Τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων στο «2ο East Macedonia & Thrace Forum», που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Ιωάννης Κιρκινέζης, αντιπρόεδρος της Hill International, ανέφερε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τέσσερα μεγάλα έργα στη Θράκη: την επίβλεψη του νοσοκομείου Κομοτηνής, την επίβλεψη του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κομοτηνή της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, την επίβλεψη των δικτύων φυσικού αερίου και την λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Αναφορικά με το νοσοκομείο Κομοτηνής, σημείωσε ότι θα παραδοθεί στο κοινό μέσα στο 2026, βάσει του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος.
Ο κ. Κιρκινέζης στάθηκε στις νέες προδιαγραφές τις οποίες οφείλουν να λαμβάνουν οι εταιρείες που υλοποιούν τέτοιου μεγέθους έργα, δεδομένης της κλιματικής κρίσης που δημιουργεί νέα δεδομένα.
Παράλληλα, τόνισε ότι για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απαιτούνται σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, κυρίως στις υποδομές, καθώς επίσης και μία αξιόπιστη σιδηροδρομική διασύνδεση.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία του νέου μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ευάγγελος Παπαδημητρίου, γενικός διευθυντής της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής. Η μονάδα της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής των ΤΕΡΝΑ και Motor Oil αποτελεί μια από τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές που βρίσκονται υπό κατασκευή, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική ισχύς παραγωγής θα είναι 877 MW. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του εργοστασίου θα είναι 100 έμμεσες και άμεσες, οι μισές από τις οποίες έχουν ήδη καλυφθεί από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της ευρύτερης περιοχής. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2021 και έχουν δημιουργηθεί συνολικά 500 θέσεις εργασίας.
Στην συμμετοχή της Ιντρακάτ στην κατασκευή του δεύτερου τμήματος του φράχτη στον Έβρο, μήκους 35 χιλιομέτρων, αναφέρθηκε ο Γιώργος Τσαπρούνης, γενικός διευθυντής επικοινωνίας της Itrakat. Το 50% του έργου έχει ολοκληρωθεί και κατασκευάζεται σχεδόν εξ΄ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες. Η υλοποίηση του έργου είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο ενώ απασχολεί στην περιοχή περίπου 150 άτομα. Ένα δεύτερο σημαντικό έργο είναι το βόρειο τμήμα του κάθετου άξονα που θα συνδέει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με την Ξάνθη. Θα παραδοθεί μέσα στον χρόνο, ένα τμήμα θα τελειώσει μέσα στην άνοιξη και το υπόλοιπο μέχρι το τέλος του 2024. Εξαιρετικά σημαντικό έργο είναι και η συντήρηση της Εγνατίας Οδού, όπως ανέφερε ο κ. Τσαπρούνης.
Οι ομιλητές, στο πλαίσιο της συζήτησης, εστίασαν στα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία στην εκτέλεση σημαντικών έργων δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, με τον κ. Τσαπρούνη να σημειώνει ότι «όταν μιλάμε για επενδύσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Υπάρχουν προθεσμίες ασφυκτικές που πρέπει να τηρηθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια «χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Έχουν γίνει βελτιώσεις στο θέμα των γραφειοκρατικών χρόνων, αλλά θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις από την πολιτεία».
Το East Macedonia & Thrace Forum, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.
Μ.Τσ.