Οι Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι όλα τα δυσάρεστα που τους έχουν συμβεί οφείλονται στην Δύση και γι’ αυτό προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να της μοιάσουν. Νίκος Δήμου, 1935-, Έλληνας συγγραφέας & αρθρογράφος

Λάρισα: Εκδήλωση με θέμα «Οικονομία – Αγροτική Πολιτική – Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας»

22 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση με θέμα «Οικονομία – Αγροτική Πολιτική – Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, όπου μίλησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

 

Το θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης αφορούσε την πορεία και το μέλλον της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν των αγροτικό κόσμο της περιοχής.

 

Ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «μαζί κυβέρνηση και Περιφέρεια είναι εδώ για να κάνουν ένα απολογισμό για το πώς θα κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο». «Πρέπει να μιλήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένους αριθμούς» επεσήμανε επίσης, τονίζοντας ότι «οι Θεσσαλοί σίγουρα δεν θέλουν να ακούσουν παχιά λόγια», αλλά «θέλουν να ακούσουν εμάς να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί».

 

«Τα επόμενα βήματα αφορούν στην ολοκλήρωση της καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, τα θέματα της κρατικής αρωγής και βεβαίως το μεγάλο ζήτημα του νέου πλαισίου για τη διαχείριση των υδάτων» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως οι χρηματοδοτήσεις που έχει καταβάλει το υπουργείο στη Θεσσαλία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου, ανέρχονται σε 569 εκατ. ευρώ. Παράλληλα σημείωσε, πως το κόστος ανασυγκρότησης εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 3,5 δισ. ευρώ και εξήγησε ότι «το ποσό των 569 εκατ. ευρώ που έχει καταβληθεί, είναι έκτακτες χρηματοδοτήσεις οι οποίες δίνονται επιπρόσθετα των τακτικών». Επίσης αναφέρθηκε στους τρεις άξονες πολιτική που ανέπτυξε και αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι θεομηνίες αλλά και την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας. Οι τρεις άξονες, όπως είπε, στους οποίους στηρίχθηκε η πολιτική του ΥΠΑΑΤ για τη Θεσσαλία είναι οι άμεσες δράσεις και ενισχύσεις, οι αποκαταστάσεις και η βελτίωση υποδομών, ο σχεδιασμός για το μέλλον σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

 

Αναφορικά για τον σχεδιασμό για το μέλλον σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι «απαιτείται στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ανθεκτικό και βιώσιμο και να αξιοποιηθούν στο έπακρο πόροι που μπορούν να αντληθούν από τα 19,3 δισ. ευρώ της ΚΑΠ», ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για αλλαγές στην ΚΑΠ. Μεταξύ άλλων μίλησε και για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων τονίζοντας πως «η χώρα για πρώτη φορά αποκτά ενιαία πολιτική στον τομέα των υδάτων. Η αρχή θα γίνει στη Θεσσαλία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Τέλος, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργατικότητας ιδιαίτερα μέσα από τη συγκρότηση νέων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

 

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε στην ομιλία του ότι «έχουμε διαθέσει 225 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες από την κρατική αρωγή και οι δικαιούχοι είναι κοντά στους 50.000». Μεταξύ άλλων μιλώντας για το σχήμα της κρατικής αρωγής ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

 

Ο υφυπουργός Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς είπε ότι έχει φτιαχτεί μια ολόκληρη εργαλειοθήκη για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, τονίζοντας πως «πλέον δίνονται αποζημιώσεις ιστορικού μεγέθους για τα ελληνικά χρονικά». Παράλληλα είπε, ότι υπάρχουν βέβαια δυσκολίες και καθυστερήσει, σημειώνοντας πως για να παρθούν ολόκληρες οι αποζημιώσεις από τις ζημίες χρειάζεται να υπάρξει ταχύτητα από την κατάθεση των ολοκληρωμένων φακέλων από την πλευρά των πληττόμενων ώστε να διεξαχθεί γρήγορα και ο έλεγχος.

 

Από την πλευρά του ο περιφέρειαρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας αφού έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των ζωνών καλλιέργειας, όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια, επικεντρώθηκε στην υποστήριξη των «θεσσαλικών γεωργιών» λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για ιδιαίτερες και προσαρμοσμένες συμβουλές, εξασφάλιση ποιοτικών και ιδιότυπων προϊόντων καθώς και συγκεκριμένα εργαλεία χρηματοδότησης όπως τα τομεακά και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ, ενώ κατέθεσε και το αίτημα για ειδική πρόβλεψη (quota) χρηματοδοτήσεων για την Θεσσαλία.

 

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του μέλλοντος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε για την ανάδειξη μιας νέας, ενδογενούς, βιώσιμης προσέγγισης για την αγροτική ανάπτυξη, βασισμένη στους πόρους της Θεσσαλίας, τη θεσμική ενδυνάμωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως μηχανισμού για την αποτελεσματική υποστήριξη της αγροτικής ανάπτυξης με ερευνα και καινοτομία και σύνδεση με την παραγωγή, εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινων πόρων, διακριτή και διαφοροποιημένη υποστήριξη στις έξι κύριες αγροτικές ζώνες.

 

Τέλος, σχετικά με την αξία της γεωργικής παραγωγής της Θεσσαλίας, ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η Θεσσαλία κατέχει το 21% της φυτικής παραγωγής της χώρας με 776 εκατ. ευρώ αξίες, το 13% της ζωικής παραγωγής με αξίες 330,8 εκατ. ευρώ και η συνολική ακαθάριστη αξία του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας φτάνει το 1,12 δισ. ευρώ.