Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τρέλα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος από το να απελπιστεί. Miguel Cervantes, 1547-1616, Ισπανός συγγραφέας.

Με τους ΥΠΕΞ 5 αραβικών χωρών θα συναντηθεί το Σάββατο ο Μπλίνκεν στο Αμάν

3 Νοεμβρίου, 2023

Η Ιορδανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα φιλοξενήσει αύριο, Σάββατο, στο Αμάν, συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και των ομολόγων του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο με τη συμμετοχή των Παλαιστινίων, κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι για να “σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα”, σύμφωνα με την ιορδανική διπλωματία.

Σε ανακοίνωση, το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής θα συμμετάσχει στη συνάντηση, η οποία θα εξετάσει επίσης τις “συνέπειες της επικίνδυνης κλιμάκωσης που απειλεί την ασφάλεια σε όλη την περιοχή”.

Οι υπουργοί θα τονίσουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την “αραβική στάση που ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τρόπους να τεθεί τέλος στην επικίνδυνη επιδείνωση που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής”, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ έπληξε τη Γάζα από αέρος, επέβαλε πολιορκία και εξαπέλυσε χερσαία επίθεση, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στον θύλακα, με ελλείψεις στα τρόφιμα, κατάρρευση των ιατρικών υπηρεσιών και τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των αμάχων που ξεπέρασε τις 9.000.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος έφθασε απόψε στο Αμάν μετά τη συνάντησή του νωρίτερα με την ισραηλινή ηγεσία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην υπάρξει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο στη σύγκρουση. Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Οι Άραβες υπουργοί θα συνεδριάσουν μεταξύ τους πριν από τις συζητήσεις τους με τον Μπλίνκεν στο πλαίσιο της διπλωματικής τους προσπάθειας να ασκήσουν πίεση με τις μεγάλες δυνάμεις για να πιέσουν το Ισραήλ να βάλει τέλος στη στρατιωτική του εκστρατεία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

“Αυτή η συντονιστική συνάντηση εντάσσεται στις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα που προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.