαμάς θα ήταν «αυταπάτη», δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που έχει έδρα το Κατάρ, δηλώνοντας πάντως ανοικτός σε συνομιλίες για «πολιτική οδό που θα εγγυηθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων (PCPSR), ανεξάρτητο ινστιτούτο με έδρα τη Ραμάλα, ο Ισμαήλ Χανίγια συγκεντρώνει το 78% των προθέσεων ψήφου, έναντι 58% πριν από τον πόλεμο, στα παλαιστινιακά εδάφη. Ενώ πάνω από τα δυο τρίτα του δείγματος (το 64%) αναμένει πως η Χαμάς θα διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αφού τελειώσουν οι μάχες.
Από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε πως θα συνεχιστεί ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς «ως τη νίκη»: «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Θα φθάσουμε ως το τέλος», επέμεινε, παρά τη «μεγάλη οδύνη» που προκαλούν οι απώλειες στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και παρά τις διεθνείς «πιέσεις» να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την επίθεση άνευ προηγουμένου μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, με απολογισμό κάπου 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Άλλοι 240 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα από μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων. Οι εκατό και πλέον από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανακωχής στα τέλη Νοεμβρίου.
Έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου, τουλάχιστον 18.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον μικρό θύλακο όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007. Στη μεγάλη πλειονότητά τους ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κατά το υπουργείο Υγείας.
«Πιο ακριβή» πλήγματα
Μολονότι δεν εναντιώνεται στην ισραηλινή επιχείρηση ούτε στους σκοπούς της, η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να χάνει πλέον την υπομονή της, με τον εντεινόμενο εκνευρισμό της να οφείλεται κυρίως στον πελώριο αριθμό των απωλειών στις τάξεις των αμάχων. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για «βομβαρδισμούς στα τυφλά» και προειδοποίησε πως το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο να «απολέσει» την υποστήριξη της Δύσης.
«Θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει (…) όμως δεν θεωρούμε ότι θα ήταν προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας οποιουδήποτε στην περιοχή να σταματήσει η επιχείρηση τώρα», καθώς «οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ θα συνεχίζονταν», δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ.
Χωρίς να σταματήσει τα πλήγματα στη Γάζα, το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει την έντασή τους, υπέδειξε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο στην Ιερουσαλήμ συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλα μέλη της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ.
Κάτι που σημαίνει πως «πρέπει να κατευθυνθεί σε διαφορετική φάση από το είδος (επιχειρήσεων) υψηλής έντασης που βλέπουμε σήμερα», πρόσθεσε τοποθετούμενος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας που συντονίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας (ODNI), το 40 ως 45% των 29.000 βομβών αέρος-εδάφους που έριξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν «κατευθυνόμενα» πυρομαχικά, με άλλα λόγια δεν επρόκειτο για πλήγματα ακριβείας, μετέδωσε το CNN, που επικαλέστηκε τρεις πηγές του εν γνώσει του περιεχομένου του συγκεκριμένου διαβαθμισμένου εγγράφου.
«Οι συνομιλίες (σ.σ. που θα γίνουν σήμερα και αύριο στην Ιερουσαλήμ) είναι εξαιρετικά σοβαρές», τόνισε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου, εξηγώντας πως ο κ. Σάλιβαν σκοπεύει να τονίσει πως χρειάζεται να γίνονται «πιο χειρουργικά» πλήγματα, να αυξηθεί το επίπεδο της «ακρίβειας» των βομβαρδισμών για να «μειωθούν οι απώλειες στις τάξεις των αμάχων».
«Το πιο μαύρο κεφάλαιο»
Στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή υπό ισραηλινό αποκλεισμό για 16 χρόνια, όπου από την 9η Οκτωβρίου επιβάλλεται ολοκληρωτική πολιορκία, οι συνθήκες ζωής δεν σταματούν να χειροτερεύουν για τον πληθυσμό.
Το 85% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων εκτοπίστηκε, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, καθώς έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια γειτονιές ολόκληρες από τα ισραηλινά πλήγματα.
«Αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς, στερήσεις και αρρώστιες, σε χώρο ολοένα πιο περιορισμένο, (οι Παλαιστίνιοι) ζουν το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας τους από το 1948», τόνισε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, αναφερόμενος στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και στη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων.
Στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η Ράφα έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.
«Πού πρέπει να πάμε;» ρωτάει ο Μπιλάλ αλ Κάσας, 41 ετών, από τη Χαν Γιούνις.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες κοιμάται έξω από τη σκηνή του κι είναι εντελώς μούσκεμα. Μοιάζει βυθισμένος στην απελπισία. «Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να πεθάνουμε. Ούτε φαγητό, ούτε νερό».
Δεν βοηθά καν το να έχει κανείς χρήματα, καθώς λείπουν τα πάντα. Ο Μοχάμεντ αλ Μάχντουν κατάφερε να ξετρυπώσει χειμωνιάτικα ρούχα, σε τριπλάσια τιμή από την κανονική, μολαταύτα μιλάει για «οδυνηρό ταξίδι» και «απερίγραπτη ταπείνωση».