Όσο σπάνια κι αν είναι η αλήθεια, η προσφορά ανέκαθεν ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Josh Billings, 1818-1885, Αμερικανός χιουμορίστας.

Μια απλή αιματολογική εξέταση για τον έλεγχο αποθεμάτων ωαρίων, προτείνει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής

17 Ιουνίου, 2024

Στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας βρέθηκε η υπογεννητικότητα, όπου ειδικοί επιστήμονες τόνισαν ότι αποτελεί «σύγχρονη απειλή», με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει, άμεσα, στρατηγική αντιμετώπισης και να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.

   Η ημερίδα, με θέμα «Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Πρόληψη – Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ», διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγείας (ΕΚΑΠΤΥ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας (15 Ιουνίου).

   Οι αιτίες της υπογεννητικότητας πολλές και σύνθετες. Ανάμεσα σε αυτές και η ηλικία που επιλέγουν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, η οποία λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, αγνοώντας, πολλές φορές, τους φυσικούς φραγμούς που θέτει η φύση, τόνισαν οι επιστήμονες στην ημερίδα που διοργανώθηκε.

   Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Γονιμότητας έκανε μια πρόταση, βρίσκοντας αρκετούς αποδέκτες. Την πραγματοποίηση μιας απλής αιματολογικής εξέτασης της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα.

   Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος, από την Πορτογαλία που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25-30 ετών, «έδειξε ότι εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Επίσης, επέφερε και μείωση 9,3 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του NHS λόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

   Άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Πατούλη, προέδρου του ΙΣΑ και προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, λέγοντας ότι «δεσμευόμστε για την πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια, αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά θα διαθέσουμε και 100 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες».

   «Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δρομολογεί δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τις γυναίκες της πόλης μας. Πρόκειται για μια ουσιαστική δράση για να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα, την υπογεννητικότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη χειραφέτηση της γυναίκας» δήλωσε η Αιμιλία Τζίβα, αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

   Ο Χρήστος Λούμπιας, ειδικός μαστολόγος, χειρουργός Μαστού, αντιδήμαρχος Κηφισιάς, ανέφερε ότι «ο Δήμος Κηφισιάς εντάσσει τη μέτρηση της ΑΜΗ σαν πρωτόκολλο πρόληψης της υπογονιμότητας στα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς».

   Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης και Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, οι οποίοι θα φροντίσουν για την ενημέρωση των συμπολιτών τους.

   Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπιδάκη, χαιρέτισαν τις εργασίες της ημερίδας με διαδικτυακό μήνυμα, δηλώνοντας αρωγοί της προσπάθειας αυτής, η οποία προάγει το γενικότερο πλαίσιο πρόληψης υγείας στη χώρα μας. 

   Η υφυπουργός Ανάπτυξης Έλενα Ράπτη, αναφερόμενη στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, τόνισε: «Παρόλο που η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, το ωοθηκικό απόθεμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας. Η αντίληψη ότι οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να καλύψουν το κενό του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, είναι λάθος. Πολλά ζευγάρια όμως, μη λαμβάνοντας έγκαιρα υπόψη τα επίπεδα της ΑΜΗ στον οικογενειακό τους προγραμματισμό, υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξάντληση».

   Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, δήλωσε ότι η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με πρωτοβουλίες τέτοιου είδους θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, περισσότερο δυνατή από την στήριξη των αρμοδίων φορέων.

   Η καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Αικατερίνη Φουντεδάκη, στο περιθώριο στης εισήγησής της «Νέες μορφές οικογένειας και απόκτηση παιδιού» είπε: «Ο εφησυχασμός και η γενική αισιοδοξία του Millenium βοήθησε σε πολλά πράγματα, αλλά δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, καθώς είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα».

   Η πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ Ελευθερία Πικρού-Μωραϊτάκη, αναφέρθηκε στο αναπαραγωγικό δικαίωμα της σύγχρονης Ελληνίδας και ζήτησε να «αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο».

   Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής, ψυχίατρος – σεξολόγος Θάνος Ασκητής, ανέφερε ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη βιολογική πραγματικότητα με την ψυχική μας ταυτότητα και η κοινωνία, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσει να δράσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια πιο σημαντική χώρα, μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε».

   Ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της ημερίδας προκάλεσαν οι προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που είτε ακολούθησαν το δρόμο της εξωσωματικής λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης, είτε της κρυοσυντήρησης ωαρίων, ώστε να διασφαλίσουν τη γονιμότητά τους και να οργανώσουν τη ζωή τους.