Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι κάτι που μπορεί να πετύχει κανείς μόνος του, αλλά θέλει συνέργειες, θέλει συνεργασίες, τόνισε ο διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης (Chief Sustainability Officer) του Ομίλου Πλαστικών Θράκης (Thrace Group) Ιωάννης Σιδέρης, μιλώντας στο East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, στην Αλεξανδρούπολη.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη ξεκίνησε σαν έναν trend λίγα χρόνια πίσω, μία τάση η οποία εξελίχθηκε σε δείκτες, σε πρότυπα, σε standards, σε αριθμούς, για εμάς όμως δεν είναι μόνο αυτό, δε μένουμε εκεί. Για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά πράξη, αφορά πρακτικές μέσω των οποίων ουσιαστικά μετράμε και μετριόμαστε με το κοινωνικό και περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα», επισήμανε ο ομιλητής και ανέπτυξε την πράσινη στρατηγική του Ομίλου, σημειώνοντας πως ποτέ ένα υλικό δεν είναι κατά του περιβάλλοντος, αλλά η χρήση του οποιουδήποτε υλικού είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα στο περιβάλλον.
«Το πλαστικό ως υλικό είναι ένα γερό υλικό με αντοχές […] Ο Όμιλος είναι προσανατολισμένος σε πολύ μεγάλο ποσοστό άνω του 80% στα τεχνικά υφάσματα, άρα σε υλικά, τα οποία βοηθούν το περιβάλλον και μειώνουν το αποτύπωμα της χρήσης τους. Υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε σε έργα οδοποιίας, σε κατασκευαστικά έργα για θωράκιση κτιρίων και αντί να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα αμμοχάλικα ή φυσικές πηγές, χρησιμοποιούμε τα τεχνικά αυτά υφάσματα και επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι σταθερή η προσήλωσή μας στα περιβαλλοντικά θέματα και δίνουμε παρά πολύ μεγάλη βαρύτητα και στα θέματα κυκλικής οικονομίας, τη θετική συνεισφορά στην κυκλική οικονομία αλλά και στα θέματα του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, το λεγόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», εξήγησε ο κ. Σιδέρης.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στις παραγωγικές διαδικασίες ο κ. Σιδέρης σημείωσε ότι «επιτυγχάνουμε συνεχείς μειώσεις στις παραγωγικές διαδικασίες και παράλληλα επενδύουμε και σε ΑΠΕ» και «με το φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί στην Ξάνθη καλύπτουμε περί το 20% της ανάγκης των εργοστασίων μας σε ενέργεια».
Αναφέρθηκε ακόμη στην περιβαλλοντικά στοχευμένη πλατφόρμα του Ομίλου «In the loop», που στοχεύει στη δημιουργία αξίας από τα πλαστικά́ απορρίμματα μέσω της αναβαθμιστικής ανακύκλωσής τους. «Κινούμαστε σε ένα ποσοστό άνω του 17% όταν η χώρα σε πολύ πιο χαμηλότερα επίπεδα και αναλαμβάνουμε πάρα πολλές πρωτοβουλίες και συνεργασίες σε αυτό. Μας ενδιαφέρει το κομμάτι της κυκλικής οικονομίας γιατί θεωρούμε ότι και το πλαστικό ως υλικό συνεισφέρει σε αυτό, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και αν με σύγχρονες τεχνικές μπορούμε να το διαχειριστούμε και στο τέλος του κύκλου ζωής και να το επαναφέρουμε στην οικονομία», υπογράμμισε.
Σ.Α.