Ο άνθρωπος από τη φύση του συμπεριφέρεται με ξιπασιά απέναντι σ' αυτούς που τον κολακεύουν και με σεβασμό προς εκείνους που δεν υποκλίνονται. - Θουκυδίδης, 5ος αιώνας π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

Μόσχα-Πεκίνο συζητούν την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, σύμφωνα με την Washington Post

24 Νοεμβρίου, 2023

Ρώσοι και Κινέζοι επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών τους που έχουν σχέση με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, στα τέλη Οκτωβρίου συζήτησαν σε μυστική συνάντηση τα σχέδια κατασκευής υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με το έδαφος της Ρωσίας, γράφει η εφημερίδα The Washington Post επικαλούμενη στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το γεγονός αυτό καθαυτό των συνομιλιών επιβεβαιώνει αφενός ότι η Ρωσία ανησυχεί για την ασφάλεια της γέφυρας της Κριμαίας (γέφυρα του Κερτς), η οποία δύο φορές τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από εκρήξεις που σημειώθηκαν με ενέργειες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Αφετέρου, υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που έχει για τη ρωσική κυβέρνηση η συγκοινωνιακή σύνδεση με την Κριμαία, καθώς και την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, επισημαίνουν ότι η σήραγγα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο από κατασκευαστικής άποψης ακόμη και σε ειρηνική περίοδο, ενώ σε περίοδο πολέμου ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής που βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου ποτέ δεν έχει κατασκευασθεί. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στο έργο εγκυμονεί κινδύνους και για την Κίνα επειδή οι εργαζόμενες στην Κριμαία εταιρείες εμπίπτουν στις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πεκίνο επίσημα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Παρόλα αυτά, η αλληλογραφία που υπέκλεψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνει ότι μια σειρά από κινεζικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το έργο. Πρόκειται ιδιαίτερα για την κινεζική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών (CRCC). Αναφέρεται επίσης ότι στη Σεβαστούπολη δημιουργήθηκε ένας ρωσοκινεζικός όμιλος που ασχολείται με το εν λόγω έργο. Ο επικεφαλής του ομίλου, ο επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Καλιούζνι, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με δημοσιογράφο «εχθρικού μέσου ενημέρωσης». Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε επιστολή με αποδέκτη τον Γκεόργκι Μουράτοφ, που εκπροσωπεί τη ρωσική κυβέρνηση στην Κριμαία εκ μέρους του Ρώσου προέδρου, ο Καλιούζνι έγραψε ότι η CRCC είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή της σήραγγας ως γενικός εργολάβος. Η κινεζική εταιρεία δεν σχολίασε το θέμα.

Οι επίσημες αρχές της Μόσχας και του Πεκίνου όπως επίσης και το Κίεβο δεν σχολίασαν το δημοσίευμα της εφημερίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως θεωρεί την Κριμαία έδαφος της Ουκρανίας.