Είναι φτωχός πραγματικά αυτός που δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα - Thomas Fuller

Λύκειον των Ελληνίδων: Χορευτική παράσταση “Εις τον Αφρό της Θάλασσας”

29 Μαρτίου, 2024

Το Λύκειον των Ελληνίδων διοργανώνει τη Δευτέρα 8 Απριλίου στο Christmas Theater την παράσταση «Εις τον Αφρό της Θάλασσας», η οποία είναι αφιερωμένη στον δάσκαλο Λευτέρη Δρανδάκι, που έφυγε από τη ζωή την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το Λύκειον των Ελληνίδων και το Christmas Theater, υπό την αιγίδα της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, μας προσκαλούν να γνωρίσουμε την εξαιρετικά πλούσια χορευτική παράδοση των Επτανήσων.

Πληροφορίες/εισιτήρια: εδώ

Λίγα λόγια για τον Δάσκαλο

Με καταγωγή από το Ρέθυμνο, με διεθνή απήχηση και υψηλό κύρος, ο Λευτέρης Δρανδάκις ήταν σπουδαίος ερευνητής της νεοελληνικής παράδοσης του χορού και του τραγουδιού και χορογράφος του ελληνικού δημοτικού χορού.

Η ζωή του σφραγίστηκε από την αγάπη του στη λαϊκή παράδοση, την άοκνη έρευνα – ταξίδεψε σε κάθε ελληνικό χωριό για να συγκεντρώσει στοιχεία για χορούς και μουσικές – το πάθος για τη διάσωση και την ανάδειξη των ελληνικών δημοτικών χορών και των τοπικών ενδυμασιών.

Υπήρξε μπροστά από την εποχή του και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο Λύκειον των Ελληνίδων και στους σκοπούς του. Σκηνοθέτησε τις μεγαλύτερες μουσικοχορευτικές παραστάσεις του ΛτΕ και είδε το έργο του να αναγνωρίζεται εντός και εκτός συνόρων. Κυρίως όμως ήταν “Δάσκαλος” με όλη τη σημασία της λέξης.

“Τα ακούσματα, τα φαγητά, τα βιώματα των προγόνων, μας προκαθορίζουν είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Το παρελθόν μας και η καταγωγή μας – έλεγε – είναι τα όπλα για να είμαστε ξεχωριστοί στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης”.