Πρέπει να πιστεύουμε στην τύχη. Πώς αλλιώς θα εξηγήσουμε την επιτυχία αυτών που αντιπαθούμε; Jean Cocteau, 1889-1963, Γάλλος καλλιτέχνης

Με 8+2 ομάδες στην Ευρώπη και επικεφαλής στο European Cup η Ελλάδα

18 Απριλίου, 2024

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ (ΕHF) ενημέρωσε επίσημα την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ) σχετικά με τις θέσεις που δικαιούται η Ελλάδα την αγωνιστική περίοδο 2024-2025 στα Κύπελλα Ευρώπης, βάσει και του ανανεωμένου ranking.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί τη νέα σεζόν στην Ευρώπη με 10 ομάδες (8+2), από 4 σε άνδρες και γυναίκες, ενώ έχει το δικαίωμα να δηλώσει μία επιπλέον ομάδα για κάθε κατηγορία.

Κάθε χρόνο η ΕHF επιλέγει κάποιες ομοσπονδίες που μπορούν να δηλώσουν μία επιπλέον ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης. Η ΕΗF αποφασίζει αν θα δεχτεί την “additional team”, όπως αναφέρεται επίσημα, βάσει και των συνολικών δηλώσεων συμμετοχής.

Από τις αποφάσεις των προηγούμενων ετών και την πεπατημένη, η ΕHF κάνει δεκτές τις επιπλέον ομάδες, τουλάχιστον αυτό έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις των ελληνικών ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε ξανά 5 ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης στους άνδρες τη σεζόν 2021-2022, ενώ 10 συνολικά ομάδες είχαν αγωνιστεί ξανά τη σεζόν 2012-2013.

Όσον αφορά την κατανομή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αφού στους άνδρες η Ελλάδα δεν έχει φέτος θέση στο European League, ωστόσο έχει τοποθετηθεί ως επικεφαλής στο European Cup, όπου και θα έχει 5 εκπροσώπους.

Στις γυναίκες ο πρωταθλητής Ελλάδος διατηρεί θέση στο European League, ενώ στο European Cup θα παίξουν 4 ομάδες.

Σημειώνεται ότι ο πρωταθλητής στους άνδρες έχει το δικαίωμα, αν το επιθυμεί, να ζητήσει από την EHF να αγωνιστεί στο European League, ξεκινώντας φυσικά από τα προκριματικά.