Το ταλέντο πετυχαίνει ένα στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει. Η ιδιοφυΐα πετυχαίνει ένα στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να δει. Arthur Schopenhauer, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

Μέλη της ΘΕΑ θα γίνουν και οι 10 ομάδες του Διαγωνισμού Καινοτομίας Γυναικείων Επιχειρηματικών Ομάδων

16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός Καινοτομίας Γυναικείων Επιχειρηματικών Ομάδων (start-ups), που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α) με τη Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του ΕΒΕΑ και όπως ανακοινώθηκε, και οι 10 ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό θα γίνουν μέλη της Θ.Ε.Α.

Υπενθυμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου ότι, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, δέκα γυναικείες νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες παρουσίασαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους (pitching) σε Επιτροπή Αξιολόγησης, όπου αξιολογήθηκαν η επιχειρηματική ιδέα, η επιχειρηματική ομάδα και το σχέδιο αξιοποίησης της επιχειρηματικής ιδέας. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης και τη συνεδρίαση της επιτροπής, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης. Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Intracom Telecom.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, κατά την απονομή των βραβείων, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση στο Περίπτερο του Επιμελητηρίου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού συνεχάρη όλες τις ομάδες που συμμετείχαν δήλωσε: «Ως ΕΒΕΑ θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε τη στήριξη των γυναικών και την είσοδο τους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε οι γυναίκες να στηριχθούν και με “όχημα” τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ διεξάγουμε προσκλήσεις και διαγωνισμούς που αφορούν γυναικείες ομάδες ώστε να τους δώσουμε μια μεγαλύτερη ώθηση για την είσοδό τους στην επιχειρηματικότητα. Τους παρέχουμε χώρο, εξοπλισμό, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις καινοτομίας και διασύνδεση με επιχειρηματικά κεφάλαια». Ακόμη η κυρία Εφραίμογλου ανακοίνωσε ότι και οι δέκα διαγωνιζόμενες ομάδες θα γίνουν μέλη της Θ.Ε.Α. και ότι το ΕΒΕΑ «θα τις στηρίξει ώστε να κάνουν όχι μόνο τα πρώτα τους βήματα, αλλά και να εδραιωθούν στην αγορά και να τις βοηθήσουμε να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αναπτυχθούν».

Ομιλία με θέμα «Γυναικεία Καινοτομία και Συμπερίληψη» έκανε ο Στράτος Σιμόπουλος, πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο οποίος προσκάλεσε τις νικήτριες ομάδες να μιλήσουν στη Βουλή.

Ο Αλέξανδρος Ταρνάρης, διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου Intracom Telecom, δήλωσε σχετικά: «Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, έχουμε εφέτος την τιμή να είμαστε χορηγοί των “Women Startup Awards” του ΕΒΕΑ. Στην Intracom Telecom παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών στην εργασία, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά την τελευταία πενταετία το ποσοστό των γυναικών που προήχθησαν εντός της εταιρείας είναι ανάλογο με αυτό των ανδρών. Συγχαίρουμε τις νικήτριες και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην υλοποίηση του πλάνου τους».

Τα βραβεία

Η απονομή των βραβείων έγινε από την πρόεδρο του ΕΒΕΑ και την εκπρόσωπο της Intracom Telecom, Κοραλία Παππή, Principal Engineer Intracom Telecom.

Νικήτρια ομάδα στον διαγωνισμό, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο με με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ αναδείχθηκε η KORI. 
Η KORI αναπτύσσει eye tracking software και βοηθά τον γιατρό στη διενέργεια οφθαλμολογικών εξετάσεων. Βρίσκει εφαρμογή σε δυο μέρη: 1) στο teleKORI, ένα app που αξιοποιεί το software και χρησιμοποιεί την κάμερα ενός απλού κινητού ως eye tracker, παρέχοντας την δυνατότητα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών. 2) στο Dr.KORI, ένα VR headset με ενσωματωμένους eye trackers, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Διαθέτει δηλαδή ένα ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) με κινούμενα σχέδια, που εστιάζει το βλέμμα των παιδιών στις προβαλλόμενες εικόνες, ελαχιστοποιεί την απόσπαση της προσοχής τους και βελτιώνει τη συνεργασία με τον οφθαλμίατρο και την εγκυρότητα της διάγνωσης.

Το δεύτερο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ABCureD ΙΚΕ.
Η ABCureD είναι ένας τεχνοβλαστός βιοϊατρικής Ε&Α που επιταχύνει την ανακάλυψη βιοδεικτών και φαρμάκων εισάγοντας τεχνητή νοημοσύνη. Το πιο ώριμο προϊόν της είναι το LPancreas. Πρόκειται για μια μοναδική διαγνωστική εξέταση αίματος για τον διαβήτη, που βασίζεται σε μια πρωτοπόρο μέθοδο και ανιχνεύει την έκταση της παγκρεατικής βλάβης. Μπορεί έτσι να αποτελέσει ένα πολύτιμο κλινικό εργαλείο για την έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση του διαβήτη, την εξατομικευμένη διαχείρισή του, ακόμα και την πρόληψη σε προδιαβητικούς ασθενείς.

Το τρίτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ κέρδισε η GRANDMAMA.
Το Grandmama απλοποιεί και διευκολύνει τη διαδικασία επιλογής επαγγελματία φροντίδας στο σπίτι, ψηφιοποιώντας την και συνδέοντας τις οικογένειες ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και ασθενών απευθείας με αξιόπιστους και διαθέσιμους σε πραγματικό χρόνο φροντιστές μέσω της πλατφόρμας χωρίς τη μεσολάβηση πρακτορείου. Αυτή τη στιγμή το Grandmama καταλαμβάνει την ηγετική θέση στην αγορά της φροντίδας στο σπίτι, έχοντας 10.000 έμπειρους και έμπιστους φροντιστές. Το δίκτυο αποτελείται από 96% γυναίκες, 86% άνω των 41 ετών, 50% οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες από 43 διαφορετικές εθνικότητες.

Συνολικά οι 10 ομάδες που συμμετείχαν και παρουσίασαν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή ήταν:
1. AlongRoute 
2. GRANDMAMA
3. Smart Business IoT | ZEUS Power
4. MaterialWise
5. ABCureD ΙΚΕ
6. AgrofoodRnD
7. GENOSOPHY
8. Optimems Smart Energy Solutions/ +Mind EMS
9. KORI
​​10. STAR SLEEP