Μερικές φορές εύχομαι οι άνθρωποι να έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην τήρηση του νόμου από όση δίνουν στην επιβολή του. Calvin Coolidge, 1872-1933, Αμερικανός πρόεδρος

Με τις φωνές και τα σώματά τους θα αφηγηθούν ιστορίες με φανταστικά όντα

11 Ιουνίου, 2024

Αλλόκοτα φανταστικά όντα και πλάσματα της φύσης «δραπετεύουν» από ιστορίες και παραμύθια της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής, κι έρχονται να τα παρουσιάσουν στη Θεσσαλονίκη με έναν διαφορετικό τρόπο. Αν και το σημείο συνάντησης είναι ένα θερινό σινεμά στο κέντρο της πόλης, δεν είναι ούτε η μεγάλη οθόνη αυτή στην οποία θα εμφανιστούν.

Εικοσιπέντε υπάρξεις θα σταθούν μπροστά στο κοινό και η αφήγησή τους θα γίνει αποκλειστικά με τις φωνές και τις κινήσεις των σωμάτων τους. Πρόκειται για την παράσταση φωνών «Α CAPELLA – Η σουίτα των φανταστικών όντων», σε καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία της Έλενας Μουδίρη – Χασιώτου. 

«Ένιωσα την ανάγκη να μιλήσουμε για τα πλάσματα της φύσης που εμφανίζονται σε παραδοσιακά τραγούδια όπου προσωποποιούνται και αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συναισθήματα και συμπεριφορές», περιγράφει την αρχική ιδέα στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Μουδίρη. «Διαβάζοντας όμως περισσότερο για να φτιάξω τη δραματουργία του κειμένου της δομής της παράστασης, έφτασα στην ιδέα του πώς ξεκινάμε από την ύπαρξη -πριν ακόμα φτιαχτεί ο κόσμος, μετά συναντούμε προϊστορικά πλάσματα και πλάσματα της φαντασίας που δεν τα έχουμε δει ποτέ και ίσως δεν έχουμε καν ακούσει γι’ αυτά και σιγά-σιγά φτάνουμε στον εξανθρωπισμό μέσα από τον έρωτα, το φόβο και τελικά το θάνατο που μας οδηγεί στο τέλος της ύπαρξης», προσθέτει.  

Όλο αυτό θα παρουσιαστεί από το φωνητικό σύνολο Nefes, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια με πρωτοβουλία της Έλενας Μουδίρη – Χασιώτου. Η ίδια έζησε για χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, ασχολήθηκε με το ρεπερτόριο της Μεσογείου και ήθελε να δημιουργήσει μία ομάδα που να τραγουδάει αυτό το -κατά τ’ άλλα μονοφωνικό- ρεπερτόριο σε γλώσσες διαφόρων χωρών όπως Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Αρμενία, Ελλάδα και γενικότερα Μεσόγειο και Βαλκάνια. «Όταν όμως ξεκίνησα να βλέπω τις φωνές μπροστά μου, άρχισε να υπάρχει ανάγκη να τις ακούσω να αφηγούνται ως χορός, οπότε άρχισα να ενορχηστρώνω κομμάτια, όχι πια βασισμένα στη μονοφωνία, αλλά με βάση το πώς μέσα από ένα σύνολο φωνών μπορούν να προκύψουν διαφορετικές ποιότητες ήχου, αρμονίες, ρυθμικά και μέσα σε αυτό μπήκε και η κίνηση», εξηγεί η μουσικός, απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών.

Τα κείμενα που χρησιμοποιούνται στην παράσταση είναι εμπνευσμένα από συγγραφείς της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας, όπως ο Eduardo Gaelano, ο Αργύρης Χιόνης, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Νίκος Καρούζος κ.ά. ή προέρχονται από τη λαϊκή ποίηση διαφόρων πολιτισμών του κόσμου. Έτσι, με μια ακολουθία ιστοριών, δημιουργείται μια μουσική σουίτα, όπου η μία μουσική εικόνα διαδέχεται την άλλη, σαν ένα σπονδυλωτό τραγουδιστό έργο που ερμηνεύεται μόνο από φωνές –  a capella. 

Την παράσταση φωνών «Α CAPELLA – Η σουίτα των φανταστικών όντων» θα απολαύσουν οι θεατές στον θερινό κινηματογράφο Σινέ Άλεξ (Ολύμπου 106) τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 8 το βράδυ (ώρα προσέλευσης: 19:15).

Β. Καζ.