Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας Γιασέρ Αλ Μισεχάλ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, σημειώνοντας πως έχουν γίνει οι προεργασίες για να διεξαχθεί το τουρνουά το καλοκαίρι ή και το χειμώνα, όπως είχε γίνει και με το Κατάρ, λόγω υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο, διασφαλίζοντας επίσης ότι η αραβική χώρα, μοναδική υποψήφια για να φιλοξενήσει το τουρνουά, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «όλες τις πιθανότητες».
«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Θα συνεργαστούμε με τη FIFA και ότι συμφωνήσουμε θα το υλοποιήσουμε με επιτυχία. Υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που καθιστούν δυνατή την ψύξη ή την προσθήκη κλιματιστικών στα γήπεδα, για να μην αναφέρουμε ότι πολλές πόλεις στο βασίλειο απολαμβάνουν μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα το καλοκαίρι», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα», διαβεβαίωσε, στο περιθώριο της τελετής απονομής των βραβείων της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC) στο Κατάρ, όπου διοργανώθηκε για πρώτη φορά Παγκόσμιο Κύπελλο εκτός καλοκαιριού, μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου 2022.
Επισήμως, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν έως και 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, δεν έχει οριστεί ακόμη για να φιλοξενήσει το παγκόσμιο τουρνουά, αλλά η FIFA ανακοίνωσε χθες (31/10) ότι η υποψηφιότητά του ήταν η μοναδική που είχε υποβληθεί
Σύμφωνα με τον Γιασέρ Αλ Μισεχάλ, το βασίλειο θα είναι η πρώτη χώρα που θα φιλοξενήσει από μόνο του Παγκόσμιο Κύπελλο με 48 ομάδες, ενώ οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις θα μοιράζονται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού το 2026 και μεταξύ Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μαρόκο το 2030.
«Η Σαουδική Αραβία θα παρουσιάσει σόλο υποψηφιότητα», είπε.
Υπερβολική ζέστη και περιορισμένες υποδομές
Οι πόλεις της Σαουδικής Αραβίας βιώνουν έντονη ζέστη το καλοκαίρι, αλλά ορισμένες ωστόσο επωφελούνται από ένα πιο εύκρατο κλίμα όπως η Αμπά, η Tαίφ ή η Αλ Μπαχά, όπου πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι το αραβικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου συλλόγων.
Ωστόσο, οι αθλητικές υποδομές είναι πιο περιορισμένες, με τα μεγαλύτερα στάδια να βρίσκονται στην πρωτεύουσα Ριάντ ή στην παραλιακή πόλη Τζέντα.
Η χώρα έχει αυξήσει τις επενδύσεις στο ποδόσφαιρο αλλά και στη Formula 1, στο γκολφ, στην ιππασία και στην πυγμαχία.
Πάντως επίσημα, η FIFA έχει λάβει μέχρι στιγμής «δηλώσεις ενδιαφέροντος» μόνο για το 2030 και το 2034, εν αναμονή της υποβολής των υποψηφιοτήτων, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία στο τέλος του επόμενου έτους.
Αλλά η απουσία ανταγωνισμού αφήνει λίγα περιθώρια για σασπένς, ενώ εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διοργάνωσης του 2030 και τη συμβατότητα του τουρνουά του 2034 με τις δεσμεύσεις της FIFA όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, επιβεβαίωσε τους οικοδεσπότες του 2030 και του 2034 σε μια ανάρτηση στο instagram, λέγοντας ότι «οι διαδικασίες υποβολής προτάσεων είχαν εγκριθεί με συναίνεση μέσω του συμβουλίου της FIFA».
Α. Βαζογιάννης