Υπάρχει Δικαιοσύνη στα Μουσεία; Εφαρμόζονται οι αρχές της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας στην εργασία, τη διοίκηση και τον προγραμματισμό τους; Η διαδικασία αυτή -ή η έλλειψή της, επηρεάζει την πολιτιστική δράση σε όλο τον κόσμο; Τα ερωτήματα αυτά θα απασχολήσουν το 13ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum, με τίτλο «Μουσεία και Δικαιοσύνη».
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν αύριο, με το πρώτο διήμερο να πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ ολοκληρώνονται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Φέτος θα επικεντρωθούμε σε ζητήματα εκπροσώπησης στην τέχνη και στον πολιτισμό, με αναφορά σε συγκεκριμένες μεθοδολογίες, πολιτικές και στρατηγικές που αφορούν στην ενεργή συμμετοχή, στη συμπερίληψη, στην προσβασιμότητα, στην ευαισθητοποίηση για το διαφορετικό και, εν γένει, σε μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση ανθρώπων και καταστάσεων, ζητήματα που περιλαμβάνονται όλο και περισσότερο στον κυρίως προγραμματισμό των μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Συνιδρύτρια του CoMuseum και Επιμελήτρια του Τμήματος Πολιτισμών του Κόσμου στο Μουσείο Μπενάκη, Σοφία Χανδακά.
Σύμφωνα με την ίδια, το συγκεκριμένο Συνέδριο δημιουργήθηκε για να προβάλει τον πολλαπλό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα μουσεία και ο πολιτισμός στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας. «Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τα μουσεία θεωρούνται ασφαλείς και αξιόπιστοι χώροι, όπου μπορούν να γίνουν δύσκολες και ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν τον πλανήτη, την κοινωνία και τους ανθρώπους – συζητήσεις, δράσεις, εκθέσεις και άλλα δημόσια προγράμματα με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα στο περσινό συνέδριο μοιραστήκαμε ιδέες και πράξεις που αφορούν την υγεία, την ευεξία, τη θεραπεία μέσω πολιτιστικών και δημιουργικών διεξόδων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χανδακά.
Στη φετινή διοργάνωση, τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η ίση μεταχείριση για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι μεθοδολογίες ενεργής συμμετοχής κοινοτήτων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων, αλλά και η καθολική προσβασιμότητα.
Συγκεκριμένα, αύριο, επαγγελματίες από τον διεθνή μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τα παραπάνω ζητήματα μέσα από μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων. Την επόμενη μέρα θα γίνει μία σειρά από εργαστήρια και masterclasses για επαγγελματίες μουσείων και του χώρου του πολιτισμού, ενώ τέλος, στις 8 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν ομιλίες, συζητήσεις και εργαστήρια για τους επαγγελματίες των μουσείων και του πολιτισμού και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, ενώ δίνεται και η δυνατότητα παρακολούθησής τους διαδικτυακά.
Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια Σοφία Χανδακά, κάθε ετήσια συνάντηση φέρνει κοντά πάνω από 1000 επαγγελματίες πολιτισμού από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, σε ένα οικοσύστημα γνώσης που παράγει αξία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. «Καταρχάς ενδυναμώνει την κοινότητα επαγγελματιών του χώρου και κατά δεύτερον, προβάλει στο ευρύτερο κοινό τις δυνατότητες που έχουν τα μουσεία ως “ δυνάμεις καλού” να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας», σημείωσε.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο έχει ελεύθερη είσοδο, όμως απαιτείται προεγγραφή για όλες τις δράσεις του. Διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το British Council, σε συνεργασία με τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και την ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ για την Κοινωνική Καινοτομία και τον Πολιτισμό. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Τμήματος του ICOM. Πληροφορίες στο: thecomuseum.org
Β. Καζ.