Αν ένα πρόβλημα δεν έχει λύση, ίσως δεν είναι πρόβλημα, αλλά ένα δεδομένο που δεν χρειάζεται να λυθεί, αλλά να αντιμετωπισθεί με τον καιρό. Σιμόν Πέρεζ, 1923- , Ισραηλινός πολιτικός.

Ν. Χαρδαλιάς: Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια

26 Απριλίου, 2024

Αυτοψία σε έργα οδοποιίας που εκτελούνται στον Δήμο Πεντέλης, στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της, πραγματοποίησε χθες το βράδυ, Πέμπτη 25 Απριλίου, ο περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, περισσότερα από 233 εκατ. ευρώ διατίθενται για συνολικά 58 μεγάλα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής σε ένα οδικό δίκτυο που αγγίζει τα 1.569 χιλιόμετρα και καλύπτει τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου. Στο πλαίσιο των έργων υλοποιούνται εργασίες εκτεταμένων ασφαλτοστρώσεων, τοποθέτησης ηλεκτροφωτισμού και στηθαίων ασφαλείας, σήμανσης και διαγραμμίσεων, φωτεινής σηματοδότησης, καθαρισμού πλευρικών φρεατίων και συντήρησης νησίδων σε όλη την Αττική.

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί κεντρικό στοίχημα για τη διοίκηση της Περιφέρειας και σε αυτήν την κατεύθυνση επενδύουμε σημαντικούς πόρους για την αναβάθμιση των κεντρικών οδικών αρτηριών σε όλο το λεκανοπέδιο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε απόψε σε ένα σημείο, στο οποίο, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί χιλιάδες οδηγούς κάθε ημέρα, δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση για περίπου 25 χρόνια. Έχουμε ένα σχέδιο συνεκτικό. Προχωράμε με περισσότερα από 58 έργα, την επόμενη πενταετία, που απαντούν σε όλα τα ζητήματα, με έμφαση στα σημεία υψηλής επικινδυνότητας. Όχι μόνο με ασφαλτοστρώσεις, αλλά και με νησίδες, κόμβους, έξυπνες διαβάσεις, αλλαγή στους φωτεινούς σηματοδότες, τοποθέτηση στηθαίων, όλα όσα απαιτούνται για ένα καλύτερο, σύγχρονο, λειτουργικό και -πρωτίστως- ασφαλές οδικό δίκτυο. Ευχαριστώ τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ευχαριστώ τη δήμαρχο Πεντέλης, την αντιπεριφερειάρχη του Βορείου Τομέα και όλους όσοι μοχθούν καθημερινά, πρωί και βράδυ, για να μπορέσουμε να φέρουμε αποτελέσματα σε κάθε γειτονιά της Αττικής μας».

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη «μητροπολιτικής διαχείρισης του κυκλοφοριακού στην Αττική, σε συνεργασία με το κράτος και τους δήμους», ώστε να δοθεί μία οριστική, βιώσιμη λύση σε αυτό το μείζον ζήτημα και να μειωθεί δραστικά η επικινδυνότητα. «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια, όχι το αίμα», τόνισε επισημαίνοντας: «Η Περιφέρεια Αττικής, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υλοποιούν συστηματικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της, δρομολογεί ένα συγκροτημένο πλάνο -με πολύ σαφείς πυλώνες- με στόχο τη βιώσιμη και ασφαλή μετακίνηση για όλους, σε όλη την Αττική».

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη «γιατί ασχολείται με την ουσία. Και η ουσία είναι οι δρόμοι».

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω παρέμβαση πραγματοποιείται σε ένα από τα πιο επιβαρυμένα κυκλοφοριακά σημεία του δήμου (Λ. Πεντέλης, Αφροδίτης, Αναπαύσεως, Αλ. Παναγούλη, Πλατεία Ν. Πεντέλης) και περιλαμβάνει αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου οδοστρώματος, τοποθέτηση αντιολισθητικού ασφαλτοτάπητα και νέες διαγραμμίσεις.

Τα έργα εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ για δράσεις οδοποιίας σε δήμους, κυρίως, του Βόρειου Τομέα, σε τμήματα του κεντρικού οδικού δικτύου συνολικού μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων και εμβαδού 180.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των έργων οδοποιίας -133 εκατ. ευρώ- προέρχεται από το Εθνικό ΠΔΕ (ΠΠΑ), τα 58 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, 37 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 5,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην αυτοψία τον περιφερειάρχη συνόδευσαν η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, η ειδική γραμματέας της Περιφέρειας, Έλενα Ράπτη, ο προϊστάμενος του Τμήματος Οδοποιίας της Περιφέρειας, Βαγγέλης Μπακογιώργος, εκπρόσωποι των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και του αναδόχου του έργου.