Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως είναι σήμερα, αφορά μια πολύ καινούργια πραγματικότητα, η οποία δεν ξέρει κανείς τι θα φέρει, όχι κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά στους επόμενους πέντε μήνες και αυτό δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ευθύνη, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Οι Πρωτοβουλίες Καινοτομίας και οι Φορείς που τις Υποστηρίζουν», στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας «Beyond 2024».
«Αργήσαμε πέντε λεπτά, γιατί εδώ δίπλα με τους συνεργάτες μας που έχουν φτιάξει το bot του gov.gr, το ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, δοκιμάσαμε ένα άβαταρ και το ρωτήσαμε αν ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα. Μας έκανε μια φοβερή ανάλυση γενικά για το ποιο είναι το επόμενο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, τι γίνεται με την ΑΕΚ», είπε ο κ. Παπαστεργίου ερχόμενος από το σταντ της ελληνικής εταιρείας σχεδιασμού και ανάπτυξης λογισμικού UBITECH, του αναδόχου σχήματος που υλοποίησε τον «Ψηφιακό Βοηθό» Τεχνητής Νοημοσύνης -«mAigov» του gov.gr.
«Αυτά είναι πλέον πολύ πεζά πράγματα σε σχέση με το τι είναι αυτό που έρχεται, το οποίο δημιουργεί και μια πολύ μεγάλη ευθύνη για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και όλες οι τεχνολογίες που θα βασιστούν σε αυτήν -αλγόριθμοι και μοντέλα- θα μπορέσουν να δουλέψουν για τον άνθρωπο, για το πώς θα φέρουμε την τεχνολογία στα μέτρα του ανθρώπου, ώστε να συνεχίσει να υπηρετεί τον άνθρωπο», εξήγησε ο υπουργός.
Επισήμανε δε την ανάγκη «να φτιάξουμε τεχνολογίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στη χώρα» και «να καταφέρουμε να πείσουμε τους νέους να μείνουν στη χώρα, γιατί μια χώρα η οποία δεν έχει νέους ανθρώπους, δεν μπορεί να έχει μέλλον». Στην κατεύθυνση αυτή εξήγησε πως αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία για το εγχώριο προσωπικό πληροφορικής η υλοποίηση από την κυβέρνηση πολλών και σημαντικών έργων στον τομέα των νέων τεχνολογιών. «Έργα δισεκατομμυρίων έρχονται να ψηφιοποιήσουν πλέον τα αρχεία μας και να αλλάξουν την ελληνική πραγματικότητα, γιατί δεν αρκεί ψηφιοποίηση, καθώς το να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία πάλι γραφειοκρατία θα δώσει», είπε.
Με αφορμή την παρουσία του νωρίτερα σε συνάντηση διαλόγου για θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού με δέκα υπουργούς χωρών της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως υπάρχουν τα σύνορα και η εθνική κυριαρχία, αλλά στις κοινές προκλήσεις χρειάζεται στενή συνεργασία. «Η κλιματική κρίση ελάχιστα ενδιαφέρεται για το αν αυτή η γραμμή είναι μια γραμμή συνόρων, διότι μια φυσική καταστροφή θα χτυπήσει εξίσου την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τις γείτονες χώρες. Άρα να σκεφτούμε λίγο πέρα και πάνω από όλα αυτά, να δούμε την επόμενη μέρα πώς θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον», σημείωσε.
Ο υπουργός χαρακτήρισε, εξάλλου, πολύ κρίσιμο το κομμάτι της παραπληροφόρησης, όπου «πριν από περίπου τρεις βδομάδες περάσαμε από την Ελληνική Βουλή την εναρμόνιση του Digital Services Act για το πώς πλέον οι επιγραμμικές online υπηρεσίες θα γίνουν πιο ασφαλείς για όλους μας», προσθέτοντας ότι πρέπει «να δούμε το κομμάτι αυτό για τα παιδιά, να βρούμε υπηρεσίες ασφαλείς για ανηλίκους», ενώ σε ό,τι αφορά την πολιτική εξέφρασε την ελπίδα «σε μια χρονιά με τόσες εκλογές σε όλο τον κόσμο, η τεχνητή νοημοσύνη η οποία κάνει τόσο εντυπωσιακά πράγματα, να βοηθήσει τη δημοκρατία να δουλέψει καλύτερα».
Η εκδήλωση «Innovation Greece 5.0: Oι Πρωτοβουλίες Καινοτομίας και οι Φορείς που τις Υποστηρίζουν» αποτελεί μια δράση του Smart Attica ΕDIH. Συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, το ΕΒΕΑ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΤΑ, το ΟΚ!Τhess, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Uni.fund, το Metavallon, τη Bayer Ελλάς, το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριo, και την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σμαρώ Αβραμίδου