Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη νωρίτερα σήμερα (11/12), ανάμεσα στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με στόχο την από κοινού αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δύο φορέων.
Το μνημόνιο υπεγράφη από τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιο Περδικάρη και την διευθύντρια και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΚΕ, Βασιλική Γεωργιάδου, ενώ στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας παρέστη από το ΕΚΚΕ και ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, ερευνητής ΙΚΕ.
Με το μνημόνιο συνεργασίας, το ΕΚΚΕ θα αποτελέσει επιστημονικό εταίρο τού ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ζητήματα που αφορούν την επιστημονική και την βάσει ερευνητικών ευρημάτων τεκμηρίωση των ειδήσεων. Παράλληλα, θα συμβάλλει στην επιμόρφωση του προσωπικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με σεμινάρια ειδικών επιστημόνων και ερευνητών του, ενώ θα παρέχει στοιχεία και πληροφορίες (μελέτες, έρευνες) που θα βοηθούν τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο έργο τους. Επιπροσθέτως θα διεξάγει έρευνες σε ανάγκες και ερευνητικά ζητήματα που θα θέτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφόσον πρόκειται για ζητήματα που ανήκουν στο πεδίο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ΕΚΚΕ και είναι διαθέσιμοι σχετικοί πόροι για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων ερευνών. Επίσης, θα προχωρήσει στην από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και οργάνωση δράσεων σχετικών με την κοινή υποβολή ευρωπαϊκών ή και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων σε επιστημονικά πεδία κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό (ερευνητικό και δημοσιογραφικό) για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα αναλάβει ρόλο Media Partner του ΕΚΚΕ.
Ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης επισήμανε πως πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες του Πρακτορείου. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναπτύξουμε κοινές δράσεις, οι οποίες θα έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα και για τους δύο φορείς και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο, από την καταγραφή των εξελίξεων στην κοινωνία, προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας. Έχοντας αυτό ως γνώμονα μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος, να δουλέψουμε στις πρωτοβουλίες, που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα, για να μπορέσουμε να προβάλλουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς σας αλλά και εμείς μέσα από τα δικά μας δίκτυα να επικοινωνήσουμε αυτό το αποτέλεσμα, αυτό τον πλούτο των ερευνών και των αποτελεσμάτων των δεδομένων, σε μια εποχή όπου η δημοσιογραφία αλλάζει. Η δημοσιογραφία άλλωστε, στηρίζεται όλο και περισσότερο στα δεδομένα και σε νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι η επόμενη πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους μας και κίνδυνος ταυτόχρονα, που μπορείς όμως να αποτρέψεις οριοθετώντας τη χρήση της και παίρνοντας την τεχνολογία με το μέρος σου και να τη χρησιμοποιήσεις ως σύμμαχο, έχοντας τα αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε».
Από την πλευρά της , η διευθύντρια και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΚΕ, καθηγήτρια, Βασιλική Γεωργιάδου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για τη συνεργασία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ευχήθηκε, να εξελιχθεί σε μία γόνιμη συνέργεια. «Οι δύο χώροι έχουν να εισφέρουν πολλά στην κοινωνία. Ο χώρος της έρευνας, τα ερευνητικά κέντρα και ειδικότερα το ΕΚΚΕ, πάντοτε, έχουν αυτό ως καταληκτικό στόχο: η ερευνητική εργασία, το αποτέλεσμα να φτάσει στην κοινωνία και φυσικά σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Η Πολιτεία οπωσδήποτε ανήκει μέσα σε αυτούς τους φορείς. Εσείς είστε καταρχάς οι διαμεσολαβητές κι εμείς ταυτοχρόνως ευελπιστούμε να τροφοδοτήσουμε με τα δικά μας δεδομένα και τη δική σας δημοσιογραφική εργασία, που εξελίσσεται τόσο ραγδαία, ώστε να είναι μία ”data base” και ”inform base”».
Λίγα λόγια για το ΕΚΚΕ:
Το ΕΚΚΕ αποτελεί το μόνο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, στον χώρο της κοινωνικής έρευνας, και έχει ως κύριο σκοπό του να θεραπεύει τις κοινωνικές επιστήμες διενεργώντας επιστημονικές έρευνες με αντικείμενο τη διάρθρωση και τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας και την παρακολούθηση και ανάλυση τάσεων, διεργασιών και εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το ΕΚΚΕ συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά δίκτυα και εκπονεί ευρωπαϊκά προγράμματα σε πληθώρα τομέων, όπως είναι ιδίως οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί, η δημόσια πολιτική και η δημόσια διοίκηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο και η τεχνητή νοημοσύνη, η πολιτική επικοινωνία, η πολιτική κουλτούρα και η πολιτική συμπεριφορά, η αγορά εργασίας, η κοινωνική ανισότητα, η κοινωνική διαστρωμάτωση και κινητικότητα, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, η μετανάστευση, η παραβατική συμπεριφορά, οι πολιτισμικές ταυτότητες και ο μετασχηματισμός του αστικού και αγροτικού χώρου.
Β.Π.