Το Τσινάρι με το χαρακτηριστικό καφενείο του, οι ταβέρνες και τα μαγαζιά, οι δρόμοι και οι συνοικίες της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, ανοίγουν την αγκαλιά τους για να υποδεχθούν 150.000 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους τη… Φιλιώ.
Πρόκειται για την πρωταγωνίστρια της επιτυχημένης παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη», τη ζωή της οποίας από το 1923 και μετά, βλέπουμε στο νέο έργο της Μιμής Ντενίση. «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» είναι ο τίτλος της νέας μεγάλης παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Γιώργου Ισαάκ, που κάνει πρεμιέρα στις 12 Ιανουαρίου 2024.
«Στο προηγούμενο έργο έχουμε δει την πρωταγωνίστρια Φιλιώ, την οποία παίζω εγώ, να είναι πλούσια, χαρούμενη, με τα φαγητά της, με τα παιδιά της, με τους έρωτες στη Σμύρνη και έρχεται εδώ πρόσφυγας, με μόνο εφόδιο ό,τι γνώσεις έχει, δηλαδή γλώσσες και μαγειρική», δήλωσε η Μιμή Ντενίση στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. «Η Φιλιώ λοιπόν, που δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή της, πηγαίνει σε σπίτια Εβραίων, φτιάχνει γλυκά και τα σερβίρει, ενώ ο γιος της, που σνόμπαρε τα δύο εργοστάσια που είχαν στη Σμύρνη, γίνεται καπνεργάτης», συμπληρώνει.
Στο αγαπημένο της θέατρο -όπως λέει, όπου το 2017 για τρεις μήνες έζησε μία από τις ωραιότερες εμπειρίες της καριέρας της ανεβάζοντας τη «Σμύρνη μου αγαπημένη», επιστρέφει το 2024 για να παρουσιάσει τη νέα της δουλειά, που είναι μεν η συνέχεια της ιστορίας, αλλά απολύτως αυτόνομη. «Μπορεί να το δει κανείς που δεν έχει δει το πρώτο μέρος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ντενίση.
Στο ερώτημα, μετά από μία τεράστια επιτυχία που περιγράφει ένα κορυφαίο γεγονός όπως η Μικρασιατική καταστροφή, τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει η συνέχεια της ιστορίας, η Μιμή Ντενίση απαντά πως ασφαλώς και υπάρχει και η πιο κατάλληλη πόλη για να παρουσιαστεί είναι η κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη. «Το έργο ξεκίνα το 1923, σε μία Θεσσαλονίκη όπου όλοι παραπονιούνται γιατί έχει γίνει η μεγάλη φωτιά του ’17 και είναι 70.000 άνθρωποι στο δρόμο, ντόπιοι, Χριστιανοί και Εβραίοι και έρχονται μέσα στην πόλη 150.000 πρόσφυγες. Είναι φυσικό λοιπόν κάνεις να μη θέλει κανέναν και όλοι έχουν δίκιο», σημειώνει.
Μιλά επίσης για τον παραλληλισμό που κάνει στο έργο, των Εβραίων της Θεσσαλονίκης με τους πρόσφυγες στη Σμύρνη. «Όσο προχωράει το έργο, οι πρόσφυγες γίνονται αποδεκτοί από τους ντόπιους Σαλονικιούς, ενώ η εβραϊκή κοινότητα έχει τη σιγουριά και την υπεροψία που είχαμε και “ εμείς” στη Σμύρνη, ότι εδώ είναι η πατρίδα μας, δεν θα μας πειράξει κανείς. Και τελικά οι πρόσφυγες- ανέφερε- γίνονται ένα με τους υπόλοιπους Έλληνες και πάνε όλοι μαζί να πολεμήσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι Εβραίοι σιγά-σιγά πάνε προς την εξόντωσή τους».
Την παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» έγραψε και σκηνοθέτησε η Μιμή Ντενίση, έχοντας κάνει μία μεγάλη έρευνα πριν, με στόχο να βγάλει στην επιφάνεια την αληθινή ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ίδια, ενώ συμμετέχουν συνολικά 25 ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι: Κατερίνα Γερονικολού, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Εγγλεζάκη, Κώστας Καζάκας, Κωνσταντίνος Καζάκος, Άννα Κουρή, Μέμος Μπεγνής, Όλγα Πολίτου, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Μαρία Φιλίππου κ.α.
Πρεμιέρα κάνει στις 12 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 19:00, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:15.
Βαρβάρα Καζαντζίδου