«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του βουλγαρικού κοινοβουλίου για την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, εδώ στη Σόφια, αλλά και για τη διαρκή υποστήριξη στο έργο που επιτελούμε όλα αυτά τα χρόνια. Συμμεριζόμαστε την αγωνία για το αύριο της νέας γενιάς αν απομακρυνθεί από τις χριστιανικές αξίες. Η Βουλγαρία, αν και πέρασε από την περιπέτεια του κομμουνισμού, δεν λησμόνησε την ορθόδοξη ταυτότητα της πλειοψηφίας του λαού της. Εμείς ως διακοινοβουλευτικός θεσμός θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την στενότερη συνεργασία των ορθοδόξων, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με βάση τις χριστιανικές αξίες και την κοινή πίστη που μοιραζόμαστε», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Ζελιάζκοφ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ και την παρουσίαση της βουλγαρικής έκδοσης του τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.
Επίσης, ο Μ.Χαρακόπουλος συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ, τον οποίο ενημέρωσε για τις δράσεις της ΔΣΟ, ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης της Ελλάδος στη Σόφια, Μάριος Λυμπερόπουλος.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την παραμονή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα συμμετείχε στην τελετή για τα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας. Στον χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι εξαιρετική η χαρά μας να συμμετέχουμε στο ιωβηλαίο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που στον έναν αιώνα της λειτουργίας του κράτησε αναμμένη τη φλόγα των θεολογικών σπουδών, τις αξίες του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας». Επισήμανε ακόμα ότι «η Ορθοδοξία κατέστη στοιχείο ταυτοτικό, ιδιαίτερο βέβαια για τον κάθε λαό, αλλά ταυτόχρονα και οικουμενικό. Το στοιχείο που συγκροτούσε το συνανήκειν σε έναν ευρύτερο πολιτισμό, αυτόν που κληροδότησε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ήταν αυτό επίσης το κρίσιμο στοιχείο που διέσωσε την ιδιαιτερότητα, και εν τέλει την ελευθερία, των ορθόδοξων λαών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας».
Ο Μ.Χαρακόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «η ενίσχυση των αυθεντικών χριστιανικών αξιών οδηγεί στη συνεργασία, στη συνοχή, στην ενίσχυση της ίδιας της Ευρώπης. Κι αυτό είναι υπαρξιακό αίτημα των καιρών, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο και τις σοβαρές προκλήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι αιματηρές πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία ή στην Μέση Ανατολή. Όπως υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Οι Χριστιανικές αξίες δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η κατ’ εξοχήν κοινωνική και κοινοτική μορφή του Χριστιανισμού”».
Τέλος, ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων, Γκεόργκι Γκεοργκίεφ, με τον οποίο συζήτησαν ευρύτερα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά
και με μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας.