Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Eleanor Roosevelt, 1884+1962, Αμερικανίδα σύζυγος του Φ.Ρούζβελτ

Με τη συμμετοχή των Ολυμπιονικών Κριστόφ Λεμέτρ και Άνταμ Τζέμιλι τα «Δρόμεια», αύριο (15/5) στη Βάρη

14 Μαΐου, 2024

Στα κουλουάρ του Δημοτικού Σταδίου Βάρης «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής» θα βρεθούν αύριο (15/5) κάποιοι από τους κορυφαίους σπρίντερ του κόσμου, προκειμένου να πάρουν μέρος στα «Δρόμεια». Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι Ολυμπιονίκες Κριστόφ Λεμέτρ και Άνταμ Τζέμιλι, οι συμμετοχές των οποίων δίνουν ξεχωριστή λάμψη στο ελληνικό μίτινγκ. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα αρχίσει στις 17.00 (400μ. με εμπόδια) και θα ολοκληρωθεί μετά τις 20.00 με τους τελικούς των 100μ. σε άνδρες και γυναίκες.  

Ο Κριστόφ Λεμέτρ και ο Άνταμ Τζέμιλι ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της κούρσας των 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Χρυσός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Γιουσέιν Μπολτ, ασημένιος ο Άντρε ντε Γκράσε ενώ ο Λεμέτρ και ο Τζέμιλι είχαν τερματίσει μαζί στην 3η θέση. Το photo-finish έδειξε ότι ο Λεμέτρ πέρασε για τρία χιλιοστά τον Βρετανό και, έτσι, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στα «Δρόμεια» δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι, καθώς ο Τζέμιλι θα τρέξει στα 100μ. και ο Γάλλος στα 200μ. 

Ο Άνταμ Τζέμιλι έχει στη συλλογή του ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο από σκυταλοδρομίες των 4Χ100μ. σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τέσσερα χρυσά μετάλλια από Ευρωπαϊκά (ένα στα 200μ. και τρία από 4Χ100μ.), ενώ υπήρξε και πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στα 100μ. ως έφηβος. Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, του Ρίο και του Τόκιο. 

Τη δική του ιστορία στους στίβους έχει γράψει ο Κριστόφ Λεμέτρ. Εκτός από το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο του Ρίο, ήταν και στη γαλλική ομάδα που ήρθε 3η στα 4Χ100μ. στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Στο Παγκόσμιο του 2011 ήταν 3ος στα 200μ. ενώ φόρεσε στον λαιμό και ασημένιο μετάλλιο στα 4Χ100μ. Στην κατοχή του, επίσης, έχει τέσσερα χρυσά (δύο στα 100μ., ένα στα 200μ. και ένα στα 4Χ100μ.), δύο ασημένια και δύο χάλκινα από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Όπως και ο Τζέμιλι έχει πρωταγωνιστήσει σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό εφήβων. 

Στα 200μ., μεταξύ άλλων, θα αγωνιστεί και ένας από τους ανερχόμενους Έλληνες σπρίντερ, ο Σωτήρης Γκαραγκάνης. Ο 25χρονος, ως συνοδός του Νάσου Γκαβέλα, βρέθηκε στην πρώτη θέση των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, στα 100μ. «Στόχος μου είναι μία τεχνικά όμορφη κούρσα. Θέλω να χαρώ τον αγώνα και όλα τα άλλα θα έρθουν. Για εμάς τους Έλληνες δρομείς είναι σημαντικό να διεξάγονται τόσο υψηλού επιπέδου μίτινγκ, όπως τα “Δρόμεια, στη χώρα μας. Συνήθως αναζητούμε τέτοιους αγώνες στο εξωτερικό προκειμένου να διεκδικήσουμε βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη. Πρόκειται για μία πολύ ωραία διοργάνωση, η οποία κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη», υπογράμμισε ο πρωταθλητής. 

Στα 4Χ100μ. των ανδρών, η Ελλάδα θα πάρει μέρος με δύο ομάδες. Θα τις αποτελούν οι Γιάννης Νυφαντόπουλος, Σωτήρης Γκαραγκάνης, Νικόλας Παναγιώτοπουλος, Βασίλης Μυριανθόπουλος, Βασίλης Παπαμαργαρίτης, Γιάννης Καριοφύλλης, Ορέστης Χαϊδας και Γιάννης Βοσκόπουλος. Στις γυναίκες θα αγωνιστεί μία ομάδα που θα την συνθέτουν οι Αρτεμις Αναστασίου, Δήμητρα Τσουκαλά, Ελισάβετ Πεσιρίδου και Ραφαέλα Σπανουδάκη.

 Το διεθνές μίτινγκ στίβου «Δρόμεια» αποτελεί μία συνδιοργάνωση του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και του Δρομέα Βάρης. Αυτή τη χρονιά, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου αναβάθμισε τη διοργάνωση και από «Bronze» την ανέβασε στην κατηγορία «Silver». Θα μοιράσει έπαθλα ύψους 50.000 ευρώ και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και του Υπουργείου Αθλητισμού.