Οι καλές εταιρείες ικανοποιούν ανάγκες. Οι μεγάλες εταιρείες δημιουργούν αγορές. - Philip Kotler, 1931-, Αμερικανός γκουρού του μάρκετινγκ

Με 1300 συμμετέχοντες από 130 χώρες το συνέδριο «The Art Of Healing»

26 Ιουνίου, 2024

Το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών για τη Χρήση Ουσιών (International Society of Substance Use Professionals ISSUP), φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες (από τις 22 Ιουνίου) η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 39 εθνικές αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο -επαγγελματίες που εργάζονται στο πεδίο των εξαρτήσεων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το συνέδριο ξεκίνησε με εκπαιδευτικές δράσεις από το Σάββατο 22 Ιουνίου και κορυφώνεται τις επόμενες τρεις μέρες. Πρόκειται για μία διοργάνωση μεγάλης κλίμακας και ευρείας συμμετοχής, που διεξάγεται σε πέντε διαφορετικούς χώρους, με 30 παράλληλες αίθουσες που φιλοξενούν συνολικά 1300 συμμετέχοντες, από 130 χώρες παγκοσμίως, που παρακολουθούν 34 εργαστήρια, επαγγελματικές συναντήσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνεδριάσεις και παρουσιάσεις.

Είναι το πρώτο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ενώ ξεκίνησε από την Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη, 2015), συνεχίστηκε στην Καμπίνα (Βραζιλία, 2016), το Κανκούν (Μεξικό, 2017), το Ναϊρόμπι (Κένυα, 2018), τη Βιέννη (Αυστρία, 2019), το Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2022), και το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή, 2023).

Το δίκτυο της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών για τη Χρήση Ουσιών (ISSUP) έχει ως στόχο να συγκεντρώσει τους επαγγελματίες από τον χώρο της πρόληψης, της θεραπείας, της επανένταξης και της μείωσης της βλάβης, να τους ενημερώσει, να τους δικτυώσει και να τους ενδυναμώσει σε ό,τι αφορά την έρευνα, την πρακτική και τη χάραξη πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Το συνέδριο αποτελεί ένα εξαιρετικό forum για διαμοιρασμό γνώσης, ανταλλαγή ιδεών και συζήτηση των πιο πρόσφατων ερευνητικών εξελίξεων στο πεδίο των εξαρτήσεων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη της χρήσης ουσιών και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. «Όλοι οι άνθρωποι από τον τομέα μείωσης της ζήτησης ναρκωτικών που έρχονται στο συνέδριο μοιράζονται, έχουν σημαντικές συναντήσεις και μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Κάθε φορά που συναντιόμαστε, μεγαλώνουμε και γινόμαστε καλύτεροι» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια του (International Society of Substance Use Professionals ISSUP), Joanna Travis-Roberts.

Στο συνέδριο διεξάγονται επίσης 30 παράλληλες εκπαιδεύσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη θεραπεία και τη μείωση της βλάβης από τις ναρκωτικές ουσίες. Συμμετέχουν κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι ακόμη και πρώην χρήστες που έχουν εκπαιδευτεί, νοσοκόμοι κ.λ.π.

«Εκπρόσωποι από το Μπαγκλαντές, την Ουγκάντα, την Ινδία, την Αμερική, τη Βραζιλία, την Αφρική, την Ασία συναντώνται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, σε ένα μοναδικό συνέδριο με κοινό παρονομαστή των συζητήσεών τους την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φαίδων Καλοτεράκης, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΣΕΙΡΙΟΣ (Δήμος Θεσσαλονίκης-ΟΚΑΝΑ) και διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC).

Την ίδια ώρα, γενική παραδοχή, και της Joanna Travis-Roberts, αλλά και του κ. Καλοτεράκη είναι η ραγδαία αύξηση της χρήσης των συνθετικών ναρκωτικών, με την ηρωίνη να υποχωρεί πλέον στις προτιμήσεις των χρηστών, όπως επισημαίνει ο κ. Καλοτεράκης, έναντι άλλων απιοειδών ουσιών.

«Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν καθημερινά χιλιάδες θανάτους από τη χρήση Fentalyn (φαιντανύλη) και OxyContin (οξυκωδόνη)» τονίζει ο κ. Καλοτεράκης, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Travis – Roberts, «οι απειλές για τα συνθετικά ναρκωτικά αλλάζουν πάντα, εξελίσσονται και είναι εξαιρετικά σοβαρές επειδή είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν και να διατηρηθούν. Για παράδειγμα, το πιο πρόσφατο συνθετικό ναρκωτικό που βλέπουμε να έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη είναι το Nitazenes». Η ίδια προσθέτει πως «στο συνέδριο διοχετεύεται τόση μάθηση, τόση κοινή χρήση, τόση συλλογή δεδομένων, που μπορούμε να αναλάβουμε για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τις καλύτερες πληροφορίες».

Όσον αφορά την πρόληψη και την ενημέρωση κυρίως των νέων, που μπορούν να συμμετέχουν και στο συνέδριο καθώς η είσοδος είναι δωρεάν για όλους, η γενική διευθύντρια του ISSUP τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η πρόληψη δεν είναι μόνο ενημέρωση. «Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, αλλά είναι σημαντικό να μην δίνουμε απλώς τις πιο πρόσφατες πληροφορίες ή να προσπαθήσουμε να τρομάξουμε τα παιδιά ή να τρομάξουμε τους γονείς και να τους κάνουμε αυστηρούς. Είναι θέμα επικοινωνίας. Είναι για την αγάπη, για την κοινότητα. Και θα ήθελα να πω ότι η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα είναι μπροστά από τον κόσμο στην πρόληψη, γιατί έχουν ένα δίκτυο κέντρων πρόληψης, πράγμα πολύ ασυνήθιστο. Έτσι δεν κάνουν μόνο μία πρωτοβουλία πρόληψης. Δεν είναι απλώς δάσκαλος, δεν είναι απλώς κοινωνικός λειτουργός. Όλοι εργάζονται μαζί με επιστήμονες, ενημερώνοντάς τους και βοηθώντας τους να αναπτύξουν τα προγράμματά τους» λέει χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΣΕΙΡΙΟΣ (Δήμος Θεσσαλονίκης-ΟΚΑΝΑ), το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών για τη Χρήση Ουσιών (ISSUP Greece), το ISSUP Global, το ICUDDR (International Consortium of Universities for Drug Demand Reduction) και το INL (International Narcotics and Law Enforcement Affairs) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ συνδράμουν και οι ακαδημαϊκές κοινότητες της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του συνεδρίου γίνονται και εκπαιδευτικές δράσεις. «Αυτός είναι ο βασικός ρόλος του και το κεντρικό κομμάτι του συνεδρίου εστιάζει στην επιστημονική οπτική του κλάδου. Οι επαγγελματίες του χώρου, μεταξύ άλλων, ενημερώνονται και εκπαιδεύονται πάνω σε νέες τεχνικές και νέα δεδομένα για τη δουλειά την οποία κάνουν», αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας SYMVOLI, Βίκυ Παπαδημητρίου, που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τις εκδηλώσεις του συνεδρίου.

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης, η Deputy Assistant Secretary του INL/U.S. Department of State, Maggie Nardi και ο Φαίδων Καλοτεράκης, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΣΕΙΡΙΟΣ (Δήμος Θεσσαλονίκης-ΟΚΑΝΑ) και διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC).

Οι περίπου 1300 συμμετέχοντες του συνεδρίου «The Art Of Healing» έχουν παράλληλα την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να ζήσουν τη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου, «ήδη έχουν επισκεφθεί τη Βεργίνα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτίμησαν ιδιαίτερα και την αγορά της πόλης».

Α. Ταπάσκου

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Παπαδημητρίου