Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω του καθεστώτος De Minimis, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι εν λόγω δράσεις αφορούν σε υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ. Σε σύνολο, κατατέθηκαν 840 αιτήσεις ενδιαφερόμενων συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,588 εκατ. ευρώ και προϋπολογισμού συνολικών επενδύσεων περίπου 73 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι τον αρχικό στόχο. Στην παρούσα φάση, ο ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ ξεκινά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, και μάλιστα καλύπτοντας το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της έμπρακτης στήριξης των ΜμΕ από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και του ενδιαφέροντος των υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στις οποίες απευθύνονται οι συγκεκριμένες δράσεις. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, με στόχο την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την ενεργειακή μετάβαση, επιταχύνοντας τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των περιοχών αυτών και της χώρας συνολικά».
Ενώ, ο διοικητής της ΕΥΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης σημείωσε: «Μέσα από την υποβολή 840 αιτήσεων για την ίδρυση νέων και την ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 50.588.777 ευρώ, καθίσταται πρόδηλη η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης και προάσπισης της επιχειρηματικότητας στις περιοχές ΔΑΜ. Ως απότοκο αυτών των δράσεων συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η ενθάρρυνση επενδυτικών σχεδίων με βασική στόχευση την αξιοποίηση και ανάπτυξη νέων πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών και την αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών. Βασική στόχευση της πολιτικής μας είναι η μετατροπή του παραγωγικού μοντέλου σε βιώσιμο και ανθεκτικό, στηρίζοντας εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες της πατρίδας μας».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ