Οι ιδεολογίες μας χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνίες μάς ενώνουν. Ευγένιος Ιονέσκο, 1912-1994, Γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας

«Μεγάρων Γη», ένα καινοτόμο φεστιβάλ αγροτικής παράδοσης

7 Σεπτεμβρίου, 2024

 Τη σύνδεση της αγροτικής παράδοσης και του πολιτισμού των Μεγάρων με την καινοτομία και την αειφορία, έρχεται να αναδείξει το Φεστιβάλ του δήμου Μεγαρέων. Το «Μεγάρων Γη» διοργανώνεται για 15η χρονιά, ωστόσο φέτος άλλαξε χαρακτήρα και μετασχηματίζεται σ’ ένα αμιγώς Αγροφεστιβάλ, μέσα από την ενσωμάτωση βιωματικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ώστε να συμβάλει στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς των Μεγάρων και προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

   Την Πέμπτη (5/9) άνοιξε τις πύλες του και θα διεξαχθεί έως και τη Δευτέρα (9/9) στο καταπράσινο Άλσος Θεόγνιδος στα Μέγαρα. Ουσιαστικά το «Μεγάρων Γη» βασίζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες, που αποτελούν και τη διαχρονική τοποθέτησή του:

   – Πρωτογενής Παραγωγή: Ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, δηλαδή γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία.

   – Δευτερογενής Παραγωγή: Εστίαση στην επεξεργασία και μεταποίηση των τοπικών προϊόντων.

   – Ιστορικότητα των Μεγάρων: Προβολή της πλούσιας αγροτικής κληρονομιάς της περιοχής.

   – Πολιτισμός και Μέλλον: Διασύνδεση με τις σύγχρονες πρακτικές, πολιτισμικές τάσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προβάλλοντας τις δυνατότητες της περιοχής στο παρόν και στο μέλλον.

   Το «Μεγάρων Γη» πηγάζει από μία ζωντανή αγροτική αγορά για την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Τις μέρες του Αγροφεστιβάλ υπάρχουν συναυλίες, εκθέσεις, ημερίδες, προβολές «πράσινου» κινηματογράφου με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου, εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, καθώς και παραδοσιακά δρώμενα. Σε όλη τη διάρκεια του Αγροφεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν διάφορα βιωματικά εργαστήρια από παραγωγούς, προσφέροντας στους επισκέπτες όλων των ηλικιών τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την τοπική παραγωγή και να συμμετάσχουν σε καινοτόμες δραστηριότητες.

   Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις, ενώ ο δήμος σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Αττικής, προσφέρει για τους επισκέπτες εκτός Μεγάρων τη δωρεάν μετακίνηση από την Αθήνα προς τα Μέγαρα και επιστροφή.

   «Γίνεται για 15η χρονιά, αλλά μέχρι πέρυσι είχε τον χαρακτήρα εμπορικών εκθέσεων, με κάποιες παράλληλες δραστηριότητες και είχε ατονήσει πολύ η συμμετοχή. Φέτος, υπήρξε η σκέψη να επανατοποθετηθεί σ’ ένα αμιγώς αγροτικό φεστιβάλ, με έμφαση στις αξίες και την καινοτομία, με βιωματικά εργαστήρια και δράσεις στα πρότυπα ευρωπαϊκών εκδηλώσεων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακής και συνεχίζει:

   «Στόχος είναι όχι μόνο η προβολή των τοπικών προϊόντων, αλλά τα Μέγαρα να ενισχύσουν τη θέση τους ως παραγωγικός τόπος και να ενισχύσουν την αγρο-τουριστική ταυτότητα σε συνδυασμό με τη γαστρονομία. Να το δούμε ως μέρος της ταυτότητάς μας και της ανάπτυξης. Υπάρχουν και τα βιωματικά εργαστήρια, όπου με τη χρήση της πρώτης ύλης, μας δείχνουν για παράδειγμα το αστικό μποστάνι και την καλλιέργεια. Έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά. Θέλουμε να γνωρίσουμε τη μεγαρική γη και τα όσα προσφέρει».

   Στο τέλος προσθέτει: «Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση, με 26 αμιγώς εκθέτες, που ούτε το 50% δεν ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Και είναι σημαντικό το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να έρθουν και εκτός Μεγάρων και γι’ αυτό φροντίσαμε για την ειδική συγκοινωνία».

   Το φετινό Αγροφεστιβάλ «Μεγάρων Γη» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, με σκοπό την ανάδειξη τόσο της αγροτικής παραγωγής, όσο και των στοιχείων πολιτισμού μέσω του δικτύου των ελληνικών αρχών στο εξωτερικό. Οι απόδημοι Έλληνες έχουν λοιπόν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δράσεις και εκδηλώσεις ζωντανά μέσω του διαδικτύου, ενώ στη συνέχεια το οπτικοακουστικό υλικό που θα παραχθεί θα επικοινωνηθεί σε όλο τον κόσμο.

   Θα πραγματοποιηθεί επίσης, εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η οποία θα αφορά στην προώθηση στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου Μεγαρέων μέσω τοπικών φορέων (συλλόγων, σωματείων κ.λ.π.). Η θεματική της εκδήλωσης είναι «Ήθη, έθιμα, παραδόσεις των Μεγάρων ως στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προς ένταξη στην UNESCΟ».

   «Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Απόδημου Ελληνισμού. Θα έρθει η UNESCO να μελετήσει τα τοπικά ήθη και έθιμα», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων.

   Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, κάποιες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και ημερίδα για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Μεγάρων. Για το επόμενο τριήμερο το πρόγραμμα (ώρα έναρξης 19:00) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκθεση αγροτικών προϊόντων, βιωματικά εργαστήρια με θεματικές όπως «Βότανα της Μεσογείου – Το Φαρμακείο της Φύσης» και «Αστικά Μποστάνια – Καλλιεργούμε τα δικά μας βιολογικά λαχανικά», παρασκευή μεγαρικών εδεσμάτων (μουσούντα και χορτόπιτες), τον «πράσινο» κινηματογράφο με ντοκιμαντέρ, βιβλιοπαρουσίαση, παιδική λέσχη ανάγνωσης, παιδικό θέατρο και Θέατρο Σκιών με τον «Καραγκιόζη να μαζεύει φυστίκια στα Μέγαρα» από τον καραγκιοζοπαίχτη Ευάγγελο Κούρσο. Τέλος, για απόψε Σάββατο υπάρχει συναυλία με τους Swingin’ Cats (Rock n’ Roll/Swing), αύριο Κυριακή με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή (experimental βαλκανικό/παραδοσιακό) και τη Δευτέρα θα κλείσει το φεστιβάλ με την Ελένη Τσαλιγοπούλου (λαϊκό/έντεχνο).

   Δημ. Βασιλόπουλος