Κάθε πρόοδος γεννάει μια νέα ελπίδα που εξαρτάται από τη λύση ενός καινούργιου προβλήματος. Ο φάκελος δεν κλείνει ποτέ. Claude Levi-Strauss, 1908-2009, Γάλλος ανθρωπολόγος.

Μ. Συρεγγέλα: Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τις μεταρρυθμίσεις, δεν διστάζει μπροστά στην πρόοδο

29 Ιουλίου, 2024

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται μετά από την κατάλληλη προετοιμασία αλλά και τη σωστή διαβούλευση, να σπάσει την αδράνεια και να μιλήσει με συγκεκριμένες πράξεις. Να βάλει τάξη στον τομέα της ψυχικής υγείας, δίνοντας την κατάλληλη προσοχή και καταπολεμώντας το στίγμα», ανέφερε η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

«Οι αλλαγές μπορεί πολλές φορές να δυσκολεύουν, μπορεί πολλές φορές να ξεβολεύουν, μπορεί να ξενίζουν αλλά αυτό είναι πρόοδος. Και όταν έχουμε να κάνουμε με την πρόοδο της Ελλάδας, πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις. Και όταν οι μεταρρυθμίσεις γίνονται στη σωστή κατεύθυνση και με γνώμονα το κοινό καλό, πρέπει να αγκαλιάζονται από όλους και όλες και να βρίσκονται κοινές γραμμές», είπε η κ. Συρεγγέλα και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο έχει στόχους την «αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου μα κυρίως την εξάλειψη, μια για πάντα του στίγματος που κουβαλάει η κοινωνία μας γύρω από την ψυχική υγεία».

Οι περισσότεροι φορείς συμφώνησαν με την ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης και κατέληξαν πως η δόμηση της μεταρρύθμισης που φέρνει σήμερα το υπουργείο υγείας είναι η σωστή. Σαφώς υπάρχουν παρατηρήσεις και προτάσεις και αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε πίσω από fake news ούτε με απομόνωση των λεγομένων, είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει διαρκώς ότι δεν φοβάται τις μεταρρυθμίσεις. Δεν κομπιάζει μπροστά στο καλό του Έλληνα πολίτη. Δεν διστάζει μπροστά στην πρόοδο».

Το 2023 εκδόθηκε ένα έκτακτο Ευρωβαρόμετρο εστιασμένο στην ψυχική υγεία. Το βασικό του εύρημα: το 46% των Ευρωπαίων αντιμετώπισε τους τελευταίους 12 μήνες κάποιο συναισθηματικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβλημα. Για την Ελλάδα τα ευρήματα ήταν ακόμα πιο σοβαρά καθώς το ποσοστό ανέρχεται στο 60%, ανέφερε η Μαρία Συρεγγέλα και επισήμανε: Στο ερώτημα ποια χαρακτηριστικά θα επιλέγατε ως προτεραιότητες για μια καλής ποιότητας φροντίδα ψυχικής υγείας η απάντηση ήταν: Να είναι εξίσου προσβάσιμη για όλους, να παρέχεται από εξειδικευμένους, άρτια εφοδιασμένους επαγγελματίες, να είναι έγκαιρη και διαθέσιμη όταν χρειάζεται Εάν λοιπόν κανείς διαβάσει προσεκτικά το παρόν νομοσχέδιο που αφορά την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα εντοπίσει πως προωθεί ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά».