Οι ηγέτες που θέλουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο ξέρουν πολύ καλά ότι πρώτα πρέπει να παρουσιάσουν ή να επινοήσουν ένα πρώτο θύμα. Elias Canetti, 1905-1994, Συγγραφέας Εβραιοβουλγαρικής καταγωγής, Νόμπελ

Μπανγκλαντές: Ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Δύση ευχήθηκαν «δημοκρατική μετάβαση»

6 Αυγούστου, 2024

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δυτικές κυβερνήσεις κάλεσαν χθες Δευτέρα να αποκατασταθεί η «ηρεμία» και να αρχίσει «δημοκρατική μετάβαση» στο Μπανγκλαντές, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαίρει τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, που ανακοίνωσαν τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης μετά τη φυγή της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα από τη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ να υπάρξει «ειρηνική, συντεταγμένη και δημοκρατική μετάβαση» στη χώρα της νότιας Ασίας με πληθυσμό 170 εκατομμυρίων ψυχών, εταίρο μεγάλων οικονομιών, ειδικά στον τομέα της υφαντουργίας.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε «όλα τα μέρη να απόσχουν από την χρήση περαιτέρω βίας», καθώς «χάθηκαν υπερβολικά πολλές ζωές τις τελευταίες εβδομάδες», παροτρύνοντας να αποκατασταθεί η «ηρεμία» και να ασκηθεί «αυτοσυγκράτηση» τις «επόμενες ημέρες».

Ακόμη, ο Μάθιου Μίλερ φρόντισε να «χαιρετίσει την ανακοίνωση (σ.σ. από τον επικεφαλής του στρατού) πως σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση», ενώ νουθέτησε «η όποια μετάβαση να γίνει όπως ορίζει η νομοθεσία στο Μπανγκλαντές».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην κρίση και στη μετάβαση στο Μπανγκλαντές, ο κ. Μίλερ εξέφρασε ικανοποίηση για τις πληροφορίες κατά τις οποίες «ο στρατός αντιστάθηκε στην πίεση να καταστείλει» τις διαδηλώσεις.

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία υποστήριζαν την κυβέρνηση της κυρίας Χασίνα από τη στιγμή που άρχισαν οι ταραχές, την Κυριακή επανειλημμένα ο στρατός κι η αστυνομία δεν επενέβησαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές – όπως στις προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις.

Για τον κ. Μίλερ, «όλες οι αποφάσεις για την προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να ληφθούν με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, στο κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού του Μπανγκλαντές».

Το Ηνωμένο Βασίλειο -η πάλαι ποτέ αποικιακή δύναμη, πριν από τον πολυαίμακτο χωρισμό της Ινδίας και του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ήταν τότε το Ανατολικό Πακιστάν, προτού τελικά γίνει ανεξάρτητο κράτος, το Μπανγκλαντές, το 1971- κάλεσε με τη σειρά του να αποκατασταθεί η «ηρεμία» και να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα διέφυγε με ελικόπτερο χθες Δευτέρα, έπειτα από δεκαπέντε χρόνια στην εξουσία κι έναν μήνα πολύνεκρων διαδηλώσεων, με τον αρχηγό του στρατού, τον Ουάκερ ουζ Ζαμάν, να ανακοινώνει τον προσεχή σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Την επομένη των ταραχών με σχεδόν εκατό νεκρούς, άλλοι 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, ανέφεραν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία και σε νοσοκομεία.

Συνολικά, 366 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, τον Ιούλιο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε δεδομένα της αστυνομίας, κυβερνητικών πηγών και δομών υγείας στη χώρα της Ασίας.

«Είμαστε βαθιά θλιμμένοι για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θανάτους και τραυματισμούς το σαββατοκύριακο και τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μίλερ, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χακ ανέφερε πως πρέπει να διενεργηθούν «ανεξάρτητες» έρευνες για τα επεισόδια.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ εξέφρασε και αυτός σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στις Βρυξέλλες την «θλίψη της ΕΕ» για τις «τραγικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και κάλεσε να υπάρξει «συντεταγμένη και ειρηνική μετάβαση προς δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Ο Καναδάς από την πλευρά του «καταδίκασε σθεναρά» τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις μαζικές κινητοποιήσεις και κάλεσε «όλα τα μέρη» να σεβαστούν και να προασπίσουν «τους δημοκρατικούς θεσμούς» και το κράτος δικαίου, με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της υπουργού Εξωτερικών Μέλανι Ζολί.

Κόρη του Σέιχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, ιδρυτή πατέρα του Μπανγκλαντές, η Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ επέστρεψε στην εξουσία το0 2009, έπειτα από μια πρώτη θητεία της στο αξίωμα της πρωθυπουργού από το 1996 ως το 2001.