Στα χρόνια των πολιτικών ταραχών, η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι να κάνεις το καθήκον σου, αλλά να ξέρεις ποιο είναι καθήκον σου. Louis Gabriel de Bonald, 1754-1840, Γάλλος στοχαστής

Μια τοιχογραφία κατά των εξαρτήσεων από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο

6 Δεκεμβρίου, 2023

Με μια τοιχογραφία που συμβολίζει το πέρασμα από το γκρίζο, στο φως και το χρώμα και δημιουργήθηκε στον τοίχο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, γιορτάζει φέτος το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ τα 40 του χρόνια λειτουργίας και παρέμβασης στον τομέα της απεξάρτησης.

Η επίσημη παρουσία της τοιχογραφίας που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και δημιουργήθηκε από τον Same84 στο πλαίσιο των δημόσιων δράσεων της UrbanAct, έγινε σήμερα με παρόντες και παρούσες μέλη και εργαζόμενους των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Όπως είπε ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ Αντώνης Ραφτόπουλος, με την τοιχογραφία δημιουργήθηκε ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 40 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης δομής για τη θεραπεία της εξάρτησης στη χώρα μας. Ανοιχτή σε τέτοιου είδους δράσεις εμφανίστηκε η διοίκηση του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, με την αναπληρώτρια διοικήτρια Αλεξάνδρα Τιτοπούλου να εκφράζει την χαρά της για τη συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ αλλά και την UrbanAct που μετατρέπει τους γκρίζους τοίχους του νοσοκομείου σε πολύχρωμους καμβάδες.   

O Same84 που δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες τοιχογραφίες στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργήσει από το 1996 περισσότερες από 150 τοιχογραφίες σε κτήρια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Η UrbanAct, σε συνεργασία με καλλιτέχνες, παρεμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε δημόσια κτήρια, όπως σχολεία και νοσοκομεία, αναβαθμίζοντας αισθητικά τους χώρους και προβάλλοντας μηνύματα σεβασμού της διαφορετικότητας, χαράς της ζωής, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.

Να.Κ.

ΦΩΤ./ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ