Όταν κάποιος διατείνεται ότι δεν πρόκειται για τα χρήματα αλλά είναι θέμα αρχής, τότε πρόκειται για τα χρήματα. Abraham Lincoln, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Μαυρωτάς: «Ενισχύοντας τη διπλή καριέρα των αθλητών επενδύουμε στην κοινωνία»

25 Σεπτεμβρίου, 2024

Για τις προκλήσεις της διττής σταδιοδρομίας αθλητών/τριών (Dual Career), αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας, μίλησε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε συνάντηση εργασίας με θέμα: «Διπλή Καριέρα των Αθλητών/τριών», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών/Καλαθοσφαιριστριών (ΠΣΑΚΚ), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στόχος η ανάπτυξη προγραμμάτων προκειμένου να προετοιμάσουν τους αθλητές/τριες να έχουν μια ισορροπημένη ζωή μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας.

Προσκεκλημένος, ως κεντρικός ομιλητής ήταν ο Guy Taylor, Eθνικός Συντονιστής του προγράμματος Talented Athlete Scholarship Scheme (TASS*) και σύμβουλος ανάπτυξης προγραμμάτων Διπλής Καριέρας των Αθλητών/τριών σε πολλές χώρες, ενώ συντόνισε ο αν. καθηγητής ΤΕΦΑΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Γαργαλιάνος.

Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν στο workshop ήταν:

Ιστορία της ανάπτυξης της Διπλής Καριέρας – Υπέρ και κατά.
Οφέλη από την εφαρμογή της Διπλής Καριέρας (μετάβαση / ζωή μετά).
Προσδιορισμός των εμποδίων της που αντιμετωπίζουν οι αθλητές στην ενασχόλησή τους με την ολιστική ανάπτυξή τους.
Ανακάλυψη του εαυτού.
Σχεδιασμός ζωής.
Σκοποί / ανάπτυξη των Προγραμμάτων Υποστήριξης Καριέρας (ΠΥΚ) /
Προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην ομιλία του ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς χαρακτήρισε πρόκληση για τον σύγχρονο αθλητισμό την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας αθλητών και αθλητριών και μίλησε για την προσωπική του εμπειρία.

«Υπήρξα αθλητής υδατοσφαίρισης για σχεδόν 20 χρόνια τις δεκαετίες του 1980 και 1990 με συμμετοχή σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες με την εθνική μας ομάδα. Συγχρόνως ήμουν τυχερός γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσω (Χημικός Μηχανικός) και να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Έχω ζήσει και έχω δει από μέσα τα προβλήματα που έχουν οι αθλητές στο να καταφέρουν αυτό που λέμε διπλή καριέρα»,  δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφερόμενος στις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση.

«Στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις σπουδές των νέων αθλητών, υπάρχει ασφαλώς εδώ και πολλά χρόνια μοριοδότηση για τους Πρωταθλητές προκειμένου να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Επιπροσθέτως, τον Φεβρουάριο του 2021 με εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, νομοθετήθηκε το προνόμιο της κατ’ εξαίρεση παράτασης της διάρκειας σπουδών για τους διακεκριμένους αθλητές- φοιτητές, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν παράλληλα στις υποχρεώσεις τους στις σπουδές τους και στον Πρωταθλητισμό (Νόμος 4777/2021, άρθρο 34, παρ. 3).

Επίσης υπάρχει ο θεσμός του διορισμού σε Δημόσιες Υπηρεσίες αλλά αυτός πλέον αφορά μόνο τους εξαιρετικά διακριθέντες αθλητές (ολυμπιακές και παραολυμπιακές διακρίσεις).

Οι παραπάνω πολιτικές είναι εφικτές μόνο με τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Φορέων, των αρμόδιων Υπουργείων, των Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Σχολείων και Πανεπιστημίων, των εργοδοτών και τελικώς ολόκληρης της κοινωνίας.      

Πρέπει να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε σύγχρονους τρόπους ώστε να προσφέρουμε εφόδια στους νέους αθλητές για τη μετα – αθλητική ζωή τους, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, χρηματοδοτικά προγράμματα, συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα.

Η καριέρα στον πρωταθλητισμό έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει οι αθλητές να προετοιμάζονται για τα επόμενα περίπου 2/3 της ζωής τους. Οι αθλητές έχουν πολλά να δώσουν στην κοινωνία και μετά την αθλητική τους καριέρα γι΄ αυτό πρέπει να τους δώσουμε εφόδια να το κάνουν πράξη.  Ενισχύοντας τη διπλή καριέρα των αθλητών επενδύουμε στην κοινωνία μας. Αυτό ακριβώς κάνει η διττή σταδιοδρομία και επειδή πιστεύουμε ως Πολιτεία στη μεγάλη αξία της, είμαστε εδώ για να τη στηρίξουμε.

Συγχαρητήρια στον ΠΣΑΚΚ και σε όσους συνέβαλαν στη σημερινή ημερίδα καθότι δεν έχουμε στη χώρα μας συχνά την ευκαιρία να ακούσουμε και να συνομιλήσουμε με  διακεκριμένους ειδικούς στο χώρο, όπως είναι ο Guy Taylor».

*Το TASS βοηθάει αθλητές και αθλήτριες να ισορροπήσουν τον αθλητισμό με την υπόλοιπη ζωή τους σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και την γενικότερη ανάπτυξή τους. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας.