Η σύγχρονη Ιστορία έχει δείξει πως η ουτοπία είναι η μητέρα κάθε δικτατορίας. Jacques Attali, 1943- , Γάλλος διανοούμενος & τραπεζίτης

Μεσανατολικό: Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας αμφιβάλλει ότι το Ισραήλ μπορεί να εξαλείψει τη Χαμάς

18 Νοεμβρίου, 2023

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που πολεμάει στη Γάζα.
“Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να εξαλείψει τη Χαμάς. Υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί εδώ, απλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος”, δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι.
Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ιορδανία θα κάνει “ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει” ο εκτοπισμός Παλαιστινίων, εν μέσω των αδιάκοπων ισραηλινών βομβαρδισμών της υπό τον έλεγχο της Χαμάς Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και άλλων ισλαμιστών μαχητών στο ισραηλινό έδαφος.
“Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό, επιπλέον του ότι είναι έγκλημα πολέμου, θα αποτελούσε άμεση απειλή στην εθνική μας ασφάλεια. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το σταματήσουμε”, τόνισε ο Σαφάντι σε ομιλία του στην συνόδο κορυφής για την ασφάλεια IISS Manama Dialogue που διεξάγεται στο Μπαχρέιν.
Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει ξυπνήσει μακροχρόνιους φόβους στην Ιορδανία, όπου ζει μεγάλος πληθυσμός Παλαιστινίων προσφύγων και οι απόγονοί τους. Αυτοί φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εκδιώξει μαζικά Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη από το εβραϊκό κράτος Δυτική Όχθη, όπου οι επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στους Παλαιστίνιους έχουν αυξηθεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.
“Ο πόλεμος αυτός δεν μας πάει πουθενά αλλού παρά προς περισσότερη σύγκρουση, περισσότερα δεινά και την απειλή να επεκταθεί σε περιφερειακούς πολέμους”, σημείωσε ο Σαφάντι.
ΣΜ